Friday, 25 December 2009

Tahniah, tahniah, tahniah

"The waiting is finally over..." Komen kebanyakan manusia yang ternanti2 result PMR semalam. Saya sendiri pun terpaksa mengawal fungsi jantung yang terpaksa mengepam darah lebih aktif sejak subuh hari.
Waiting for the result this year memang menyesakan nafas saya. With all the expectation about this batch, saya terpaksa berdoa lebih. Salah. Berdoa mana boleh terpaksa. Memang kena sentiasa berdoa. Alhamdulillah, keputusan subjek saya diluar jangkaan. Agak la. Ramai yang score A and it turned out to be among the best subjects. Tahniah tidak terhingga kepada anak2 murid saya yang telah bertungkus-lumus bersengkang mata study for the exams.
Dalam meraikan keyajaan ini saya harap anak2 murid saya tidak lupa kepada unsur2 yang telah membawa kejayaan kepada mereka. Peranan cikgu2 sekolah, guru2 tusyen, sokongan ibubapa dan kengkawan adalah unsur penting dalam kejayaan mereka. Tahniah juga kepada unsur2 ini yang telah memainkan peranan masing2 dengan jayanya. Tapi yang paling penting adalah redha Allah. Saya harap mereka tidak lupa bersyukur pada Allah dengan kurniaan ini.
Kepada yang kurang berjaya (mengikut piawaian masing2 ye!), jangan putus asa. PMR hanyalah sebuah ujian dunia. Masih banyak lagi peluang mencipta kejayaan selepas ini. Yang penting jangan mudah mengalah. There's a lot 'A's waiting for you along the road. All you have to do is choosing the best A for your life. Which A? It is up to you to decide....
Apa2 pun saya sentiasa mendoakan yang terbaik untuk kita semua. Mudah2an kejayaan anak murid saya hari ini menjadi titik tolak kepada kejayaan Islam selepas ini.....Amin.

Wednesday, 23 December 2009

Sharing is caring

It is nice to see children share things. Tapi dia orang ni ikut angin juga. Kalau tengah mood baik tu semua benda nak share. Baik sangat. Tapi kalau berperang macam tsunami.

Kat Giant, lepas jalan2.
Nak naikkan lelayang tapi angin kuat sangat. So makan aiskrim jelah..
Exercise konon.
Ni rutin mingguan kami. Kalau ada masa mesti gi jogging kat park. Konon nak maintain exercise everyweek. Tapi bila tiba angin malas, hubby terpaksa jogging sesorang. Saya lepak-lepak je sambil makan ice-cream tengok budak2 main. Makin montel ler jawabnya. Kadang2 siap berkelah lagi, makan keropok lekor and pisang goreng. Apa2 pun buat kerja kat rumah pun dah kira exercise kan. Penat juga tu..

Sunday, 20 December 2009

Oh Dear Teacher!

This is the story of Abdullah Omar, a kampung boy who started out with almost no proficiency in English, managed to achieve the highest band (Band 9) in the ELS examinations after just one year of study on the scholarship scheme provided, a certificate that pronounced him winner of the Tun Dr Mahathir UPM-ELS Scholarship award.

“Mathematics and English were my worst subjects. I was constantly failing both and I really didn’t like the teachers. Probably they didn’t like me very much either.”

“Anyway I think on the whole I wasn’t really interested in school. That’s why I dropped out after Year Six. I preferred to lie back and float in the river behind my house.”

“I started work in a restaurant. After all, I couldn’t qualify for anything else. I was washing dishes, serving customers, collecting bills. I was the all-in-one restaurant worker. That’s where I met Dr Jaya.”

Dr Jaya was swimming against the current. There were hours and hours of prodding, nudging and elbowing Abdullah who despite all that, played truant several times and even managed to get into trouble with the law.

“Once, he simply just ran away.”

Each time the boy wanted to quit, each time he found that it was too difficult, each time he fell, there were the hands of Dr Jaya to catch hold of him, fix him up and set him back on track.
And the professor did it with the tenacity and determination of a bloodhound, every step of the way.

It is sometimes hard for us to imagine this kind of interest shown in the education of another individual, on the part of someone who is of no blood relation, and in fact an entirely different faith and race.

It is not common, this perseverance, and the investment of so much time and effort in one student’s life, despite repeated failure and many disappointments.
But what is perhaps most compelling is that there was no guarantee, no assurance at all whether all that effort was going to be worth it in the end.

And yet, there must reside in the heart of this man the very elements that define excellence in a teacher the qualities that distinguish the outstanding educator from the mediocre.

This is a teacher who knows that the act of educating is not just about the making and learning of books, but about reaching people and taking them to a higher level. And that the act of educating is about investing part of your life into someone else’s, even if you are unsure about the returns.
It is about allowing people to dream their dreams. And sometimes, it is also about the placing of dreams in the minds of people. Especially in the minds of young people who float on rivers mindlessly. People like Abdullah.

This is what teaching is all about....teachers who believe that every child is teachable.

New template lagi

Pagi tadi baru tukar template baru ngan Iman, so simple sampai hubby kata tak menarik langsung. So malam2 buta ni dah tak boleh tidur memikirkan new design pulak. Nasib baiklah Hidayah pun tak boleh tidur juga, so sama2 lah kami meng 'edit' blog ni... in the end dah jadi blog baby girl lah pulak. Habis pink semua benda. It takes 1 hour, so now dah lepas masa tidur. Orang lain dah selamat belayar, Hidayah sambung baca novel, saya pulak semangat menulis.

Ish,ish. Tak patut betul. Kesian anakanda saya tu. Sejak cuti ni asyik sibuk je. Kalau tak sibuk berjalan kena tolong saya kat rumah. Now dah dapat kerja kontrak jual buku sekolah pulak dari hari Jumaat-Ahad. Lepas tu jadi AJK P-Eks, kena berkampung selama 4 hari di Shah Alam.. Tapi hari Rabu dah kena balik sebab result PMR keluar hari Khamis. Kena prepare minda untuk hadapi result nanti. Ooo.. nervous juga memikirkan result bebudak ni. Apa2 pun itu hanyalah sebahagian dari tarbiyah untuk menjadi dewasa.... Semoga yang terbaik menjadi milik kita bersama.

Saturday, 19 December 2009

Life is simple...

Lately ni saya dah tak suka benda2 yang serabut. Kalau boleh semua benda nak simplified. Yes I mean everything, unless kalau dah tak boleh nak buat apa2. That includes this blog template. Anakanda saya yang tolong buatkan sebenarnya..hehe.



Puteri sulong saya tu baru habis SPM. Since tak perlu study(for SPM) lagi banyak lah masa dia nak buat benda lain. Now sibuk study nak ambik lesen kereta lah pulak. Kursus KPP dah sudah dah, now dok prepare for ujian undang2 pulak. Ni dok bising menghafal undang2 jalan raya. Style SPM juga..sibuk menghafal jer. Habis pereksa semua lupa.
"Ayah, apa maksud KEJARA?" bising suara dia dok bertanya.
"Kejar anak dara...." Haha... hubby buat lawak. Padanlah dua beranak tu...
Apa2 pun hari Isnin nanti dia kena ujian kat Sri Gombak. Pandai2 la nak jawab. Lepas dapat lesen nanti pepandai ler cari duit nak beli kereta sendiri.

Oh!

Dah lebih 15 min dah mengadap skrin komputer ni. Nak menulis tapi idea ni tak nak keluar. Terkejut sebenarnya. Tak sangka. Tapi biarlah dulu. Nanti saya fikirkan what to do next. Apa2 pun saya mohon petunjuk Allah for the best course of action.

Friday, 18 December 2009

Selamat pengantin baru Angah.

Sejak cuti sekolah ni ramai benor orang buat kerja kahwin. Last Saturday we were in Penang for kenduri anak kakak saya. Patutnya nak pergi earlier sebab boleh makan angin sekali. Tapi hubby ada kelas dengan masters student on Sat morning. So lepas zohor baru la boleh bertolak. Nak stay longer pun tak boleh juga sebab Iman masih ada exam PSI (last paper for SPM) on Wednesday. So dapat stay satu malam je. Masa kenduri tu la dapat jumpa saudara mara yang dah bertahun tak jumpa. Yang tak pernah kenal sebelum ni pun ada. Maklumlah duduk jauh-jauh ni kalau tak ada hal memang tak bersua muka. Bagus juga ada kenduri-kendara macam ni, dapat juga menghubungkan silatulrahim.



Hmm.. dah besar panjang anak saudara saya yang sorang ni. Teringat lagi masa dia baby dulu. Kecik comel jer. Rasa macam tak percaya pulak sekarang dah jadi suami orang. Apa-apa pun Asu ucapkan selamat pengantin baru. Moga rumahtangga yang dibina ni akan dilimpahi rahmat bahagia dan berkekalan hingga ke anak cucu.

House hunting


Semenjak dua menjak ni sibuk benor mencari dan melihat rumah untuk dibeli. Sebenarnya dah lama hubby berhajat nak menyediakan tempat tinggal yg lebih selesa untuk keluarga. Padahal rumah yang dah ada sekarang ni pun dah cukup selesa. Tapi dah orang nak beli yang lain tak kan nak tolak pulak kan. Penat sebenarnya nak mencari yang sesuai dengan jiwa sebab saya selalu nak compare dengan rumah yang dah ada sekarang. Saya suka yang ada Malay community, easy access, banyak kemudahan, dekat surau dsb. Maklumlah kita kan nak tua kat situ. So nak lah yang boleh menyelesakan kita dihari tua nanti. Hish.. banyak pulak demand, mengada-ngada. Padahal saya bukannya mampu nak bayar pun. Semuanya hubby kena sponsor. Apa-apa pun mudah-mudahan semuanya dipermudahkan Allah.

Tuesday, 8 December 2009

What a day.. happy bday.

Tadi baru balik klinik utk buka clamp anak bujang saya yg 10 tahun tu. After a week bersunat dia dah nampak macam anak teruna dah. Huh..rasa macam dah tua la pulak.
Semalam agak sibuk. Pepagi lg dah settledkan rumahtangga. Lepas tu temankan hubby gi Gombak, pastu gi Melawati, then carikan baju sekolah baru untuk puteri saya nak pi exam MRSM kat KKB @ 2 pm. (Hubby yg hantar dia ke KKB). Saya kena hantar n ambik puteri sulung for PQS exam pulak. Petang tu buat surprise bday for hubby. Tak ada la special pun. Masak nasi pilau je. Beli kek n kerepek. Hajatnya nak dine out tapi sebab anak saya masih ada paper SPM (Chemistry) pagi esoknya, so kenalah postpone.
Apa2 pun for hubby, moga pertambahan usia makin mematang kita. Dah 40s yek. Hmm...

Thursday, 3 December 2009

Muslimah dan rumahtangga.

Ooo! takutnya tengok tajuk. Gempak jer tu. Sebenarnya itu tajuk penyampaian untuk usrah saya hari tu. Lama dah tak ingat bila. Kebetulan dah kena prepare utk usrah best jugak kalau boleh letak dalam blog, boleh kongsi pendapat dengan orang lain juga. Dah lama sebenarnya tak buat penyampaian mcm tu. Tu yang kena prepare beriya pastu gabra semacam je masa present tu. Tak patut betul..
Bila bercakap tentang rumahtangga, automatic org akan ingat tugas muslimah adalah sebagai isteri yg mesti taat pada suami. Betul ler tuh. Dan org akan quote Hadis Nabi SAW,
"Perempuan yang terbaik itu ialah apabila kau lihat menyenangkan, bila kau perintah dia mematuhi dan bila kau pergi, dirinya dan hartamu dijaga dengan baik"
(Riwayat Nasa'i dll)
Nampak simple tapi berat sebenarnya sbb penilaiannya more on suami. Suami yang nak tengok, suami yang nak perintah, dan nak kena jaga harta suami. Kalaupun kita dah rasa dah buat yang terbaik tapi suami masih tak puas hati... nasib badan ler. Sapa suruh gatal nak kahwin.
Tapi saya lebih tertarik dengan hadis dibawah ni.
"Semua kamu adalah pengembala(pemimpin) dan semua kamu dipertanggungjawabkan terhadap apa yang digembalakan(dipimpin).......Wanita adalah pengembala(pemimpin) rumahtangga suaminya dan bertanggungjawab atas pengurusannya."
(Riwayat Bukhari)
Ni baru bagus. Wanita adalah pengurus rumahtangga suaminya. Kan glamour bunyinya tuh. Memang Nabi SAW dah bersabda lama dulu, wanita ni atau lebih tepat muslimah ni adalah pengurus rumahtangga. So kalau nak jadi pengurus mestilah ada kelulusan yang bersesuaian. Mesti educated tak kisahlah secara formal atau tidak. So pandangan org tua yg wanita ni tak perlu belajar tinggi, nanti masuk ceruk dapur juga tu salah, salah, salah! Wanita mesti educated, lepas tu dia nak masuk dapur ke tak nak masuk ke, itu masalah lain.
Pengurus mesti tahu macamana nak memastikan rumahtangganya bahagia. Kalau dia nak duduk rumah sepenuh masa, itu adalah hak dia. Tapi suami mesti mencukupkan segala keperluannya. Kalau nak berkarier diluar rumah pun tak jadi masalah asalkan dlm batasan syari'at. Apa yang penting dia mesti selesaikan urusan rumahtangga dulu.
Urusan rumahtangga ni bukanlah bermaksud dia kena buat semuanya dari bangun tidur kemas katil, buat breakfast, kemas dapur, kemas hall, basuh kain, sidai kain, angkat kain, lipat kain, basuh pinggan mangkuk, mandikan anak, suap anak makan, mop lantai dapur, basuh toilet, pi pasar, masak lunch, bagi family makan, kemas dapur lg, masak dinner, bagi family makan pastu kemas dapur lg, tengok homework anak2, etc. etc.etc a never ending chores........zzzzzz.
Itulah perlunya pengurus yg cekap. Kalau dia yg kena buat semua, seperti yg dihajati oleh kebanyakan lelaki melayu terakhir tu, dah masuk taraf hamba abdi ler pulak. Tu yang ramai lelaki dan segelintir muslimah tak faham. Muslimah kena bijak membahagi tugas. Suami mesti membantu atau sediakan pembantu. Pembantu ni tidak semestinya bibik. Beli jer barangan automatik. Atau cipta mesin yg bila masuk je kain baju busuk, bila keluar terus siap berlipat. Melampau la pulak. Ataupun dapur yg boleh masuk jer ikan/ayam terus siap jadi nasi biryani. Tapi kalau isteri sanggup buat sume tu walaupun sesama bekerja, suami sepatutnya berterima kasih dan bersyukur pada Allah yg telah mengurniakan isteri sebaik itu.... Tapi jgn harap ler nak nampak menyenangkan bila melihat si isteri tuh nanti. Mesti serabut serabai tak sempat nak menghias diri. Oh lupa pulak..beauty is on the eyes of the beholder...kalau dah sayang tu tak mandi seminggu pun bau wangi jer....pakai t-shirt buruk ngan kain batik pun nampak cam tuan puteri....
Hihi....apa-apa pun selamat mengkoreksi rumahtangga yg telah dibina. Kepada yg baru nak menggatal tu, bawa-bawa ler bersabar. Belajar dulu ilmu rumahtangga macamana nak jadi isteri solehah. Tapi yg lebih penting cik-cik abang tu mesti belajar jadi suami mithali. Tak boleh sebelah pihak jer...barulah rumahtangga aman bahagia...
For hubby..... terimakasih kerana telah menjadi suami yang baik pada saya. Jgn putus asa membimbing saya utk jadi isteri yang lebih baik. Bukan cari yg lebih baik pulak.....huhu!
PS: Semoga rumahtangga yang dibina kekal bahagia hingga akhirnya.....amin.

Wednesday, 2 December 2009

Fb oh fb


Sejak cuti sekolah ni banyak pulak peluang nak mengadap computer. Setiap hari mesti nak tengok facebook eventhough for only 5 minutes. Bak kata anak bujang saya pandai betul orang Yahudi cipta facebook nak lekakan orang Islam... adus terasalah pulak. Memang betul pun. saya sendiri pun dah ter 'addicted' dengan facebook nih. Subhanalllah...tapi idak ler sampai terlupa tugas asasi...[ Hihi sori hubby]

Sebenarnya saya lebih suka kalau anak2 sekarang ni berblog drp berfb. Pada saya fb lebih banyak melalaikan. Kalau kat blog kita boleh mencurahkan idea dan perasaan. At least boleh polish cara penulisan esei. Sebelum ni saya sendiri pun terkial-kial nak buat karangan. Tapi sejak berblog nih 'terpaksa' la perah otak nak menulis. (Ewah! macam besar benar idea yg nak dikeluarkan, mengalahkan journalist)

Apa-apa pun itulah reality sekarang. Anak2 muda lebih suka benda yang lebih menyeronokan.. So agak penuhlah juga wall saya kat fb tuh. Maklumlah ramai kawan-kawan tu yang masih muda belia. Hihi terasa muda lah pulak..

Wednesday, 25 November 2009

Boring, boring, boring


Sekarang tengah boring dok menunggu orang siapkan repair paip bocor kat toilet tingkat atas tu. Dah naik pening dengar dia dok menggerudi dinding nak cari bahagian paip mana yang bocor. Adus! Macamanalah orang boleh tahan kalau nak renovate rumah. Dah dekat 2 jam dah nih. Kejap lagi nak masak pulak... Apa la dok membebel sesorang. Tak patut betul. astaghfirullah... Saya kena bersyukur toilet atas tu tak runtuh. Kalau tidak lagi parah.

Monday, 23 November 2009

Congrats Prof...



Tahniah to hubby for the promotion. Before this cuma Prof Madya, tapi ramai je yang dah panggil prof. Now dah betul-betul professor barulah boleh panggil hubby prof. Jeles la ni...huhu.

Bangga sebenarnya. Sebab rasa macam ada contribution juga towards that. Hihi.. bak kata famous saying tu.." Behind every successful man there's always a woman." Dok kat belakang pun kira okay apa. Tulang belakang gitu. Haha...saja nak tumpang sekaki.

Apa-apa pun saya doakan hubby istiqamah dengan jalan yang dipilih. Lagi besar jawatan lagi besar amanah, so lagi besarlah tanggungjawab. Moga hubby cekal dan tabah menghadapi cabaran yang mendatang. Ummi dan anak-anak akan sentiasa menyokong dari belakang. (Asyik kat belakang je!...)

Thanks for the hadiah and makan-makan etc. Best jugak ada orang naik pangkat nih. Lepas ni nak minta apa pulak ya...?

Sunday, 22 November 2009

Semangat tuh..

Tadi baru balik kursus MGI. Baru dapat suntikan or rather semangat baru untuk tahun baru. Nak kena renew azam yang belum tertunai tahun ni untuk tahun depan pulak. Azam saya?? Setiap tahun sama jer... nak buat yang terbaik dalam apa saja. Apa saja??
Malang pulak kursus tu clash ngan program Takrim sekolah rendah. So terpaksalah saya attend program sebelah pagi je, sebab petangnya nak kena tengok anakanda terima hadiah pulak. Kang kecik hati pulak kalau bonda tak ada.. Alhamdulillah walaupun hanya dapat attend program separuh jalan je, saya masih mendapat manafat yang besar. Selain berjumpa semula kenalan lama, saya dapat kenalan baru.
Perkara yang paling terkesan pada saya ialah menjadi guru perlukan banyak pengorbanan. Guru perlu menjadi pelajar pada masa yang sama. Penceramah memetik kata-kata William Hart ( siapa ya) " A great teacher inspires". Huhu..jauh lagi tu.
Apa-apa pun mudah-mudahan saya mampu melahirkan anak-anak yang soleh dan solehah yang akan mendoakan saya kelak. Mudah-mudahan juga ilmu yang saya curahkan bakal menjadi ilmu yang bermanfaat... Amin.

Saturday, 21 November 2009

Life is wonderful.

Ni baru ubah template baru. Kebetulan puteri saya tengah release tension (SPM) so bolehlah minta tolong dia design template baru. Sejak cuti ni asyik tak sempat je nak berblog sebab kena queue guna computer. Anakanda saya berebut-rebut masuk queue so terpaksalah saya ambik masa yang hujung-hujung jer.
Pagi tadi baru gi ambik report card anak saya yang darjah 1 dan 4. Alhamdulillah keputusan mereka memberansangkan. Insyallah akan terima anugerah sempena hari penyampaian hadiah sekolah esok. Yang saya agak suspen ni nak tunggu keputusan PMR and SPM puteri2 saya yang berdua tu pulak. Yang bujang lagi sorang tuh form 1, dapat result dalam 2 minggu lagi. Suspen jugak tu sebab sidia seorang ni hantu bola. Bab-bab belajar ni asyik tolak tepi jer..Huhu life is so colourful....
Apa-apa pun saya sentiasa doakan yang terbaik untuk mereka...

Tuesday, 17 November 2009

Nervous weh..

Hari ni last day nak pi sekolah. Ada meeting guru je. Esok tu yang lebih penting. Adus! nervousnya saya mengalahkan budak nak ambik SPM. Ni lah orang kata, anak nak pereksa, maknya yang nervous terlebih. Paper BM ngan Sejarah pulak tuh.. Mudah2 an genetik ayahnya mengalir laju kat dia. [Kembang hubby I... ]
Apa-apa pun mudah-mudahan dipermudahkan Allah segala urusan dan mendapat balasan yang terbaik di sisiNya. Doa saya mengiringi semua anak didik saya terutama anakanda putri saya. May Allah helps you achieve your target. Tak lupa juga kepada bebudak kelas Prinsip Akaun saya. All the best in your SPM, target A+ in your Prinsip Akaun paper. Saya sayang kamu...

Friday, 30 October 2009

Apa apa aje

"Cikgu bila nak update blog?" Budak comel 1 IBK tu dah banyak kali tanya saya. Sibuk (?) nya saya sampai tak sempat nak menulis.
"Nantilah saya update.." Tapi nak cerita apa ya. Idea dah pupus sebab now tengah mood nak cuti panjang. Cuti akhir tahun dalam tiga minggu lagi.. tak sabar rasanya. Dah banyak dah buat planning eventhough putri saya sibuk nak SPM.
Sebenarnya sekarang saya dah kurang sibuk sikit sebab murid2 ting 3 dah habis exam. PUI ting 5 sekali je seminggu. Kelas form 1 tinggal buat revision jer. So banyaklah masa nak planning for holidays.... Ooops lupa pulak nak kena make sure anakanda2 saya kat rumah tu buat revision for their exams juga. Masalahnya anak bujang teruna saya tuh liat benor nak mengadap buku. Kalau dapat duduk diam 20 minit pun dah syukur alhamdulillah. Si adik tu pulak kena trade in ngan computer baru nak rajin. Harapkan sibongsu jer rajin study tanpa disuruh.
Sama jer perangai ngan anak-anak saya kat 1 IBK tuh. Banin tu (tak semua tau ,ada juga yang menyejukan hati dan perasaan cikgu..) bukannya tak pandai tapi kurang rajin. Homework asyik tak siap jer. Buku hilang. tapi ada juga yang janji bila exam nanti akan buat yang terbaik. Macamana tuh? Kalau dihalusi sebenarnya inilah replika perangai anak-anak akhir zaman. Yang perempuan lebih rajin dan tak banyak masalah [ni ada yang kembang hidung ni. ]. Yang lelaki tu orang kata lambat matang sebab tu asyik bermasalah jer. Kesiannya. Apa-apa pun saya sentiasa mendoakan yang terbaik untuk mereka. Saya sentiasa percaya hadis Nabi SAW bahawa orang lelaki diciptakan Allah lebih kuat untuk menjadi pelindung kaum wanita. So banin please wake up... jadi lebih kuat in every possible way.

Wednesday, 14 October 2009

Suggested Answer Mathematics paper 1 PMR 2009

Here are my answers. Hopefully there's no careless mistake.
1. A
2. C
3. B
4. A
5. A
6. D
7. C
8. B
9. B
10. D
11. C
12. C
13. B
14. B
15. B
16. D
17. C
18. B
19. B
20. D
21. A
22. C
23. C
24. A
25. B
26. C
27. A
28. D
29. B
30. A
31. C
32. C
33. D
34. A
35. B
36. D
37. B
38. C
39. D
40.D

Monday, 12 October 2009

PMR Maths is over...

At last Maths paper is officially over. I was so relief seeing all those smiling faces coming out of the exam hall. Except for one or two cases, most of my students rated the questions fair. Even Aqmal said it was ok. I really hope they will succeed with flying colours. They have the ability really, not only in Maths but in every subject. They just need to be encouraged...and loved(?) Nice work everybody. Hope to get a better news when the real result is out. The butterfly will still be in our stomach...huhu.

Wednesday, 7 October 2009

Rahsia hati Nina

Nina memang suka lukis. Kalau dia bosan, tak ada apa nak buat dia akan melukis sorang-sorang.Dalam banyak-banyak lukisan dia yang ni paling saya suka. Haha.. gambar ummi dan ayah masa muda-muda dulu.. Tapi silap sebenarnya. Ayah lagi hensem.
Yang ni paling syahdu. Semangat dan bangga jadi warga al-Amin. Harap-harap dia menjadi warga al-Amin dengan rela hati. Bukan sebab ummi ngan ayah suruh.... itulah harapan setiap ibubapa yang menghantar anak-anak ke al-Amin .....sebenarnya.

Jeles weh

Hubby dapat cake dari students. Rasuah lah tu sebab lepas ni depa nak exam. Tapi hubby cakap how many cakes they give won't effect any mark. Cakes tu rezeki anak-anak. Saya tak makan(?) sebab nak jaga body. Haha. Cuti PMR ni nak kena buat erobik balik..

Tuesday, 6 October 2009

PMR, PMR, PMR


Nervous, suspens, cuak, takut, tak redi..tolong!!!!

Terkenang kembali segala perasaan tu. Adus! memang senak perut dibuatnya. Bila tu. Hish dah tak ingat dah zaman bila. Tapi perasaan itu tetap sama tak kira masa. Untuk anak saya dan anak-anak didik saya, selamat merasai perasaan itu. Takut nak exam tu normal. Yang tak normalnya kalau tak study untuk exam. So untuk semua yang bakal menghadapi PMR esok... selamat berjuang. Moga Allah permudahkan jalan menjawap soalan dan meraih kejayaan setimpal dengan usaha yang telah di lakukan.

Friday, 25 September 2009

Beraya lagi

First day raya punyalah sibuk ke open house pak menteri. Bukannya jumpa mereka pun, saja nak mengada buang masa. Kalau tidak tak rasa raya pulak dok kat KL ni. Nak jadi cerita terdemam pulak anak bujang saja. Dah masuk hari ketiga badannya masih panas lagi, so terpaksalah gi APSH buat blood test, takut denggi. Alhamdulillah tak ada apa-apa, makan antibiotik je. Raya keempat kakak saya sekeluarga dari Penang datang beraya, bawa menantu dan cucu dia sekali. First time bersua cucu comel tuh. Saya masak soto ringkas je. Pastu hubby beli satay kajang.

Esoknya tu bawa mereka jalan-jalan kat Putrajaya dan shopping kat Alamanda.

Lepak jap kat entrance masjid.


Sempat pulak berposing..



Just us ladies..





Sunday, 20 September 2009

Selamat hari raya.

Raya datang lagi. Seperti biasa dua tiga hari sebelum raya warga kota akan berpusu-pusu balik kampung untuk beraya bersama keluarga. Kami pun macam tu juga. Tapi tahun ni kami beraya tanpa sanak saudara. Kami beraya kat KL je. Saja nak ubah tradisi. Kata orang kalau dok sini rasa macam tak raya je. So untuk merasa suasana raya kami pun sibukkanlah diri membuat persiapan raya. Hari Sabtu tu kami kemas rumah dan masak rendang etc. Lepas solat Isya' malam raya tu kami pun cuba nak meronda kat Jalan TAR. Subhanallah punyalah ramai manusia, parking pun tak ada. Terpaksalah buat plan B, pergi uptown. Macam pasar malam je. Tak pernah pergi pun sebelum tu. Lepas solat raya kami ke open house PM di Sri Perdana. A new experience. Ramai betul manusia. Tapi makanan dia ok.

Petang pegi Shah Alam pulak. Open house lagi. Beraya sakan lah pulak.




Saja bergaya sebelum solat raya.

Friday, 18 September 2009

Ramadhan...dah nak tinggalkan kita!

Semalam last day Ramadhan at school. Bagi menyempurnakan *(bakunya) pengakhiran Ramadhan, sekolah mengadakan majlis khatam al-Quran. Saya memang tak pernah tengok pun majlis khatam al-Quran sebelum ni. So tak taulah what to expect. Ada orang kata majlis ni bidaah hasanah (baik) so bolehlah diadakan. Sebabnya nak menggalakkan pelajar khatam al-Quran sempena bulan ramadhan ni. So mereka yang khatam tu diberi hadiah dan sijil. Lagi satu bidaah dalalah (betul ke eja ni..) yang memang ditegah agama. Tapi ada juga orang kata apa-apa saja kategori bidaah semua tak boleh buat. Entahlah.. apa-apa pun alhamdulillah program tu berjalan lancar. Persembahan nasyid sebelum majlis bermula.

Alhamdulillah Ramadhan kali ni kami dapat berterawih di UIA. Tapi bukanlah setiap malam. Kalau tak larat kami buat kat rumah je. Anak bujang saya dah berani jadi imam terawih (kat rumah je) so boleh selang seli ngan ayahnya. Tak sangka pulak anak bujang saya dah besar...belagak pulak tu sebab dia dah tinggi dari kakak-kakak dia. Kakak yang kecik tu memang tak ada harapan la nak meninggi lagi. Yang sulung tu pun dah terbantut sebab asyik dok bersms je (ada kaitan ke)...

Tiga serangkai in black. Dah dapat perangai baru asyik nak pakai hitam je.

Ramadhan tinggal dua hari lagi. Sesiapa yang belum khatam al-Quran tu boleh la buat marathon sementara cuti sebelum Aidil Fitri ni. Boleh je khatam kalau dah pasang niat. Lepas tu cuti raya boleh la rehat. Oh no! Bebudak yang ambik PMR jangan nak rehat-rehat ye. Study, study, study....Math mesti dapat A. (Insya Allah). Saya pun kena beraya sambil tanda kertas percubaan PA. Oh! tidak... tak nak kacau mood raya saya. Nanti lepas raya baru nak tanda.

Apa-apa pun saya nak ucapkan Selamat Berhari Raya. Mohon maaf atas segalanya Zahir dan Batin. Moga kita semua dapat bertemu dengan Ramadhan lagi ditahun depan....











Monday, 31 August 2009

Al Fatihah

Semenjak dua menjak nih saya asyik dapat berita kematian je. Mereka yang pergi tuh mostly yang dekat di hati saya. Awal bulan Ogos dulu saya dikejutkan dengan berita kematian cucu saudara suami saya. Masih baby lagi. Anak sulung. Umurnya baru 4 bulan. Puncanya tersedak susu kat nursery. Rasanya baru je pergi wedding day mak ngan ayah dia, belum sempat lagi nengok wajah suci baby tu.

Lepas tu berita kematian Ust Asri (Rabbani). Yang ni memang saya terkejut besar. Saya memang minat nasyid-nasyid arwah. Lebih terharu sebab TV asyik siar nasyid-nasyid kegemaran saya. Tapi paling tak tahan bila dengar laungan azannya. Subhanallah.....Allah knows best.

Kemudian berita kematian Prof Ismail pulak. Hubby saya selalu bercerita tentang arwah ni sebagai sumber inspirasi. Betapa kecacatan tidak menghalang kejayaan seseorang. Asalkan ada kemahuan di situ ada jalan.

Dan yang terbaru, sebelum subuh tadi abang ipar saya pulak pergi menghadap Ilahi. Arwah yang dikenali sebagai Pak Teh dikalangan anak-anak saya dan sepupu mereka agak rapat dengan kami. Saya agak terkilan sebab tak dapat balik melihatnya buat kali terakhir. Hubby saya saja yang balik. Itu pun kelam kabut cari tiket flight. Nak drive balik maklum sajalah..nun jauh di Kelantan. Lagi pun puteri sulung saya nak trial SPM esoknya....(ah! alasan-alasan.....).

Apa-apa pun berita kematian sebenarnya membawa tazkirah untuk saya (dan kita) bahawa hidup ini hanya sementara. Ajal tak mengenal usia. Baby ke, muda ke, tua ke, kalau dah sampai ajal akan pergi jua. Adus!.... sudah bersediakah saya.

Sunday, 30 August 2009

Seronoknya berbuka.

Hari ni dah masuk hari ke sembilan umat Islam berpuasa. Dah nak habis fasa keampunan (betul ke ni? Lupa) rupanya. Rasa macam laju pulak.

Tadi saya buat nasi kerabu versi Kelantan (Special request dari hubby. Biasanya saya masak je apa-apa menu yang terlintas dalam kepala saya, and hubby makan je apa yang saya masak, provided sedaplah) So pepagi lagi saya dah buat preparation. Alhamdulillah dengan pertolongan dua puteri comel saya, kami dapat sediakan juadah berbuka dengan jayanya. Nasi kerabu consist of nasi putih (malas nak buat yang biru hitam tuh), sambal kelapa, kuah tumis, ikan celup tepung, solok lada, ulam-ulam(dihiris halus), keropok dan yang paling penting budu. Lepas tu buat ayam goreng kicap kegemaran puteri bongsu saya pulak. Seronok tengok mereka berbuka.
Betul lah seperti hadis Nabi s.a.w yang bermaksud:

"Orang yang berpuasa itu mempunyai dua kegembiraan. Kegembiraan yang pertama ketika masa berbuka dan kegembiraan lain ialah ketika masa menemui tuhannya."

Alhamdulillah setakat ni saya sentiasa mendapat kegembiraan yang pertama itu. Tapi yang lebih penting mudah-mudah kita semua akan mendapat kegembiraan yang kedua juga....

Berkat berkeluarga juga saya berpeluang menambah pahala (alamak riak nih..astaghfirullah!) menyediakan juadah berbuka mereka setiap hari. Mudah-mudahan saya dapat benefit dari hadis Nabi s.a.w.

Sabda baginda s.a.w:
“Sesiapa yang menjamu makanan untuk berbuka bagi orang yang berpuasa, pahalanya
sama seperti pahala orang yang berpuasa, iaitu pahala orang yang berpuasa yang tidak
dikurangkan walau sedikit.” - Hadis riwayat al-Tirmizi.


Sungguh, Ramadhan merupakan institusi untuk kita kumpul banyak pahala. Itu janji Allah. So rebutlah peluang itu dengan banyak membaca al Quran dan bersedekah (bagi yang ada duitlah, kan best kalau semua orang Islam kaya..) serta apa-apa saja kebaikan lain yang biasa(?) kita buat diluar bulan Ramadhan, sebab pahalanya dilipatgandakan... (ewah.. tazkirah untuk diri sendiri sebenarnya.) Apa-apa pun moga puasa kali ini lebih baik dari yang sebelumnya....Amin.

Saturday, 22 August 2009

Ramadhan

Ramadhan datang lagi. Alhamdulillah saya masih dapat menyambutnya tahun ini. Lebih teruja kerana saya dapat bersolat terawih on the first night of Ramadhan. An opportunity yang Allah dah lama ambik daripada saya. For the past few years asyik ABC jer. Begitu juga dengan solat aidil fitri. Mudah-mudahan tahun ini saya dpt bersolat di pagi raya.

Semalam baru terima gambar terbaru cucu saya. Yes..cucu.! Am I that old? Subhanallah.... dah lama rupanya saya hidup. Thank you Allah for giving the chance mencari pahala di bulan Ramadhan tahun ini. Mudah-mudahan kita semua diberi pahala berlipat kali ganda sesuai dengan usaha kita.
Cucu sedara saya. Anak kepada anak kakak saya.
Anak-anak saya masih single....and available(?)

Friday, 14 August 2009

Sekolah saya.

Semalam baru habis bagi balik kertas periksa percubaan PMR murid-murid kelas saya. Mostly bermuka ceria sebab dapat result yang tak disangka-sangka. (improved la tu ). Saya pun turut gembira bila mereka gembira. Tapi yang sedihnya mereka yang masih gagal tu macam tak ada rasa kesal je. Macam tak ada rasa nak improve pun. Saya pulak yang tension tengok mereka macam tu. Akhirnya masing-masing mereka dapat habuan dua tiga kali ketuk. Ketuk-ketuk sayang supaya mereka insaf. Teringat pulak masa saya sekolah dulu. Selalu juga kena marah especially masa subjek sejarah. Saya memang selalu tension bila ada sejarah sebab cikgu asyik tanya soalan. Sapa tak dapat jawab kena denda. Adus..rasa macam tak nak pegi sekolah je. Hasilnya sekarang saya memang buta sejarah. Tu la tak dengar cakap cikgu lagi.

Sebenarnya zaman persekolahanlah yang banyak mengajar kita. Bukan setakat ilmu akademik tapi semua ilmu untuk hidup. Bagaimana nak mengawal emosi suka atau duka, cara berkawan dan mencari kawan yang baik, cara berinteraksi, berorganisasi, dan yang paling penting cara mendapatkan bekalan untuk akhirat. Saya rasa murid-murid saya lebih bernasib baik kerana mereka berpeluang mendalami ilmu akhirat tanpa batas. Al amin memang tersedia sebagai pusat ilmu. Cuma mungkin mereka kurang pandai menggunakan peluang yang ada. Dulu saya selalu memandang guru-guru saya sebagai idola dan sumber inspirasi saya. Tak tahulah samada murid-murid saya juga berpandangan begitu .....
Saya sangat bernasib baik kerana dapat belajar di sekolah saya dulu. Berasal dari keluarga yang kurang berada, saya menggunakan peluang yang diberi sebaik mungkin. Saya memang suka belajar ( Ewah.. nak riak lah pulak ) Saya akan tension kalau tak dapat markah tinggi dalam periksa. So saya akan cuba dapat apa saya nak dengan belajar bersungguh-sungguh. Hingga sekarang pun saya akan tension kalau students saya tak dapat markah tinggi. Saya memang panas hati kalau mereka main-main masa belajar. Pada saya asas kejayaan seseorang adalah dengan belajar bersungguh-sungguh. Mudah-mudahan mereka insaf......

[Terimakasih pada hubby sebab bawa saya dan anak-anak melawat ke sekolah saya dulu. Nostalgic lah pulak.....]

Saturday, 8 August 2009

Lega...

Alhamdulillah selesai sudah percubaan PMR. Saya yang tension mengalahkan murid-murid. Pagi tadi baru habis marking paper Mathematics. Keputusannya?.. Masih kurang memuaskan. Masih ramai murid yang buat silly mistakes, padahal semua tips saya dah bagi. Tak tau lah samada mereka lupa ke, panik ke, atau memang buat tak kisah. Panas hati juga bila ada kes budak tak mendengar kata nih. Lepas ni saya kena fikirkan macam mana nak improve kan markah mereka dalam PMR nanti. Harap mereka sedar diri bahawa menjawab periksa dengan cemerlang itu penting untuk masa depan mereka.

Ada juga kes yang enjoy sakan lepas habis periksa ni. Lepas tension gitu. Tak apalah bagi peluang, lepas ni nak kena study untuk PMR pulak.

Amboi.. sedapnya menjamu selera..licin. Lepas isi perut tuh jangan lupa isi minda pulak tau..
Apa-apa pun saya sentiasa mendoakan kejayaan anak-anak murid saya di dunia dan akhirat. Mudah-mudahan mereka insaf bahawa harta kekayaan ayahanda dan bonda mereka sekarang tidak menjamin kebahagiaan mereka dimasa depan. Semua orang wajib menuntut ilmu untuk kebahagiaan diri sendiri.

Thursday, 6 August 2009

al kisah...kek cokolat moist.

Sejak akhir-akhir ni ramai pulak jurujual dtg sekolah buat promosi. Daripada buku-buku pelajaran, buku-buku agama hingga buku kanak-kanak, offer pizza, promosi kuih raya dan yang terbaru promosi kek. Saya ni pantang ada orang offer kek, laju aje nak membeli maklumlah untuk anak-anak yang hantu kek kat rumah tuh. Mereka memang dah biasa makan kek. Dulu saya rajin buat kek [ kek biasa jer, masa tuh mereka makan jer apa yang saya masak, maklumlah kanak-kanak tak reti nak komen-komen lagi, sekarang dah pandai buat menu ikut cita rasa sendiri] Kebetulan pulak yang datang tuh offer kek chocolate moist secret recipe. Siap bawa sampel lagi. Memang cantik dan menarik keknya macam yang kat secret recipe tu ler, tapi saya tak pulak nak minta rasa.



" Kek ni biasa kita jual dengan harga RM35 satu. Tapi untuk minggu ni saja kita offer RM19.90 satu. Kalau akak oder hari ni kita kita akan hantar besok, akak akan dapat satu lagi free. Kiranya akak cuma bayar RM19.90 untuk 2 biji kek. Akak oder je sekarang. Esok dapat kek baru bayar." Hebat betul bunyinya.



Saya pun terus jer order. Tengok kawan saya pun oder juga. Rupanya dia pun hantu kek juga.



Esoknya nak dijadikan cerita si promoter tu datang bawa kek masa saya dan kawan saya tu tak ada. [Kami dua-dua ada kelas] Ada cikgu lain tolong bayarkan dulu.



Memanglah kek cokolat, tapi tak moist langsung. Topping pun tak ada. Bungkus ngan bekas plastik macam kek longgok kat pasar malam jer. Sumpah..saya memang panas hati. Rasa macam nak belasah jer budak promoter tuh. Ada ke patut, offer lain bagi yang lain. Tapi terpaksalah terima sebab dah dibayar. Kalau saya ada, masa dia datang hantar order tu memang saya tak teringin nak ambik.

Ini ler rupa kek kontroversi tu.



Saya memang tak nak halalkan dia berniaga macam tu. Ikutkan panas hati saya ni memang dia tak selamat dunia akhirat. Saya bukan berkira sangat dengan duit RM19.90 tu. Tapi saya panas hati sebab dia menipu.... I hate liars. Benci,benci.benci.


Tapi bila difikirkan balik may be itu cara dia berniaga. Halal ke tak halal ke dia peduli apa. Pokok pangkalnya ada orang yang spesies macam saya ni yang mudah kena kelentong. Sian saya or rather padan muka saya. Mudah-mudahan menjadi pengajaran untuk saya dikemudian hari. Terpaksalah saya halalkan urusniaga tu kat dunia ni. Malas nak kecoh-kecoh kat akhirat nanti. Dan untuk budak promoter tu moga mendapat petunjuk ke jalan yang benar.....

Friday, 24 July 2009

Yummy,yummy kerapu stim?


"Ummi, naper dia colour hitam? Biasa kalau masak stim kan colour putih.." Pandai jer Dayah komen. Tak bagi makan kang baru padan. Dayah memang rajin tolong saya kat dapur. Suka jer kacau. Sebenarnya ini resepi modified khas untuk hubby dan anak-anak saya jer.
2 ekor ikan kerapu sederhana besar. [ beli kat pasar Selayang, siap siang dan cuci sekali]
3 batang serai dipotong.
2 labu bawang besar belah 8
2 biji lada besar masak dihiris
1 inci halia dihiris nipis
10 ulas bawang putih [lagi banyak lagi elok....buang angin]
Garam, sos tiram, asam jawa etc secukup rasa.
Masukkan semua bahan beserta ikan ke dalam kuali. Tambah sedikit air. Tutup kuali. Pastu jerang jer atas api sederhana. Lepas 5 minit balikkan ikan. Masak lagi 5 minit. Pastu siap. Makan panas-panas. Pasti licin.
"Sedaplah ikan nih.." Komen Dayah lagi. Tu lah jangan pandang pada luarannya. Hitam itu menawan.......

Mudah-mudahan mereka berjaya.

Semalam adalah hari kedua saya mengadakan PUI Mathematics PMR. Topic yang ingin saya tekankan hari tu adalah locus. Saya inginkan murid-murid saya mahir melukis locus sebab ia adalah soalan wajib. Lagipun rata-rata mereka mengatakan topic locus tu susah. Saya dah pesan supaya bawa semua peralatan untuk melukis locus pada minggu lepas lagi.
Setelah memberi tips menjawab soalan saya menyuruh mereka memulakan latihan. Malangnya ramai yang terkial-kial tak boleh nak lukis. Bukan sebab tak paham tapi tak ada peralatan.
" Sapa yang tak bawa protractor, berdiri sekarang....!" Saya mengeraskan suara . Hati dah mula panas dah. Masing-masing berdiri dengan muka selamba. Bila ditanya jawapannya standard. "Ana lupa cikgu."
"Ana tak dengar cikgu pesan."
" Protractor ana hilang cikgu.."
Saya dah panas hati tahap maksima. Saya bukan sakit hati dengan alasan yang diberi. They can give any reason they want. Yang saya panas hati tu adalah CARA mereka, to be precised saya geram dengan SIKAP mereka. Rata-rata menjawab dengan selamba jer. Ada tu macam bangga sebab tak payah buat latihan. Dari semua yang kena berdiri tu hanya SEORANG yang berkata. "Ana minta MAAF cikgu, ana tak dengar cikgu pesan hari tu."
Hati saya sejuk tetiba. Saya memang lemah kalau orang minta maaf. Rasa macam nak bagi jer A kat dia. Tapi dia terpaksa mengharungi sendiri PMR nanti. Apa-apa pun she's got my blessing. At least masih ada yang pandai berbudi bahasa. Bagi yang lain tuh saya amat berharap mereka akan berubah SIKAP kepada yang positif. Kejayaan akan bersama mereka setimpal dengan apa yang mereka usahakan.

Tuesday, 21 July 2009

Juara di hati saya.


Hari Sabtu yang lepas saya ke Sunway Pyramid. Bukan shopping tau. Tapi membawa 6 orang murid lower form menyertai kuiz Mighty Minds anjuran RHB-The Star. First time masuk program macam tu. Nervousnya mereka Allah saja yang tahu. Untuk qualifying round mereka kena jawap 20 soalan. Soalannya agak mencabar juga, merangkumi subject Science, Mathematics and General Knowledge. Anak-anak al Amin memang juara dengan subjects academic. But when comes to general knowledge...memang kena banyak pendedahan lagi. Walaupun tak qualify untuk hands on challenge saya tetap bangga dengan mereka.....
Credits to my hubby for pushing me to make that happen. Terimakasih juga sebab sudi jadi driver, plus teman saya sepanjang di Sunway Pyramid despite baru balik umrah, plus nak kena terbang ke S'pore pula keesokannya. Terharu lah pulak....
Apa-apa pun it was a good experience for me too. Menang ke kalah ke mereka adalah juara di hati saya.

Thursday, 16 July 2009

Bila ayah mereka pergi umrah



"Ummi apa plan kita? ..." Immediate respond dari puteri sulung saya.

Anak kedua dan ketiga biasanya tak kata apa-apa. Yang keempat akan senyum-senyum pada sibongsu..
"Yahoo... boleh tidur ngan ummi." Puteri bongsu saya tak akan lepas peluang tidur ngan saya bila ayah mereka keluar daerah. Biasanya yang the last two lah yang sibuk nak tido ngan saya. Nak jadi baby semula.
Saya..? seperti biasa, akan sentiasa resah sehingga hubby selamat pulang ke rumah.

Alhamdulillah hubby selamat pulang dari menunaikan umrah pada minggu lepas. Ramai yang bertanya kenapa saya tak ikut sama. Sedih tau!.. Hajat hati memang nak pegi tapi belum diizinkan Allah lagi.

Apa-apa pun saya bangga kerana dapat memberi ruang untuk hubby pergi beribadah. Alhamdulillah saya dapat settled kan hal-hal di rumah sepanjang hubby di Mekah. Ewah-ewah nak riak lah pulak. Mudah-mudahan semuanya diganjari pahala yang sewajarnya.....amin.






Saturday, 11 July 2009

Rumahku Syurgaku.


Semenjak dua menjak ni saya mendengar beberapa cerita tentang anak-anak sekecil 4-5 tahun nak lari dari rumah. Masa first time dengar cerita tu rasa agak kelakar. Wow! Advance betul budak zaman sekarang. Kecik-kecik pun dah pandai nak lari dari rumah. Yang best tuh kakak ngan abang dia siap tolong pack kain baju lagi. Ada pulak yang offer buatkan bekal takut adik kecilnya lapar nanti.

Alasannya...."Tak orang sayang adik kat rumah ni. Adik nak cari rumah lain."


Remeh jer kan alasan mereka........ Tapi bagi anak sekecil itu kasih sayanglah sebenarnya yang menyegarkan, menyuburkan dan menghidupkan mereka. Mereka hanya perlukan kasih sayang dari orang-orang yang bergelar ibu, ayah, abg, kakak dsb. Tapi agaknya orang-orang ini dah tak pandai nak berkasih sayang secara manual lagi. ( True,true nowdays semuanya nak pakai auto or perhubungan maya.... Or they have a weird way to show their love... sampai anak-anak itu tak faham yang mereka sebenarnya disayangi.)


Itu cerita kanak-kanak. Kes remaja yang lari dari rumah pula memang dah biasa kita dengar. Alasan yang sama...."Keluarga dah tak sayang saya.... Mereka tak suka saya..., apa saya buat semua tak kena. Mak asyik membebel jer. Ayah asyik outstation. Adik beradik lain semua baik. Saya jer yang jahat...." So kebetulan ada orang lain yang nak sayang dia (jantina lain ler masalahnya...) dia ikutlah sidia tuh. Aduh...cetek benor akal mereka.


Entahlah. Zaman berubah, manusia pun berubah agaknya. Seingat saya, masa kecik dulu tak pernahlah pulak rasa nak lari dari rumah. Walaupun rumah saya dulu tidak se gah rumah anak-anak sekarang, saya suka jer duduk rumah. Rumahku syurga ku.Kalau mak ayah membebel, buat pekak jer, ataupun angguk jer, ngaku jer kalau buat salah ( tapi saya jarang buat salah.. heheh.) Pastu mesti mereka belanja best-best...


Sebenarnya saya takut menghadapi perubahan zaman. Kalau zaman dulu saya hanya mendengar ada isteri yang lari dari rumah. Bila saya dah besar sikit saya mendengar remaja pulak lari dari rumah. Sekarang ini anak-anak kecil pulak yang pandai lari dari rumah. Semuanya sebab rasa tak disayangi. Nanti tidak mustahil anak-anak dalam kandungan pun minta jangan dilahirkan sebab takut tak akan dapat kasih sayang bila lahir nanti.....tulah agaknya dah banyak janin yang dah gugur dan digugurkan... Subhanallah!


Malam tadi semasa melihat anak-anak saya nyenyak tidur, saya terfikir adakah mereka juga pernah ada perasaan begitu. Na'uzubillah. Apa-apa pun saya sentiasa mengharapkan mereka sentiasa merindui syurga.....bermula dari rumah saya.

Tuesday, 30 June 2009

Pesan nenek saya



Baru-baru ni pihak sekolah mengarahkan guru-guru yang dah melepasi tahap matang...ehem,ehem. dah 40+ ler tuh membuat medical check up. Kliniknya kat Setiawangsa. Saya kena pergi sendiri sebab hubby ada meeting. Sebenarnya boleh je pergi masa cuti sekolah hari tu tapi asyik sibuk memanjang sampai last minutes. Nasib baik cikgu Zalina pun tak buat check up lagi. Kami sama-sama tak tau jalan so redah aje lah. Alhamdulillah rupanya senang jer nak cari klinik tu. Resultnye? Heh..heh.

Masa nilah baru nak teringat pesan nenek saya dulu-dulu.

1 Bangun awal pagi (eloknya sebelum subuh) dan terus mandi. Ingat lagi nenek saya selalu masakkan air panas untuk mandian saya sebab masa tu tak ada water heater. Cucundanya ni penakut air. Selalu sejuk maklumlah kat kampung hawa sejuk memang menyengat hilang ke tulang. Itu kata sayalah. tapi nenek saya boleh jer mandi, air telaga pulak tuh. Kata nenek saya mandi pagi menyegarkan badan. Nanti awet muda.

2 Lupa pulak, Immediately lepas bangun tuh (sebelum gi mandi) terus buat stretching ( ie. duduk berlunjur lepas tu hulurkan jari tangan ke jari kaki) Ni kena slow motion.Kalau belum biasa jangan paksa nanti patah pulak pinggang tuh. Nenek saya bukan setakat sentuh jari tapi sampai boleh sentuh tumit. Kata nenek , ini supaya badan tidak lenguh-lenguh. Saya? Sampai sekarang pun tak dapat sentuh lagi. Kalau duduk bersila boleh ler.

3 Tidur awal. Alhamdulillah kami memang tidur awal. Rasanya pukul 9.30pm kami semua dah dibuai mimpi. Tak ada benda lain nak buat pun. Bukannnya ada TV atau internet macam sekarang. So tido jelah. Nanti tak ada masalah kalau nak bangun tahajjud.

4.Pakai kain batik bila nak makan. Nenek saya memang sentiasa berkain batik. Saya dipaksa berkain batik bila nak makan jer. Masa berumur 5 tahun nenek belikan saya kain batik version kecik. Dia ajar saya pakai. So sejak berumur 6 tahun lagi saya dah expert berkain batik. Bila nak makan kena ikat kain tu ketat-ketat especially kat pinggang. Kata nenek saya ini akan mengempiskan perut. Nanti pinggang akan ramping sentiasa.

5 Selalu berjalan kaki. Kalau boleh laju-laju. Saya memang respect nenek saya dalam bab ni. Dalam usia 80 tahun nenek saya masih kuat berjalan kaki. Nenek saya berjalan kaki lebih kurang 2 km setiap hari ke kebun getahnya untuk menoreh getah seluas setengah ekar. Masa kecik dulu saya selalu tercungap-cungap mengikut nenek saya berjalan. Kami tak ada kereta masa tu. Means of transport? Basikal atau motorsikal jer. Nenek saya tak suka naik motor. Bising katanya. Lebih baik berjalan kaki. Lebih sihat.

6 Makan makanan segar. Nenek saya memang pakar dalam bab nih. Makanan dia memang sentiasa segar. Seingat saya nenek saya jarang pergi kedai runcit. (pasaraya memang tak ada lagi masa tu). Beras dari bendang yang diusahakan. Lauk dari kolam ikan kat kampung. Nenek saya bela ayam sendiri. Sayalah tukang bagi makan ayam nenek. Kalau nak makan telur, sayalah tukang masuk reban cari telur ayam. Makan daging hanya masa kenduri kahwin atau masa hari raya korban jer. Itu pun kami sembelih dan masak ramai-ramai ngan orang kampung.

7 Amalkan makan ulam atau sayur mentah. Nenek saya suka tanam sayur untuk buat ulam. Paling nenek saya suka daun cekur dan ulam raja. Kadang-kadang nenek saya cari pucuk mengkudu, pucuk betik dan pucuk putat. Masa kecik dulu nenek paksa saya makan pucuk-pucuk tu. Sumpah, pahit weh. Kata nenek benda pahit ni elok untuk perjalanan darah. Tapi nenek tak benarkan saya makan timun, tembikai dan mana-mana hasil pokok menjalar.Kata nenek, ini kategori makanan sejuk kalau makan nanti urat saya kembang, cepat masuk angin.

8 Jangan membazir. Nenek saya memang pantang tengok orang membazir. Dia akan pastikan kami makan hingga licin. Caranya? Nenek saya akan masak sedap-sedap ler. Nenek saya tak perlukan resepi canggih-canggih. Nasi panas dan ikan goreng pun sudah cukup membuka selera. Nenek saya masak dengan kasih sayang sebab tulah apa saja masakannya sentiasa sedap.

9 Sentiasa ceria dan berfikiran positif . Ini saya tambah jer. Sebabnya saya tak pernah tengok nenek saya bersedih ataupun bercerita kisah-kisah sedih tentang hidupnya. Nenek saya selalu buat lawak. Saya selalu tehibur bila bersama nenek. Nenek suka cerita pasal asal usul keturunannya dulu. Nenek juga suka cerita tentang raja-raja dan dewa-dewi dalam kayangan. Tapi saya dah tak ingat cerita2 tuh, macam tak masuk akal je. Tapi masa nenek saya cerita macam real lah pulak. Masa kecik dulu saya selalu bayangkan ada putera raja akan pinang saya. Tapi kata nenek putera raja tu tak akan mampu menyaingi jejaka yang bakal bertakhta di hati saya nanti. Jejaka itu nanti lagi macho, lagi handsome, tinggi, putih dan paling penting dapat menjaga saya bila nenek saya tiada. Masa tu saya tak faham. Tapi sekarang saya akui kebenaran kata-kata nenek.......(wow..my hubby mesti terangkat nih)

Sumpah....saya sangat rindu pada nenek saya.Nenek saya adalah kawan saya yang paling spoting. Nenek tak pernah marah atau meninggikan suara pada saya. Sayangnya saya hanya dapat full-time bersama nenek hingga umur 12 tahun saja. Lepas tu saya terpaksa meninggalkan nenek untuk sambung belajar. Tapi saya selalu bersama nenek saya time cuti sekolah. Nenek banyak berpesan dan memberi petua. Tapi sayang, banyak yang saya abaikan.

Bila saya dah dewasa begini baru saya dapat hargai segala petua nenek. Banyak yang saya tak ikut sebab saya rasa agak kolot ( padan muka saya....tidak mendapat ganjarannya sekarang.)

Sekarang saya baru masuk separuh usia nenek. Tak tahulah samada saya boleh mencapai usia nenek dalam keadaan yang tidak menyusahkan anak-anak. Nenek saya meninggal dalam usia 90an. Masih segar. Tapi malang saya tidak sempat dapat menatap wajah nenek buat kali terakhir. Kata orang sehingga akhir hayatnya nenek suka bercerita tentang saya. Kata orang juga muka nenek sentiasa bercahaya bila bercerita tentang saya.....Alamak syahdu lah pulak.

Betullah kata orang... Kita hanya akan menghargai seseorang bila dia telah tiada. Kita selalu take for granted terhadap apa yang kita ada. Untuk arwah nenek saya, saya paparkan pesanannya di sini untuk panduan para pengintai blog saya. Kiranya mendatangkan kebaikan, mudah-mudahan ianya mengalir sebagai pahala untuk nenek saya. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya.

Saya? Mengikut laporan medical check up hari tu, terpaksa menukar kepada healthier diet....Harap-harap masih belum terlambat untuk mengikut pesan dan petua nenek saya....semula. Sob,sob.

Saturday, 27 June 2009

Begitulah adanya..

Hari kad laporan baru semalam berlalu. Pengalaman tahun ini agak panas dari tahun-tahun sebelumnya. Tapi biasalah kan setiap manusia mahukan yang terbaik untuk dirinya.

"Ah lantaklah apa nak jadi dengan dia...I dah tak kuasa."

Itu adalah keluhan yang biasa kita dengar dari orang biasa bila dah rasa give up. Give up? Wow! Satu perasaan yang susah untuk digambarkan tapi amat mudah untuk dirasa apabila orang yang kita asuh dan didik untuk menjadi manusia seolah-olah tidak menghargainya. Lebih memburukan lagi keadaan bila keluhan kita yang dalam bentuk ucapan itu telah didengar orang. Keluhan kita telah disalah tafsir sebagai lahir dari perasaan benci. Lebih-lebih buruk lagi bila keluhan itu sampai pada ibubapa orang yang kita macam dah give up tu. Dan ibubapa tu pun datang jumpa kita.

"Tak sangka cikgu al Amin boleh cakap macam tu...."

Itu adalah respon pertama yang biasa kita dengar tentang guru-guru al Amin bila ada salah laku. Seolah-olah guru-guru al Amin adalah maksum. Tapi to think positive, orang sememangnya memandang tinggi pada institusi al Amin. Kalau tidak tentu mereka tidak akan sanggup membayar yuran yang tinggi yang untuk servis yang tidak seberapa.Tentunya mereka sentiasa mengharapkan yang terbaik dari al Amin.

"Cikgu tolonglah maafkan anak saya. Saya harap cikgu dapat bersabar dengan kerenah anak saya.."

Itu adalah pengharapan biasa ibubapa terhadap anak-anak mereka yang dihantar ke al Amin. Ibubapa yang kenal kerenah anak-anak mereka akan faham perasaan guru yang terpaksa berhadapan dengan kerenah itu.
" Kami selalu menganggap mereka seperti anak sendiri. Tak buat homework kami marah, tak dengar kata, kami marah, tak dapat result yang sepatutnya pun kami marah. Tapi kalau disebaliknya kami puji kami bangga. Kamilah orang yang paling bangga bila mereka berjaya. Tapi kalau mereka gagal bererti kami yang gagal.."

Itu adalah luahan guru yang jarang terucap. Terimakasih kepada ibubapa yang menaruh kepercayaan kepada kami untuk mendidik anak-anak mereka. Kami hanyalah insan biasa. Punya hati dan perasaan. Maafkan kami sekiranya berlaku perkara tidak seperti yang diharapkan.

Wednesday, 24 June 2009

Alahai anak-anak al Amin

Akhir-akhir ni banyak kedengaran komen tentang warga al Amin. Isunya masalah disiplin murid-muridnya. Rasanya hanya segelintir sahaja yang membawa 'masalah'. Mungkin terlepas pandang isi hati dan perasaan mereka yang 'membawa' masalah nih. Sebenarnya ada beberapa perasaan yang tidak sihat yang melahirkan perangai-perangai yang tidak sihat. Kalau boleh faham luahan perasaan mereka (sekadar menyebut beberapa...) mungkin boleh sama-sama ambil perhatian.

1. Pengawas hampeh budget nak tegur orang tapi tegur dengan cara tak berhikmah langsung ! Bagi lah pengawas yg best sikit !

[Pengawas bukan perfect. Tak ada pula manusia boleh buat semua orang happy. Entah-entah mereka tak nak pun. Dah orang nak lantik agaknya terima je lah.]

2. Pengaruh internet. Myspace especially. Tak perasan ke semua budak ada myspace then mereka kawan dgn orang luar then bila kawan-kawan story, mereka nak la try jugak. Then hangout lah apa sume. Sebab tu terpengaruh.

[Ya. Dunia tanpa sempadan. Tapi perlu ada iman. Kena benteng diri. Jangan terjebak pengaruh tak baik. ]

3. Cikgu cikgu pilih kasih. Terasa oke !

[Wow betapa kasihnye cikgu pada sume orang. Orang yang menghargai kasih cikgu sahaja yang akan merasa kasih seorang guru. So kalau terasa tak dikasihi tuh pandai-pandailah semak balik perasaan tuh.]

4. Program tak cukup. Setakat qiam setahun sekali, ape lah sangat. Besides, semua orang cuma fun sebab dapat tido and borak dgn kawan je. Plus, ada je yang ponteng tak datang. sebab tak fun lah pasalll

[Setiap program ada kebaikan dan ada kelemahan. Kadang-kadang kebaikan tu bukan untuk sekarang. Buruk pada kita sekarang, mungkin baik pada masa depan. Baik pada kita sekarang, mungkin buruk pada masa depan.]

5. Program super extremly boring and tak kena dengan jiwa remaja, cehceh

[Kadang-kadang yang boring tu banyak manafaat. Yang enjoy banyak mudarat. Ya, jiwa remaja memang lain dari dewasa. Tapi yang dewasa pernah remaja. Yang remaja belum pernah dewasa. Kalau program tak berjiwa remaja bagi-bagi lah feedback.]

6. Assobiah kuat sangat. Skema dgn skema, hardcore dgn hardcore.

[Bukankah itu tabiat manusia. Mereka bergeng sesuai dengan mereka. Skema buat joke sure hardcore tak faham. Hardcore punye joke sure skema kata tak joke. ]

7. Suka pandang orang jahat sangat. Macam la dorang tu soleh sangat. BENCI. Solehah ape kalau takat baikkan diri sendiri. Weqk !

[Bukan ke orang yang makan cili akan merasa pedasnye. Entah2 dia orang betul-betul baik? ]

8. Dunia makin maju, nak buat macammana kannnnn

[AlangkItalicah bagus kalau kita juga dapat majukan diri..kearah kebaikan.]

9. Pengawas kolot, WAHAHA

[Eermmm ye ke?]

10. Kantin kotor. eh tade kaitan ni, heeeee

[Tau tak pe..]

11. Guys hot sgt, girls cute sangat. sebab tu ada couple couple ni, HAHAHAHA


[Tapi hot-hot pun kena jaga juga. Cute jangan terlebih excited. Erm..ni nak kena bincang panjang lebar.]

12. Usrah? Makan, borak, makan, borak, jamuan..cikgu tak datang..haha bestnye.

[Setuju. Seriously...memang usrah kena ada perubahan.]

Friday, 12 June 2009

tagged by dena

A: loves to laugh
B: crazy at times
C: cute
D: smart
E: has beautiful eyes
F: wild and crazy
G: sexy
H: gives good hugs
I: very hot
J: likes someone
K: is very athletic
L: very good kisser
M: easy to fall in love with
N: very trustworthy
O: has the best personality ever.
P: popular with all types of people
Q: has a smile to die for
R: will make a good boyfriend or girlfriend
S: likes someone
T: very opened minded
U: is loved by everyone
V: not judgmental
W: very sexy
X: never lets people tell you what to do
Y: nice butt!
Z: makes dating fun

I am

M: easy to fall in love with
A: loves to laugh
S: likes someone
N: very trustworthy
I: very hot
A: loves to laugh
H: gives good hugs

Thursday, 11 June 2009

Sejarah dan Pengajaran...

Nampaknya cuti kami tak habis lagi. This time kami belajar sejarah pulak. seronok sebab hubby `pakar' sejarah. so destinasi kami ialah muzium negara. Itupun macam terpaksa dah kena bawa. Hubby jadi free tourist guide. Rupanya banyak pengajaran kalau kita fikir dan kaji. Sejarah berulang, kalau tak pelajari kesilapan kita akan ulangi kesilapan lama. Contohnya bagaimana negara dijajah. dsbnya.
Ramai tokoh2 perjuangan dan kemerdekaan. Tapi yang diagungkan cuma 4 atau 5 orang ahli pollitik. Malangnya... Kononnya, Malaysia merdeka tanpa pertumpahan darah. Rupanya ramai yang terkorban untuk perjuangan antaranya Tok Janggut, Mat Kilau, Datuk Bahaman. Heran, kat muzium tak banyak pula kisah mereka. Puas cari kisah mereka cuma ada list nama antara pejuang. Tapi tak ada pula cerita mereka. Macam mana kita nak kenal. Harapkan buku teks, itupun nak lulus periksa ajelah. Paling baguspun hafal siapa mereka...tapi apa perjuangan mereka, kenapa mereka terkorban, tak ramai yg betul2 faham. Merekalah idola sepatutnya....

Wednesday, 10 June 2009

Cuti-cuti lagi




Indahnya ciptaan Allah

Alhamdulillah tercapai juga hajat nak tengok real sunset. After more than 40 years baru boleh tengok matahari tu betul-betul 'jatuh' tenggelam. Siap timing waktu azan maghrib lagi. Subhanallah...sungguh menakjubkan ciptaan Allah.

Kami se`family' baru balik holiday, I mean real holiday lah kot. Two days holiday away from a hectic KL life. Hubby tercinta bermurah hati bawa kita orang pi PD. Precisely somewhere near Teluk Kemang...exact apartment tu rahsia la pulak. Ummi memang enjoy habis. Apa tidaknya. Ni lah masa goyang kaki tak payah masak, kemas rumah, basuh kain baju, pinggan mangkuk, periuk belanga...and the list goes on. For two days only....pastu siaplah kena qadha balik kerja-kerja tuh. Tak pe at least ada holiday.



Ewah-ewah romantik lah pulak
Bukan apa, sebelum ni tak sempat nak duduk cam ni. Ada aje anak-anak menyibuk...oops bukan menyibuk, memeriahkan. This time anak-anak dah pandai bagi can kat ayahanda bonda menyemarak kasih di tepian pantai berlatar belakangkan 'sunset' dambaan ummi.....[wow cam dah lama je tak guna ayat-ayat cam nih..]

Malangnya kemera handphone...kualiti gambar tak bagus...Penat je berposing.. lebih-lebih pulak tuh...tak nampak handsome yang sorang tu...

Saturday, 6 June 2009

Cuti Cuti Cuti

Cuti sekolah dah seminggu berlalu tapi rasa macam tak cuti jer. Cuti pun asyik gi sekolah jer. Dari hari Isnin hingga Jumaat asyik ulang-alik smk sg P jer sebab dok mengantar mengambik anakanda cun tu gi kelas tambahan. Weekend ni pulak dia ada seminar SPM berita harian kat UIA, kena mengantar mengambik lagi. Waduh-waduh asyik on the road aje.

Sibujang handsome tu pun kena gi sekolah juga. Bukan kelas tambahan tapi kelas pemulihan. Nak kena pulihkan otak dia biar boleh menghafaz. Mujurlah kena stay kat sekolah dari Selasa hingga Khamis. So tak payahlah kena mengantar dan mengambik dia. Tapi buat cerita lain pulak.. masa first day register tu tak pakai baju sekolah. Suka hati dia jer bergaya pakai baju melayu sorang-sorang. Ummi pun dengan amat perihatinnya balik ambik sepersalinan baju sekolah dan hantar balik ke sekolah. Petang tu pulak dia talipon menyatakan kelaparannya. Ummi penyayang ni keluar semula hantarkan makanan pulak.

Tapi yang paling best sekali ialah ayah pun turut bercuti selama cuti sekolah nih. So setiap hari asyik fikirkan 'destinasi percutian' kat sekitar KL nih. Merata tempatlah yang dah dilawati. Tapi half day trip jelah sebab nak allow masa nak mengambik orang yang kelas tambahan tuh.. kacau betul. Kalau tidak dah boleh ke Langkawi ke Pangkor ke ...Bali , Jakarta, London.... hahaha.

Tak pe, next week cuti lagi. Real cutilah kot....Oh tidak hari Rabu and Khamis ummi pulak ada kelas tambahan. Okaylah kot sebab sume kertas periksa dah habis tanda. Tinggal key in markah dalam komputer jer. Happy happy hols. Ayah nak bawa kita gi jalan-jalan lagi...wawi.

Wednesday, 3 June 2009

That Day...

That day, in July 1998
I went down the memory lane
Barking and Dagenham Road
Smiles, tears and memories flowing deep down

The last that was July 1990
That day, I received my final year result
Yes, almost 17 years ago
BA Finance with Accounting

That day,
Just before I submitted my final PhD thesis at Southampton
I visited once again my alma mater
First, now slightly bigger but still shoddy yet memorable prayer room
Then, lecture hall, football field, library, main hall, canteen, union building, sports centre...
Looked around some lecturers' rooms
Most of them were no longer there

I was there just to say my `salam'
As a witness that as it used to be
A place where I have grown up
NELP, PEL, UEL...

I cherished those days
Beside lectures, tutorials and friends
I treasured Usrah and Islamic Society
Of course my first `mimbar' on fridays
Believe it or not I still enjoy Usrah
Of course in different form and with different people

I told my children
Iman, Hidayah and Mun'im
At that time only three
But now I have to include two more: Muhaimin and Husnina
Things they will never understand
Lessons learned
Experiences gained
Maturity earned

The most memorable
I met my wife in Barking
My `akad' was at Barking Muslim Community Centre
2nd. March 1991, that day
I showed my beautiful children
The place where their dad and mum tied the knot
That knot grows stronger as ever

Yesterday,
Hidayah has to complete her Form 1 assignment on family history
She has to go through odd photos
To include some in her assignment
My warning to her which she is well abiding as always
Please don't loose it!

Ideals and realities keep flashing
Rejoicing times that we have spent together
With those we called friends
Friends here we come again...

6.00 p.m.
20th. June 2007
IIUM Gombak
A few days before East London Reunion

Sepetang bersama layang-layang

Petang tadi tercapai juge hajat Nina. Suke Nina dapat smiley face. Itulah pilihan layang-layang tercantik agaknya. Amin dengan penuh excitement melayangkan.... senang je rupenya.
Tapi nampak gayanya bukan Nina yangbersuka-ria. Ayahandanya yang suka hati menaikkan lelayang tuh. Elok juga sebab kami sume bukannya biasa dengan lelayang nih. Eh gambar ummi tak ade...ohh ada bayangnya saje.
Tu dia layang-layang kami terbang tinggi diawan biru di Taman Metropolitan Kepong. Smiley face ceria selalu.



Saturday, 30 May 2009

My girl's birthday



happy birthday to you..3x. terpaksa je buat wish nih. kang merajuk pulak. hilang pulak ler keayuannya maklum ler orang tu ayu time ayu jer. kalau merajuk...ya ampun buruk benor.

Alamak which one is my girl? macam sama je sume. yang gemuk tu kot sebab dia asyik nak makan sedap jer lately.

At last..

aha hari ni dah selamat create a blog dengan pertolongan anak-anakanda tercinta. hebatkan. anak-anak dah advance sampai ke bulan kita baru nak mula kenal dunia cyber. anyway tercapai jugaklah kan hajat tuh.. belajar ilmu tak mengenal usia...kitakan kononnya masih muda...lepas nih ummi sibuk memanjang ler jawabnya.

Tenggelamnya Sebuah Memori

Dah banyak kali saya dok merenung-renung akan nasib kolam ni. Masa memula buat 4 tahun lepas bersemangat nak bela ikan bagai. Masa tu seman...