Monday, 20 January 2014

Pisang apakah?

Tahun lepas saya tanam beberapa pokok pisang. Tak ingat dah bila exactly masa tanam tu. Dalam bulan Mac kot. Sepatutnya ada pisang tanduk dan pisang serendah. Mengikut kata orang yang sedekah anak pokok tu lah. Saya mana la nak kenal pokok-pokok pisang ni. Alhamdulillah minggu lepas dah mengeluarkan hasil. Tapi tak nampak macam pisang tanduk atau pisang serendah pulak. Kata hubby rupa buah tu macam pisang raja. Hmm...pisang raja la pulak. Macamana rupa sebenar pun saya tak kenal. :(
Sebenarnya saya tak perasan pun pokok tu dah berbuah. Kesian pulak tengok tandan pisang tu macam kena himpit ngan tembok pagar saya. Nampak macam terbantut pulak. Selepas 2 minggu buah dia mula menguning. Sebiji dah kena tebuk tupai. So sebelum tupai tu buat kenduri hubby pun potong tandan pisang tu. Pokok tak tebang lagi. Saja nak tengok betul ke pisang tak berbuah dua kali...Heheh.. nak bereksperimen pulak.
Lepas potong saya letak je buah tu dalam besen. Kalau dulu-dulu saya tengok pakcik bungkus dengan surat khabar. Lepas tu letak bawah dapur. Kadang depa letak kabaid nak bagi cepat masak.
Saya biar je depa bergolek dalam besen. Open air. Lepas 2 hari dah nampak ada yang masak. 
Balik sekolah tadi Alhamdulillah banyak dah yang masak ranum. Hmm nak buat apa dengan pisang-pisang ni... 
"Iman nak buat kek pisang."
"Ayah nak cekodok."
"Buat pengat..."
Hmm...okay. Haha.


Friday, 17 January 2014

Berbudi pada tanah.

Dah lama saya tak menjengok kebun. Sejak dari cuti akhir tahun lepas asyik sibuk benda lain je. Sian pokok-pokok tu. Alhamdulillah depa semua independen. Pandai jaga diri sendiri :)
Rasa bersalah pulak biar depa macam tu. So minggu lepas pi beli baja. Sehari suntuk saya duduk kat kebun membelek apa yang patut...:)
Limau kasturi dah mula galak berbuah. 
Pokok cili baru belajar berbuah 
Daun kari...biasanya masak kari tak bubuh pun daun kari. Asyik terlupa je. 
Pokok pandan.
Pokok pandan ni sangat aktif mengeluarkan daun. Dah merimbun sakan.Saya potong je daun-daun tu dan campak dalam lemari dan kabinet dapur bagi wangi.Nenek saya dulu  hiris halus-halus buat macam bunga rampai. Katanya baru lah dapat wangian natural...Heheh..zaman moden ni main campak je seketul-seketul. Lagi natural. Ampun ya nek!...cucunda kurang mewarisi kerajinan nenek...huhu.
Pokok limau purut ni baru nak mula segar.
Hari tu asyik kena makan dek ulat je. Lepas tu saya potong sampai tinggal batang je. Bubuh baja dan siram hari-hari. Nak sembur racun perosak tak sampai hati pulak. Biar je lah bagi rezeki kat ulat-ulat tu..Hmm.

Daun pudina. 
Memang tahan lasak. Dah tinggal tunggul pun masih boleh bertunas semula. Sedap letak dalam air teh. 
Ni lagi satu favourite ulat. Suka benar depa perabih daun kunyit saya ni. Kadang-kadang nak buat rendang, tengok-tengok dah tinggal batang je. 
Pokok bunga telang. 
Dah beberapa kali berbunga dan gugur.Tah bila saya nak buat nasi kerabu ni. Hari tu beriya-iya cari pokok ni serata ceruk rantau. Bila dah ada depan mata tak sempat nak buat pulak...Haish..alasan apa kah?

"Setiap kamu akan ditanya tentang kepimpinan kamu.." Ouch!

Jogging jangan tak jogging !

Weekend lepas pi hantar Dayah buat projek kat Taman Rama-rama KL. Kebetulan depa kena buat projek pasal insects so terus je lah pi tempat yang dah tersedia informasinya. Macam la kat Kuantan tak ada bahan...
"Saja la orang nak gi buat kerja sambil jalan-jalan. Baru la enjoy..." Ye lah tu...
So pepagi..eh tak la pagi sangat, dalam kol 7.30 am je, kami pun bertolak lah. Hubby plan nak pi jogging kat Taman Tasik Perdana lepas drop Dayah. Berangan je lah.... Punya la ramai manusia. Jenuh pusing nak cari parking. Last-last kami pi pekena nasi lemak Tanglin. Hubby kata nasi lemak tu famous. Heheh...biasa la saya ni tak ikut perkembangan. Tak tau la pulak nasi lemak tu sangat famous..siap masuk TV, coverage bagai. Biasanya saya makan je nasi lemak apa-apa. Janji sedap...
Nasi lemak Tanglin. Lauk ayam goreng. 
Sedap. Tak pedas.
 Yang kat atas nasi tu sambal serai. Tu kot yang special nya.
Depa buka meja bawah pokok. So boleh makan sambil menikmati kehijauan alam. Pokok pulak besar-besar. Angin sepoi-sepoi bahasa. Rasa macam kat kampung. Teduh dan redup walaupun cuaca sangat panas. Konon nak pi bakar kalori. Bertambah-tambah kalori la pulak...adeh!
Depa extend tempat duduk keliling kedai. 
Rasanya depa masak kat tempat lain dan angkut makanan tu dengan van. Sebabnya tak nampak pulak dapur kat belakang kedai tu. Cuma ada port untuk buat air je.
Kat kawasan parking tu ada pulak gerai-gerai jualan. Macam-macam ada. So lepas makan boleh cuci mata. 

Hasil tangkapan lepas cuci mata. Beli kat gerai rumah anak yatim. 
Macam-macam pokok ada. Saya beli pokok inai dan cili juga. Tapi tak siap tanam lagi. Pokok bunga ros ni dah siap dengan pasunya. Dah berbunga cantik. 

"Jom pi jogging kat sana lagi.."
Hahah...lain macam je bunyi makna nya.

Girls day out.....

Saya tak ingat bila last kami gurgirls ber- outing sesama. Sejak depa dah berumah tanggga ni terpaksalah tunggu kebenaran husband memasing...