Saturday, 17 September 2011

Tahun ni saya semacam dah pencen jadi orang KL. Satu open house pun saya belum ada kesempatan nak pergi. Sibuk apa tah. Biasa la kalau kat KL ni selagi ada Syawal selagi tu la ada open house. Biasanya kalau gi open house saya akan cari laksa Johor. Entah kenapa saya memang suka makan laksa Johor. Mula kenal laksa ni masa saya kat UK lagi. Kawan saya orang Johor memang expert masak laksa ni. First time makan saya terus jatuh cinta. Lepas tu kalau ada peluang saya mesti cari laksa Johor. Nama je laksa tapi guna spagheti. Kuahnya pekat macam laksa Kelantan, berempah macam laksa Sarawak, masam pedas macam laksa Penang. Pendek kata memang terbaek lah.
Kawan2 Johor saya pulak tak lokek nak masak laksa ni. Dah banyak kali dah mereka terutama Cikgu Masitah buat laksa ni. Saya memang tukang makan je.
Semalam tetiba pulak rasa nak buat sendiri. Kebetulan puteri sulung saya balik, so semangat sikit nak memasak. Alhamdulillah berkat resepi cikgu Masitah dan daun selasih (anak benih pun pemberian dia juga) saya sekeluarga selamat menghabiskan seperiuk kuah laksa. Tak ada buat open house pun.
"Hmm.... sedapnya umi masak.." Iman ngan Nina asyik ulang tambah. Nak ambik hati la tu. Teringat kat Dayah. Kalau dia ada mesti tak cukup seperiuk tu.


Friday, 16 September 2011

Saya tidak pernah berpeluang mengiringi anak ke dewan peperiksaan UPSR. Itu semua kerja hubby saya. Hubby dengan semangat seorang ayah telah berjanji pada dirinya sendiri untuk tidak akan melepaskan peluang menghadapi detik bersejerah itu untuk setiap buah hatinya. Sungguh, sejak anak sulung hingga yang ke 4 ini, hubby akan memastikan dia lah yang bertanggungjawab menghantar anak2 ke dewan peperiksaan UPSR. Katanya itu adalah detik bersejarah seorang anak mula melakar sejarah untuk masa depan mereka. Jadi hubby tidak akan pernah melepaskan peluang untuk sama2 merasai detik cemas dan gentar itu....
Alhamdulillah tahun ini saya juga berpeluang berkongsi detik keramat itu. Masyallah, memang menakjubkan. Ramainya jumlah ibubapa yang mengiringi anak2 mereka. Sama ramai dengan jumlah anak2.
Perkarangan SRI al-Amin KL
Ada ibubapa yang bercuti seminggu semata2 nak bersama anak2 masa musim peperiksaan ni. Ada yang terus berkampung di sekolah setiap hari menunggu anak2 habis paper. Ada juga ibu2 yang terus duduk di sejadah, solat sunat, baca Qur'an dan berdoa sementara menunggu anak2 menjawab soalan didewan peperiksaan. Selagi anak tak keluar dewan selagi tu lah ibu2 ini tidak henti2 berdoa. Alasannya? " Selama ni akak sibuk, suami pun sibuk, tak sempat nak tengok dia orang belajar. Masa ni la nak bagi tumpuan pada mereka...." Aah, pernahkah anak2 ini tahu suara hati seorang ibu?
Ya, saya memang tidak pernah mengiringi anak2 ke dewan peperiksaan sebelum ini. Tapi doa saya sentiasa mengiringi mereka ke mana saja mereka pergi, saya wujud bersama mereka ketika belajar, membantu mereka dalam persediaan menghadapi detik bersejarah itu...
Alhamdulillah, 4 orang anak saya telah mencipta detik bersejarah masing2. Mudah2an dengan detik yang pertama itu akan menyusul detik2 lain yang lebih keramat...
Kepada semua anak2 al-Amin yang telah menghadapi peperiksaan UPSR semalam, saya doakan mereka berjaya sesuai dengan usaha mereka. Semoga dengan kejayaan itu bakal menghasilkan generasi yang dapat menegakkan Islam di bumi Allah ini.... Wallahualam.

Monday, 5 September 2011

"Asu tak balik raya ke?"
"Tak kot. Anak2 nak pereksa besar. Tiga orang sekali. UPSR, PMR dan SPM"
"Oooh... ok selamat hari raya"

Ya, Alhamdulillah setakat ni raya saya memang sentiasa selamat. Tahun ni saya tak tak balik raya konon sebab anak2 nak pereksa. Mula2 macam ' What? Raya kat KL? Macam tak ada life je.' Tapi hubby dah susun iternery raya starting malam raya lagi.

Mood raya saya pulak tak datang2 until last minute. Orang lain siap tempah baju raya sebelum Ramadhan lagi. Sebelum puasa sample kuih raya dah melambak2 kat bilik guru pun saya buat tak kisah. Saya cuma order tat blueberry, itu pun satu balang je. *Satu balang? Ein sorang dah habis separuh*.

Dua hari sebelum raya baru lah decide warna tema baju raya. Masa tu la baru nak bersesak2 kat Wisma Yakin cari baju Melayu, berserabut kat Jalan TAR cari baju baju ngan tudung. Kasut pakai yang dah ada je. Dah malas nak pening kepala dengan ramainya manusia.

Selepas solat raya kat Masjid Wilayah, bersesak pulak kat Istana Negara. Pertama kali jejak kaki kat Istana Negara. Mulanya nak bersalam dengan SPB Yang di-Pertuan Agong dan SPB Raja Permaisuri Agong tapi melihatkan lautan manusia yang beratur, cancel je lah. Dapat tengok secara live pun jadi lah. Yang penting dapat beraya di Istana Negara.

Well, raya kat KL was not that bad after all.

A jouney to Trial SPM

Saga-Unser-LRT-KLIA Transit-Bus ekspres-Air Asia-Teksi. Mak ai, macam nak keliling dunia. Nak balik KB je pun. Tapi sebab saya ni prihatin, tak sampai hati nak biarkan Dayah mengharungi perjalanan macam tu. Last2 pi naik saga straight to airport.

Sempat lagi buat reunion sebelum berangkat. Saja je nak ganggu kelas PUI Physics orang. (Sori Cikgu Azizan)

All the best kepada semua murid2 saya yang tersayang.... May they strive hard for their own good.

Friday, 2 September 2011

Saya masih terkilan

Chik Nah ialah kakak bongsu hubby satu ibu berlainan ayah. Mengikut kata suaminya beliau dah mengadu sakit perut sebelum Ramadhan lagi tapi bertahan sebab takut nak pi hospital. Setelah lama dipujuk akhirnya beliau setuju. Terus masuk wad, terus bedah, terus tak sedarkan diri.

Ada beberapa persoalan yang bermain di fikiran saya.

1) Chik Nah mengadu sangat sakit perut pada 2 hari sebelum raya. Terus gi hospital, warded and operate the next day. Doktor kata ada ketumbuhan pada usus kiri, pastu depa TERJUMPA 'something' ie. doktor pun tak tau apa benda kat usus sebelah kanan pulak. Tapi doktor kena stop kan operation tu sebab tekanan darah arwah drop tetiba. Plan nak sambung operation esoknya tapi tak dapat sebab arwah tak sedarkan diri. Koma. Masuk ICU.
(Boleh ke doktor diagnos colon canser and terus buat open surgery without proper test?)

2)Saya pi ziarah arwah sehari selepas operation. Saya seludup masuk ICU nak tengok keadaan dia. Ramainya patient terbaring kat ICU tu. Mengerikan. Dah la tak ada doktor. Yang ada hanya 2 orang nurse tapi depa macam pelik je tengok saya. Saya cuba kejutkan dia tapi tak ada respon. Mengikut pembacaan saya, patient dah boleh bangun within 8 to 48 hours after surgery. Tapi Chik Nah masih tak sedar2 even after 48 hours.

3) Denyutan jantung sangat tinggi (161) tapi tekanan darah sangat rendah (82/59). Orang kata benda ni normal after surgery. Tapi tak kan la nak biar je...sebab ia normal.

4)On the 3rd day dia masih tak sedarkan diri. ( Macamana nak buat supaya patient sedar?) Tiba2 denyutan jantung dan blood pressure drop drastically but evenly until zero. Orang yang ada kat death bed dia tengok dan reda je...within half an hour arwah pergi dengan tenang. Innalillahi wa innailaihiraji'un.

Alhamdulillah kami sekeluarga berpeluang mengiringi jenazah dari bilik mayat hingga ke liang lahad. Satu pengalaman yang amat berguna terutama untuk anak2 bujang saya. Mudah2an roh arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan Allah disampaing orang2 yang benar. Wallahualam.


Wajah kita amanah kita.....

Kata orang kalau nak cantik mesti rajin. Pada saya cantik itu subjektif. Bak kata pujangga... "Beauty is on the eye of the beholder......