Wednesday, 31 March 2010

Indahkah hidup remaja kini?

"Cikgu, ada banin kacau ana...... Eeee.. tak suka! Dah la tahun ni ana nak study betul2.... menyampahlah dengan perangai banin ni.."
"Dia selalu pandang-pandang. Pastu senyum-senyum.....Geli la.."

"Cikgu, meluat la tengok banat2 tu. Menggedik tak habis-habis. Rasa nak sepak je.."
"Eeee.. gelak macam pontianak...bagi kasut kang."

Lately saya selalu dapat aduan or rather luahan perasaan anak2 murid saya yang masih menjaga batas2 syariat dalam pergaulan. Alhamdulillah dalam ramai2 remaja di al-Amin, masih ada yang amat prihatin dengan adab pergaulan banin dan banat. Dalam menjaga diri sendiri mereka tidak lupa menasihati kawan2 yang terbabas. Masih ada yang berpegang teguh dengan amar maaruf dan nahi mungkar. Cuma cara teguran tu yang yang membuatkan orang lain malas nak dengar. Siapa yang suka kena tegur kan...

Saya akui ramai diantara mereka yang ber'couple' dalam diam.Tidak la sampai berdating2. Islamic la kot. Hanya sms sebagai pengubat rindu...waduh, waduh! Selisih jalan kat sekolah pun buat tak nampak je. Hanya kawan2 tertentu saja yang tahu. Lepas tu ada pulak yang tolong cover line bila ada yang kantoi. Sahabat jenis apakah ini?
Tapi secara jujurnya, selagi mana ia dikatakan 'couple' selagi itulah ruang zina akan terbuka luas. Sebab itu dari awal lagi Allah dah suruh JAUHI zina, jangan mendekati zina. So apa2 saja perkara yang menjurus kepada zina MESTI dijauhi. Semua benda la.. termasuk pandang2, jeling2, bagi nota kecik dalam buku, hai2, bagi no hp( nak suruh sms la tu, tak pun bergayut sampai pagi, pastu tak siap homework, ngantuk dalam kelas esok, kena marah ngan cikgu... dah tak berkat) Hish.. emo la pulak.

Kalau yang dah tak boleh kawal nafsu tu akhirnya beginilah jadinya......



....... benih cinta terlarang akan lahir sebagai bahan buangan. Subhanallah.

Tuesday, 23 March 2010

Mid life crisis




Kenapa la keinginan menikmati benda-benda ni kian meluap2? Petanda apakah ini?

Tak sedar diri ke cholestrol dah makin tinggi?

Friday, 19 March 2010

Anak2 umi dah besar la.

Ewah ewah, Nina dah 8 tahun. Patut la dia dah tak suka kalau orang membabykan dia. Dah nak besar panjang rupanya anak bongsu umi ni. Rasa macam baru je baby ni lahir. Hari ni juga Nina dah jadi Cik Su lagi sekali sempena kelahiran cucu saudara (sebelah saya) yang kedua. Same birthdate (18 March).

Iman pun dah dapat kerja kat UIA jadi exam assistant sementara nak tunggu offer sambung belajar. Now that dah dapat result, dah tak tau nak pilih course apa pulak. Saya cuma mengikut saja, sentiasa merestui whatever her choice would be asalkan menepati syariat. So far, ayahanda dia la yang banyak membantu buat pilihan course yang sesuai. It's good ada ayah jadi lecturer. Saya ni tak tau apa-apa...

Anak bujang saya pulak ada kursus kepimpinan kat sekolah starting today until tomorrow. Hopefully ada la kebaikan untuk membuka minda dan rohaninya.

Esok pulak Hidayah dah nak balik maktab. Meaning... the school holiday would soon be over! Alamak.... saya belum berholiday lagi ni. Tapi asyik busy je for the past few days ni. Adakah school holiday hanya bermakna tidak perlu pi sekolah... Entah la.

Apa-apa pun next Monday I'll be back busying myself with schoolwork and housechores. Oooo! What am I complaining about? Ikhlas. Ikhlas...

Sunday, 14 March 2010

Budak Add Math..

"Umi bangga tak?' Eleh buat2 tanya pulak. Nasib baik lubang hidung ni tak sretcthable..
"Add Math A+ tu.... " Hah! nak belagak la tu.. Dia tak tahu betapa tensionnya saya terpaksa mengadap dia buat homework add math awal2 dulu. Bukan saja Add math.. Math, Physics, Chemistry, BM, BI, bla,bla,bla. Adus! Nasib baik saya tak pernah belajar Bio masa dulu, boleh excuse on that subject. Saya yang berkarat otak ni pulak terpaksa buat revision sebab nak bagi free tuition kat dia. Hah! Mengungkit ni. Kalau tak dapat A+ memang nak kena pelangkong. (Haha. Favourite word saya everytime mengadap anak2 buat homework).

Alhamdulillah. Puteri sulung saya tu dah set the standard high. Biar adik2 berusaha lebih kuat untuk pecah rekod. Tahniah darling! Tapi sian ek tak dapat laptop comel tu. Such a handsome price to pay. Don't worry, it'll be in yours when the sweet time come...

Terimakasih kepada guru2 al-Amin yang sabar mendidik puteri saya sejak darjah satu hingga PMR. Terima kasih juga pada guru2 SMK SP yang mengajar dari form 4 dan form 5. Special thanks to Cikgu Samad sebagai guru favourite Iman...

Apa-apa pun SPM is a just a ticket to success. So use is wisely..

Saturday, 13 March 2010

Usaha tangga kejayaan

11 March 2010. Satu Malaysia merasakan debarannya! Nampak je cool tapi ketag lutut tak ada sapa yang tahu. Dari awal minggu lagi saya dah arrange class supaya saya free all day Thursday tu. Nak mengajar pun macam tak leh keluar suara. Hubby pulak tak ada, so saya kena face hari tu sorang2. Aduhai..

Lepas clock in, saya habiskan kelas sampai pukul 9.oo am. Then, balik rumah ambik Iman.Terpaksa la juga drive walaupun sejuk kaki tangan macam nak cramp. By the time saya tiba kat SMK SP, dah ramai orang menunggu kat dewan. Ada ceremony rupanya. Pengetua berucap meraikan pelajar cemerlang. Tak sangka among pelajar cemerlang kat sekolah tu adalah ex- al Amin. Bangga weh.Tahniah to our ex-students, Muizah (top student), Haziq, Hanis, Iman and Amal. Another tahniah to puteri saya for being one of them...(bangga ni!)

As for murid2 al-Amin sendiri, the result sangat membanggakan. "Usaha tangga kejayaan". Tak tau la sapa yang cipta that phrase. Sungguh benar! Hanya dengan berusaha kita mampu mencapai kejayaan. Sungguh juga, mereka yang berjaya dengan cemerlang dalam SPM hari tu adalah mereka yang telah berusaha dengan bersungguh2. Bak kata cikgu Alia,
"Sebagai guru yang mengajar mereka, ada yang sejak dari mereka di Tingkatan 1 pun, boleh merasakan dan mengagak siapa yang bakal berjaya dalam keputusan kali ini dan siapa yang tidak."
Sebenarnya tak cukup dengan usaha (study hard) sahaja. Pada saya apa yang lebih penting adalah adab kita dengan ilmu itu sendiri. Dan yang lebih penting adalah adab kita dengan guru2. Setakat pengamatan saya kebanyakan murid2 cemerlang al Amin adalah mereka yang amat beradab dengan ilmu dan amat menyantuni guru2 mereka. Tahniah! Tahniah!

Kepada yang kurang bernasib baik, jangan putus asa. Ruang sentiasa terbuka untuk kita memperbaiki diri. Cuba dan cuba lagi...

Apa-apa pun, doa saya mudah2an mereka ini akan tetap istiqamah walau di mana pun mereka berada selepas ini. Amin...


Thursday, 4 March 2010

Men are from Mars, Women from Venus

Lately saya asyik dapat berita orang collapse tetiba. Bila bawa gi hospital, doktor kata high blood pressure eventhough tak pernah ada history high blood sebelum ni. Terkini ada sorang kakak yang saya kenal collapse and coma for two months. Suddenly, she died few days ago just after two days of her husband's marriage. Huhu.. sampai hati the husband, sanggup got married while the wife is still fighting for life. So us girls ni buka main lagi mengutuk si suami yang macam tak berhati perut tu...
Bila saya cerita kat hubby, ala-ala nak mengutuk sikap suami orang tu (salah, nak mengumpat sebenarnya..)
Here comes the comment." Alhamdulillah, akhirnya isterinya dapat pergi dengan tenang knowing that suami dia will be taken care of. Anak-anak pun mungkin akan terjaga dengan baik bila dia dah tak ada nanti...."
Dush...
Apa-apa pun mudah2an Allah mencucuri rahmat ke atas roh arwah dan mengurniakan kebahagian kepada rumahtangga saya yang baru terbina selama 19 tahun ini.. (Ada kaitan ke?)

Wednesday, 3 March 2010

Sushi untuk cikgu...

What a nice surprise! I received the above sushi after Kelab dan Persatuan tadi. Hasil kreativiti murid2 Kelab Masakan. Special delivery to bilik guru. Group banin pulak tu. Teringat pulak rayuan mereka beriya2 nak masuk kelab masakan yang dah overloaded.
"Masa ni la nak belajar masak, cikgu. Nanti dah lepas form 5 senang nak independent."
"Nak tunjuk bakat memasak.."
"Ala.. boleh la cikgu. Biar la kami bebas memilih kelab yang kami suka.. dah final year kat sini.."
"Kat rumah tak boleh masak nanti bibik marah."
Tapi yang lebih menyentuh perasaan saya,
"Nanti boleh tolong mama masak kat rumah.."
Entah lah, either it's just a sweet reason sebab nak bodek untuk masuk kelab Masakan ataupun lahir dari hati yang tulus ikhlas, it is not me to judge.
Apa-apa pun the sushi tasted as nice as it looked. Thank you Ameer and the gang....

Tenggelamnya Sebuah Memori

Dah banyak kali saya dok merenung-renung akan nasib kolam ni. Masa memula buat 4 tahun lepas bersemangat nak bela ikan bagai. Masa tu seman...