Sunday, 26 September 2010

Hanya Allah yang tahu...

Cerita kawan saya,

“I have 2 female friends who are (1) 1st wife and (2) 2nd wife to their respective husbands. I am very close to the first one who is married as the first wife. She has shared many of her stories - the dos and the donts. I have met the husband - a Kelantanese, the wives, one of them is a doctor and the 2nd wife is an engineer. I have met the 3 of them together. In my personal view, yang akhirnya .. terpulang kepada keupayaan si Suami bijaksana di dalam pengurusan kedua-dua isteri. Kedua2 isteri ada agama, bertimbang rasa.When i was married to my ex; he came home with vegetables, lauk pauk ...he asked me to take what i want. I took what I can eat, and asked him to take the balance to his wife and children. Saya cuma mengambil apa yang saya boleh makan. Bekas suami saya sentiasa dahulukan saya kerana dia tahu, saya tidak akan tamak dan mementingkan diri sendiri. Bila anak2 dia sakit .. saya tidak berkira tidor sini ker tido sana ker. Pada mula awal perkahwinan memang la rasa cemburu, tetapi lama kelamaan, I understood his responsibilities. Kalau lah isteri pertama lebih beriman, lebih dapat menerima suami dia telah mempunyai seorg isteri lagi.. agaknya saya sekarang masih lagi bernikah. Namun, any men would succumb to tremendous pressures bila isteri pertama sentiasa mencari salah. Bekas ibu mertua saya berkata "Idah (bukan nama sebenar), mak minta maaf sebab mak tak boleh nak sayang Idah, si isteri pertama tak bagi Mak sayang Idah, dia cemburu". Selama 7 tahun bernikah, hanya 3 kali saya bertemu bekas ibu dan bapa mertua". Keluarga bekas suami saya semua heran kenapa saya tidak pernah menghadiri majlis2 bersama keluarga. Ini adalah kerana isteri pertama akan bising dan bergaduh besar bila aje nama saya disebut, apatah lagi jika saya dibawa menghadiri majlis2 mcm tu. I ended up sacrificed and would stay away from these family gatherings than causing any troubles even though saya adalah isteri yang sah. Bekas sister in-law, said to me, after I met you, I understand why my brother wants to marry you. I know his wife. I know you. I feel sad that you have to face her behaving like that and badly towards you.
My friends - yang bahagia di dalam perkahwinan poligami = Dia org hidup aman. Rahsianya, yang lelaki tu beragama; dan yang perempuan2nya faham akan hak2 masing. Apa lagi rahsianya. Itu yang buat I decided to agree on trying it again dengan hamba Allah nie. If it ever happen. Hanya Allah yang menentukan”.

Wallahulam...

Sunday, 19 September 2010

Oh ke manakah langsingku?

"Mas nampak berisi la sekarang."
"Sebelum ni kurus, maintain je"
"Haah, dah macam gemuk je.."

Adus! Komen2 yang tak layak kita dengar time2 raya ni. Ni yang buat saya malas nak ber'open house' ni. In a way it is a good sign yang saya ni tak hidup menderita. Kalau ikut masyarakat India, isteri yang gemuk tu bagus! Menunjukkan suami dia tu tak kedekut.... Haha, boleh percaya ke? Kalau suami dia gemuk, bermaksud isteri tu pandai masak dan melayan suami.. Ye ke? Entah2 sebab suami asyik makan kat kedai, banyak kolestrol, tu la jadi gemuk...oops!

Yang saya musykil, berat badan naik masa bulan puasa.. ? Macam tak betul je. Let me think. Sebulan bulan Ramadhan tak pernah pi jogging, tak payah masak banyak kali, tak stress nak pikir menu berbuka sebab dah ada bazaar Ramadhan, boleh balik kerja awal (thanks to Pengetua), sempat rehat dan tido waktu petang, minum air manis dan kuih manis waktu berbuka.... Hmm!

Selain bulan puasa, rutin harian saya memang penuh. Kena bangun awal pagi buat breakfast, basuh kain, sidai kain, kemas dapur dll sebelum bergegas bersiap ke sekolah. Di sekolah sibuk macam orang lain juga. Balik petang, perlu siapkan dinner, buat kerja rumah lagi. Lepas tu tengok kerja sekolah anak2 pulak. Alhamdulillah nasib baik tido malam saya tidak terganggu sebab dah tak ada baby.. Esoknya rutin serupa. Weekend teman (teman je?) hubby pi jogging. Bila ek masa nak bersenang2 tanpa aktiviti? Cuti, sibuk berjalan pulak.

"Sebenarnya umi dah lama gemuk. Kita orang tak cakap je..." Haha.


Tuesday, 14 September 2010

Raya datang lagi.

"Umi, bila nak start packing raya?" Dua minggu sebelum raya Nina dah sibuk2 pasal balik raya. Alhamdulillah masih ada yang excited nak balik 'kampung'. Anak2 lain macam tak ada mood je nak raya. Apa tah masalahnya... Nak shopping raya pun rasa malas.

Tahun ni kami beraya di Kelantan. Kebetulan Hidayah cuti sekolah so kami dah balik sejak hari Selasa lagi, walaupun Raya hari Jumaat. So sempatlah merayau2 kat Bazaar Iftar kat KB tu. Saya memang penggemar kuih2 manis Kelantan. Inilah masanya nak menambahkan kandungan gula dalam badan...(Ignore the blood test hari tu..)

Perjalanan disubuh hari.

Sambutan raya? As always. Cuma malam raya tak dapat tido. Bukan sebab sibuk masak ketupat, rendang dan menghias rumah (as I always dream of..) tapi gangguan suasana bising gegak gempita bunyi mercun macam bom perang. Mengalahkan raya cina... Mulanya saya pun teringin nak beli bunga api bagi Nina main malam raya. Tapi hubby tak izin. Nasib baik juga, kalau tidak tak pasal2 kena mercun sesat. (Fakta: Kadar kemalangan mercun di Kelantan adalah tinggi berbanding negeri2 lain).

My own memories? Yes I have memories but they are preciuos and far away... Setiap kali tiba raya ayah saya akan belikan sepasang kasut baru dan dua pasang baju well before hari raya. Kata ayah masa ni harga dia masih murah. Kalau dekat2 raya harga barang sume tetiba jadi mahal. So setiap hari balik sekolah saya akan mencuba baju raya tu berkali2 dan bergaya depan cermin. "Lawa tak ayah?" Dan jawapan yang paling saya suka nak dengar.."Hang, pakai apa pun lawa!" Haha.. penyakit keturunan yang dah berjangkit kat anak dara saya sekarang...
Tiga hari sebelum raya saya dan kawan2 akan berkumpul di rumah tok ketua untuk pukul telur dengan gula untuk buat baulu. Kami buat secara berjemaah satu kampung. So masing2 akan bawa telur ayam masing2. Suka hati lah nak bagi share banyak mana. Saya biasa bagi 10 biji je. Kami start pukul telur (ada orang kata timbuk) selepas subuh tak berhenti sampai 2 jam nak bagi telur tu kembang sekali ganda. Lepas tu kaum ibu akan campurkan telur tu dengan tepung gandum yang dah digoreng sebelum masukkan ke dalam loyang untuk dibakar secara tradisional guna api atas bawah pakai kayu api dan sabut kelapa. Bab api2 ni biasanya kaum bapa yang akan buat sebab ibu2 dan anak2 dara jaga muka takut hitam berjelaga, tak cantik pulak masa raya nanti. Lama betul nak menyiapkan kerja ni. Yang bestnya kalau ada baulu yang tak sempurna kami la tukang perabihnya. Bila dah siap, hasilnya akan dibahagi mengikut nisbah telur yang disumbangkan. (Haha kecik2 dah belajar maths). Saya la tukang membahagi tuh. Sehari sebelum raya kami akan gotong-royong buat ketupat dan lemang pulak Yang ni pun ikut nisbah pulut yang disumbangkan juga.. Lepas tu masing2 buat kari ayam. Sesiapa yang tak ada ayam cicah je ketupat lemang tu dengan gula. Seingat saya masa tu tak ada rendang lagi. Ini semua juadah wajib dipagi raya.
Malam raya budak2 lelaki main mercun buatan sendiri. Pakai lebihan buluh lemang buat meriam buluh. Saya tak pernah berhajat pun nak tahu cara membuatnya. Budak2 perempuan main bunga api je. Saya memang tak minat hal api2 ni. Hanya sekali dua je ayah saya belikan bunga api untuk saya main, tapi macam tak best je bakar2 ni. Saya boleh enjoy je malam raya tanpa mercun dan bunga api. Main sembunyi2 malam2 buta dengan kawan2. Tak takut pulak kena sorok dengan hantu malam raya... (hantu raya).

Banyak oh kenangan raya masa dulu2 yang terpahat di memori saya. Kesian anak2 saya tak dapat merasai kemeriahan raya macam saya. Manusia zaman cyber ni, sambut raya lain macam sikit. Alas! We can never bring back memories....

Kami balik KL second day Raya. Alhamdulillah jalan tak jamn. Such a nice jouney. Pergi dan balik raya sebelum orang lain bagi mengelakan kesesakan jalan raya.

Monday, 13 September 2010

Melakar idea

Every child is unique. That's what most people would tell me when commenting on their beloved sons and daughters. Yes I truly agree with that. But why do I ALWAYS want ALL my children to ALWAYS excell in their educations??? Does excell in educations mean getting good grade via studying hard (macam ulat buku gitu..)?? Yes, at least thats what I believe.

Nice?

Melakar idea pada tempat yang tak sepatutnya eh?
But I really love the creation..

Yes every child is unique. I must love them the way they are...


Wajah kita amanah kita.....

Kata orang kalau nak cantik mesti rajin. Pada saya cantik itu subjektif. Bak kata pujangga... "Beauty is on the eye of the beholder......