Friday, 30 July 2010

Alahai Cik Dayah


Tak sampai dua bulan anakanda saya kena operate lagi. Adus! Kali ni sebab ovarian cyst pulak. Hari tu operate apendik. Ingatkan dah settle rupa-rupanya ada yang lebih mengerikan. Saya ni bukan la pakar dalam hal-hal medical ni tapi bila dengar bab-bab ovari ni memang naik seram bulu roma.
Dia start sakit2 hari Isnin lagi. Kebetulan minggu tu minggu ujian semester 2, so tak dapatla nak attend paper hari tu. Petang Selasa baru nak sibuk call saya bagitahu tahu kata dia sakit. Ayahanda pun apa lagi terus cari tiket flight malam tu juga, tapi tak ada rezeki. So esoknya sebelum subuh lagi hubby meredah jalan raya in the hope nak dapat tiket first thing in the morning. Tapi tak sempat sebab kaunter dah tutup. So terpaksalah ambik the next flight. Kena menunggu selam 4 jam. Sampai KB terus ke MRSM ambik Dayah pastu terus naik the next flight balik KL. Sampai airpot terus drive ke APSH. Terus ke A & E. Doktor terus diagnos ovarian cyst. Alhamdulillah lancar saja.
Saya memang respect hubby dalam bab-bab kesihatan anak2 ni. Sanggup berkorban apa saja asal anak2 dia selamat. Jeles sebenarnya nih.
Dipendekan cerita, alhamdulillah Dayah dah selamat dibedah. Tambah lagi satu parut...

Monday, 26 July 2010

Will the best of al-Amin always be the best?


Weekend baru ni saya ke Majlis Penyampaian Anugerah Pengetua MRSM PC. Daytrip. Bertolak sebelum subuh and balik past midnight. Quite tiring tapi berbaloi.

Alhamdulillah hubby bermurah hati belanja kami anak beranak naik flight. Rupanya ramai juga orang dalam flight tu sama destinasi macam kami.

Apa yang menarik ialah semua ex al-Amin yang masuk MRSM PC dapat anugerah Pengetua. Pengiraan dia pakai CGPA macam kat Uni. And those yang dapat CGPA 3.5 and above layak dapat anugerah. Ada yang dapat 4 flat. Oh! sungguh membanggakan. Bukan kat PC je, yang masuk MRSM Jasin pun dapat anugerah yang sama. Saya yakin ex al-Amin yang sambung belajar kat tempat lain pun sama. Kalau tak dapat anugerah pun, they are very close to getting it.

Ucapan perasmian oleh ex MRSM PC, now dah jadi doktor pakar (neorologist) kat HUSM. Apa yang menyentuh hati saya ialah dengan kepakaran beliau tu, beliau berpeluang membalas jasa guru yang pernah mengajar beliau. Alhamdulillah guru yang mengalami ketumbuhan dalam otak telah selamat dibedah.

Bekas pelajar al-Amin pun dah ramai yang berjaya dengan cita2 masing2. Ada yang dah jadi doctor, engineer, guru, buka business sendiri dsb. Semoga mereka ini bukan setakat berjaya menjawat jawatan penting tapi berjaya menjadi insan soleh dan musleh seperti yang diharapkan. Walaupun mereka mungkin lupa untuk menghargai guru yang pernah mendidik mereka, tapi dengan mengamalkan hasil didikan itu pun sudah cukup untuk mengalirkan pahala kepada insan2 yang pernah mendidik mereka.

Mudah-mudahan mereka akan terus menjadi yang terbaik... amin.

Sunday, 25 July 2010

I-city

2 minggu lepas kami berkesempatan melawat i-city di Shah Alam. Kebetulan puteri sulung saya tu sibuk benar nak tengok lampu2 kat situ. So dalam sibuk2 menyiapkan buku ayahanda terpaksalah juga entertain family tercinta ni. Sian hubby. Masa nak bertolak tu tengah hujan lebat, tapi sebab dah janji terpaksa la tepati. Alhamdulillah hujan tu kat Gombak sampai Damansara je. Kawasan PJ dan Shah Alam tiada hujan. (macam weather forecast pulak).

Ramainya manusia. Saya pun naik heran. Bukannya ada apa pun. Semuanya pokok2 buatan dihiasi lampu berbagai warna. Masing2 sibuk bergambar (termasuk la kami ni) macam orang tak pernah tengok lampu.
Satu pengalaman yang agak membuang masa jugak la. Yang best nya ada screen TV besar kat tengah padang tengah tunjuk perlawanan bola Kelantan vs Selangor. Ada la juga tempat lepak sekejap. Sempat la menikmati keindahan langit malam dihiasi bintang2...

Friday, 23 July 2010

Fuel up!

Sakitnya hati bila ada orang potong queue. Masa balik sekolah tadi saya stop kat petrol pump nak isi minyak kereta penuh2 sebab esok sebelum subuh dah nak kena pi LCCT. Destinasi KB. Tiba-tiba selamba je satu kereta tu masuk park depan saya, pastu terus je masuk lot petrol pump tu. Dah lah saya tengah kalut nak balik rumah cepat. Sabar je. Tapi dalam hati memang saya tak halalkan perbuatan dia. Tak ada manner langsung.


Tuesday, 20 July 2010

Like father like son

Semenjak dua menjak ni anak bujang saya asyik sibuk dengan bola je. Kejap bolasepak, kejap footsal. Masuk MSSD la, wakil rumah sukan la, wakil sekolah lah. Hish.. naik serabut nak fikir hal pelajaran dia. Tu belum campur asyik balik lambat, homework tak siap.
Prof 's side kick.

Apa-apa pun doa saya anak bujang saya akan mengikut jejak ayahandanya...

Wajah kita amanah kita.....

Kata orang kalau nak cantik mesti rajin. Pada saya cantik itu subjektif. Bak kata pujangga... "Beauty is on the eye of the beholder......