Friday, 11 June 2010

Sedikit pengalaman aktivis LL4G

Sebenarnya aktivis palestin tak byk cerita pengalaman kat kapal sbb mereka merasakan pengalaman di atas kapal tu hanyalah sedikit dan kecil. tak perlulah nk di perbesarkan. mereka anggap diri mereka bukanlah hero yg harus diagung-agungkan tetepi mereka hanya membantu setakat yg termampu.

Yg ana sempat dgr dari speakers (Dr selamat Aliman & ust hasanuddin)..mereka hanya cerita beberapa minit je tentang pengalaman..

Menurut aktivis LL4G, mereka sebenarnya telah diawasi oleh Israel sejak awal mereka berlayar dari Cyprus. Hal ini kerana mereka perasan kelip2 lampu dari kapal Israel yg berada di perairan palestin. Selang beberapa hari, ada beberapa bot tentera Israel mengekori mereka, tetapi tiada sebaang komunikasi diantara tentera Israel dan kapal Mavi marmara. Semua akativis diminta oleh ketua rombongan supaya duduk di dlm kumpulan dan tidak byk bergerak kerana khuatir di serang oleh tentera Israel. Kmdn beberapa hari selepas itu, mereka telah didatangi oleh bot yg dipenuhi tentera Israel yg bersenjata. Mereka bertanya tentang tujuan rombongan ke Gaza. mereka menjawab, mereka hanya ingin menyampaikan bantuan kemanusiaan ke Gaza, dan bukan berniat utk menyerang Israel kerana mereka tidak pun membawa sebarang senjata di dalam kapal, hatta sebatang paku pun. Kalau ada pisau, hanya untuk kegunaan ketika memotong sayur. takkn lah nk masak sayur tak payah potong! Kemudian pada 31 Mei 2010, kelihatan beberapa buah bot dan helikopter Israel cuba mendarat di atas kapal rombongan. Namun mereka menghalang. Walaubagaimanapun, tentera israel tetapi berdegil dan melepaskan beberapa tembakan tanpa memberi sebarang amaran kpd kapal rombongan. Kemudian mereka cuba menurunkan tentera dari atas kapal melalui helicopter lalu menyerang beberapa org aktivis turki yg ketika itu berada tingkat teratas kapal menggunakan peluru hidup! Aktivis turki hanya melawan tentera Israel menggunakan pancuran paip bomba kerana mereka tiada sebarang senjata lain. Tidak lama selepas itu kesemua kapal telah ditawan. 19 org telah terbunuh dan kebanyakannya aktivis Turki.

Kesemua aktivis dlm Kapal Mavi Marmara telah diikat dgn tgn kebelakang lalu dihantar ke penjara Israel. Beberapa barangan peribadi mereka turut dirampas. Dr Selamat tinggal sehelai sepinggang kerana beg, telefon bimbit dan laptopnya telah dirampas tentera Israel. Di dlm penjara mereka telah disoal siasat, tentang tujuan mereka dtg ke gaza dan mereka juga ditanya adakah mereka pengganas. semasa didalam penjara mereka telah diseksa dgn pelbagai cara antaranya mereka telah disepak dan dipijak. Selain itu mereka telah ditahan dari ke tandas dan sebahagian tidak dibenarkan utk mengerjakan solat. Walaupun begitu, mereka tetapi mengerjaka solat dlm keadaan mcm mana sekalipun. mereka juga dihalang daripada makan dan minum. Lalu mereka mengambil keputusan utk berpuasa. Mereka ada diberikan makanan berat tetapi mereka tak mkn krn khuatir akan makanan tersebut. Apabila diberi biskut barulah mereka mkn tetapi cuma sedikit. Sebenarnya byk lagi seksaan yg memalukan tetapi tak dpt diceritakan krn ingin menjaga aib. Menurut Ust hasanuddin, ketika itu beliau telah dipijak di tengkuk beliau teringat ayat allah di mana Israel ini adalah satu kaum yg sgt sombong dan menganggap diri mereka ini lebih tinggi dari kaum2 lain. Ketika itu ust merasakan, apakah yg dimaksudkan allah dgn kesombongan Israel? tetapi semasa beliau dipijak, barulah beliau faham akan maksud sebenar ayat tersebut. Kaum ini sampai sanggup memijak kepala org lain. Beliau merasakan kau ini tidak harus dibiakan menguasai di muka bumi ini kerana akan byk kerosakan bakal dilakukan. Semasa di dalam kapal, ust teringat tentang kisah dimana seorang kristian berkata kpd Umar a-khattab, sekiranya islam menguasai al-aqsa, maka penganut kristian, muslim dan yahudi bebas beribadah di masjid ini, sekiranya kristian menguasai tmpt ini ( msjd a-aqsa) maka islam dan kristian juga bebas beribadah di sini. Tetapi sekiranya Israel yg menguasai tempat ini maka sesungguhanyaa umat islam dan kristian tidak akan dapat beribadah di sini..betapa sombongnya Israel. Ust hasanuddin juga beberapa kali disepak oleh tentera Israel kerana kelihatan spt seorang pengganas. Selepas lebih 28 jam ditahan, kesemua aktivis dibebaskan dan dibawa ke Jordan utk dihantar pulang.

Walaupun mereka tidak berjaya menghantar bantuan, tetapi sekurang-kurangnya mereka telah berjaya mendapat perhatian dr seluruh pemimpin dunia mengenai isu kemanusiaan di Palestin. mereka berharap dan yakin selepas ini akan ada lagi cubaan menghantar bantuan ke palestin bakal dilakukan. mereka mahu seluruh dunia sedar dan prihatin akan isu ini. selepas ini, mereka berharap semua umat islam khususnya memboikot barangan Israel terutamanya penyumbang utama mereka spt Mc D, Lo’real, Maggie, Nestle dan Coke. takmati la kalau tak makan Mc D..tak haus pun kalau tak minum Coke..

Sebenarnya byk lg, tp ana tak brp ingat sgt..lagipun ust hasanuddin hanya bercerita sedikit tentang pengalamannya, dan selebihnya beliau cerita tentang apa yg akan Aqsa syarif lakukan selepas ini krn itu yg lebih penting…allahua’lam


p/s: terima kasih, ukhtiku, mardy. smg Allah membalas kebaikanmu padaku:)

(Copied, pasted and edited from facebook Hazimah Harlino....TQ)

Wednesday, 9 June 2010

I need exercises

Three nights at APSH without doing anything made me feel really fat. Yeah.. really doing nothing except for tolong tolak drips bila Hidayah nak pi toilet. Masa tu la baru sempat realise oooh .. I'm fat!
"Eeee bestnya peluk umi, macam teddybear.." Honest comments bila Nina peluk saya after three days tak lepak depan TV bersama really strikes me. Am I that fat?? Well may be in their own scale, yes umi dah gemuk.
Sebelum ni orang selalu komen saya kurus, maintain walaupun dah punya anak lima. Some people even confuse bila saya jalan dengan Iman. Saya ni kawan dia ke.. atau nak kata kakak tak nampak iras. One of us ni agak lawa la juga. Haha ..tak sedar diri la tu bila orang puji.
"Umi kena selalu teman ayah pi jogging.." hubby memang selalu ajak saya jogging. Silent comment nak cakap saya gemuk sebenarnya.
Yes I need joggings and other light exercises. Nak beriya2 nanti semput. Tak larat nak buat kerja2 rumah pulak. Jeles tengok orang yang dah nampak berumur tapi masih boleh jogging pusing tasik kat Metropolitan Park every weekend.

Tuesday, 8 June 2010

"Palestine, kami bersamamu"


Saya mendengar dengan penuh teliti perkongsian yang dibuat oleh ahli konvoi LL4G dalam slot RTM "Palestin, kami bersamamu" malam tadi. Dengan bantuan hubby sebagai tukang elaborate saya sangat teruja mendengar pengalaman mereka terutamanya tentang pertahanan 'non-violence' yang diamalkan oleh anak kapal Mavi Marmara, tentang bagaimana tentera Israel memperlakukan mereka ketika dalam tahanan dan ketika di penjara. Semuanya kerana apa? Kerana ingin membela nasib rakyat Gaza dan Palestin yang dipenjarakan dan dianiaya oleh rejim zionis Israel.Ahli konvoi telah menunjukkan kepada dunia bahawa tidak ada halangan kepada sesiapa pun untuk membela nasib mereka yang teraniaya, ditindas atau dizalimi, tidak kira umur, agama, jantina atau budaya.

Apa yang menarik adalah setiap ahli yang menyertai konvoi ada peranan masing2. Setiap mereka ada tugas masing2 di kawasan yang tidak boleh ditinggalkan. Sekumpulan ahli ditugaskan hanya meyimbah air pada askar Israel yang cuba naik ke kapal. Orang-orang yang sangat tua duduk berzikir. Kanak2 seawal umur 2 tahun dan wanita adalah simbol yang mereka pergi secara aman bukan untuk berperang.

Yang lebih menarik lagi, wajah2 mereka tidak menampakkan sedikit pun kesan trauma. Saya pasti mereka tidak merasa kesan tersebut kerana mereka pergi untuk syahid. Dan saya juga pasti mereka sudah menghidu bau kasturi dari sahabat2 konvoi yang telah syahid di atas kapal Mavi Marmara tersebut. Subhanallah.

Benarlah janji Allah. Allah akan memenangkan umat Islam dari jalan yang tidak kita duga...


Monday, 7 June 2010

Cuti yang selamat..

"Kita nak cuti kat mana ye?" Well before cuti hubby dah siap berbincang nak ke mana semasa cuti sekolah ni.
"Umi nak pi tempat yang peaceful..."
"Fikirlah kat mana, tapi within Selangor je la sebab last April dah balik bercuti kat Kelantan." Hubby memang selalu memberi peluang pada kami.
Banyaklah cadangan yang dikemukakan. Biasalah kalau hubby ajak bercuti tu suka aje.

So on Friday tu saya dah berangan-angan sambil mencari tempat percutian idaman. Tak tahu lah kenapa saya memang looking forward to having a nice schoolbreak this time. Yes to breakaway.

Mulanya saya nak terus ambik je cuti starting Friday tu sebab Hidayah baru je tiba awal pagi tu. Lagi pun nak ambik Iman kat PJ. Lagi pulak Hidayah nampak macam tak sihat je, agak kurus sikit berbanding last time jumpa dia. Komplen sakit perut pulak tu. Tapi disebabkan ada sambutan hari guru kat sekolah terpaksalah pergi juga. Mujurlah Hubby dengan rela hati menemani Hidayah kat rumah and Iman rela hati pergi outing ngan kengkawan dia dulu.

Lepas sekolah saya terus bawa Hidayah ke klinik. Doktor terus refer ke hospital sebab suspect apendik. Terus warded. Malam tu start puasa, esoknya terus operate. Alhamdulillah everything went smoothly. Hidayah is recovering well.


Hidayah lepas operate.

What can I say. Yes it was indeed a very peaceful place. Three nights at APSH. Yeah a real breakaway...


Wajah kita amanah kita.....

Kata orang kalau nak cantik mesti rajin. Pada saya cantik itu subjektif. Bak kata pujangga... "Beauty is on the eye of the beholder......