Tuesday, 23 November 2010

Malam puisi Riong

Baru2 ni saya berkesempatan menghadiri Malam Puisi Riong di Istana Budaya KL. Seingat saya tak pernah pulak saya minat puisi-puisi ni. Tapi sebab hubby ajak teman, saya ikut je la. Ramai la pemuisi (ada ke word ni?) terkenal tempatan berpuisi. Rupa-rupanya puisi ni boleh disampaikan dalam berbagai bentuk. Cara sajak, cara syair, cara pantun, cara seloka, guna band, guitar, style jazz dan macam ceramah pun ada. Hai sedih pulak, dah tua-tua begini pun saya masih buta puisi.
Sepatutnya semua pemuisi malam tu saya kenal, tapi disebabkan saya ni belum mengikuti perkembangan, saya hanya kenal beberapa jemputan sahaja. Antaranya Ust Mohd Zawawi Yusoh (sebab saya biasa dengar ceramah beliau), Anna Rafali dan Suhaimi Meor Hasan. Malam tu baru saya kenal bakat muda Taheera Rosheena menyampaikan puisi Rindu Ibu dan Khazanah karya Sasterawan Negara, Datuk Dr A Samad Said. Turut menyampaikan puisi ialah Datuk Dr Anwar Ridhwan, Dr Siti Zainon Ismail, Prof Madya Dr Lim Swee Tin, Kumpulan Tilu dan lain-lain saya dah tak ingat dah.


Antara persembahan yang menarik minat saya.

Lepas ni nak kena semai minat pada budaya ni. Kalau saya sendiri kurang minat dengan seni yang indah ni, macam mana nak harapkan generasi muda meneruskan seni budaya Melayu ni. Bak kata pengacaranya, personaliti TV3, Ahmad Fedtri Yahya. "Puisi sesuatu yang indah kerana ia memberi banyak penafsiran dalam setiap bait yang digarap pengarangnya, malah melaluinya juga khalayak secara tidak langsung didedahkan dengan akar umbi bahasa, sastera dan budaya."
Wallahu'alam.

Friday, 19 November 2010

Aidil adha..

Rasanya Aidil Adha tahun ni the simplest ever. Kalau sebelum ni seminggu sebelum raya saya dah sibuk packing nak balik kampung. Kalau tak balik kampung pun sibuk fikir apa nak redi di pagi raya. Paling2 pun sebelum subuh saya dah sibuk kat dapur sediakan juadah raya dan segala bagai. Lagi pulak tahun ni kami tak buat korban so lagi la tidak terasa suasana raya nya. Anak2 pun pandai komen raya macam tak raya.

Pagi, solat raya di UIA. Routine kami bila beraya di KL. Ramainya manusia pelbagai kaum.

Sempat berposing usai solat raya.


Sebenarnya Aidil Adha ni bukan untuk bersuka ria. Ianya untuk menghargai erti pengorbanan. Namanya pun Hari Raya Korban. Pengorbanan unggul yang diiktiraf oleh seluruh alam ialah pengorbanan Nabi Allah Ibrahim dan anakandanya Nabi Allah Ismail. Itulah sebenarnya tarikh permulaan Islam dalam mengabdikan diri kepada Allah. Tapi kenapa ya rata2 orang Islam mengakui Islam hanya wujud 1400 tahun yang lalu. Padahal Islam telah wujud sejak zaman Nabi Allah Ibrahim beribu-ribu tahun yang lalu. Mudah2an akan muncul Sejarawan Islam yang bakal membetulkan sejarah dunia Islam... Wallahu'alam.

Sunday, 7 November 2010

While they are gone..

Now that two of my eldest are away, the house feel empty. Hubby pulak gi Singapore since Saturday, lagi la terasa sunyinya.


The unseparated sisters...

But still, they are coming back when the times allowed... Semoga Allah mempermudahkan segalanya...

Wednesday, 3 November 2010

Berakhir sudah...



Sebahagian dari sahabat seperjuangan..

Alhamdulillah setelah setahun memegang amanah menjaga kebajikan guru2 perempuan (terutama di bilik guru) saya dan teamwork saya boleh bernafas lega. Alhamdulillah saya mendapat teamwork yang sangat padu, dapat berbincang dan bekerjasama dengan selesa. Yang lebih penting dapat mengumpul dana yang agak lumayan untuk dikongsi sesama guru. Thank you everybody yang telah memberi sumbangan idea, tenaga, masa dan dana secara langsung dan tidak langsung. Moga bertambah barokah dimasa akan datang...

Wajah kita amanah kita.....

Kata orang kalau nak cantik mesti rajin. Pada saya cantik itu subjektif. Bak kata pujangga... "Beauty is on the eye of the beholder......