Monday, 23 December 2013

Jalan-jalan Jakarta Day 4

Ahad 15 Disember

Hari ni Hubby dah habes kerja. So boleh lah betul-betul jalan-jalan Jakarta. Pagi-pagi lagi kami dah siap. Kena bertolak awal takut traffic jam. Jarak antara Tangerang-Jakarta hanya 25km tapi kalau baik punya traffic jam boleh ambik masa hingga 5 jam perjalanan. 
Cantik pulak nampak bunga kat atas meja foyer ni..(tetiba)

Alhamdulillah kami hanya mengambil masa tak sampai 1 jam untuk tiba di pusat bandar Jakarta. Oleh kerana hari masih awal kami selamat daripada traffic jam. Uniknya kat Jakarta ni setiap hari Ahad adalah car-free day bagi pusat bandar Jakarta. Tapi sampai pukul 10 am saja. So dalam jangkamasa tu kereta hanya boleh lalu dan parking sampai kat satu had kawasan yang telah ditetapkan. Sesiapa yang melanggar peraturan ni boleh didenda sehingga 5 juta rupiah. Kalau nak masuk kawasan bandar hanya boleh berbasikal atau berjalan kaki sahaja. So boleh lah nak tengok berbagai rupa bentuk basikal. 

Kami hanya berjalan kaki ke pusat bandar. Ramai juga pelancung macam kami ni. So tak lah rasa peghak sangat. Kat tengah-tengah bandar tu depa buat round-about siap ada air pancut. Apa tah nama glamour kawasan ni. Dah lupa. Yang uniknya sekeliling kawasan air pancut tu ada manusia berposing macam patung. Macam-macam patung ada tapi kami berkenan kat sipocong ni. Kalau nak bergambar dengan mereka kena bayar dulu. Tapi seikhlas kita saja.
Nina muka cuak...

Macam kawasan KLCC pulak.

"Ambil foto buk, ambil foto buk..." Bising je mulut depa. Kalau nak bergambar bayar je seikhlas kita. Masukkan duit kat dalam tabung tin yang dia pegang tu.  Orang sebenar kat dalam costume tu kecik je. Kepala dia kat tengah dada yang ada lubang tu.  Depa tebuk lubang kat tengah dada tu supaya nampak keluar. 


Dah puas pusing-pusing kami menghala ke Monas. Monas=Monument Nasional. Orang sini suka ringkaskan nama-nama benda. Jauh juga nak jalan. Nak cari teksi tak ada sebab car-free day. Tapi ada Busway. Busway ni macam LRT juga cuma depa pakai bas. Asalnya kerajaan depa nak buat LRT macam kita tapi ada masalah teknikal depa hentikan projek tu. Tukar dengan bas. Sistem dia sama juga dengan LRT. Kena beratur beli tiket, nak masuk stesen kena ikut palang besi, ada pengumuman 'stesen berikutnya ...' dan sebagainya. Cuma naik bas lalu atas jalan raya.
Bahagian jalan kanan sekali tu ialah laluan untuk Busway. 
Pada hari Ahad sehingga pukul 10 am, laluan lain hanya untuk basikal dan pejalan kaki sahaja.

Peta jaringan Busway macam peta LRT jugak.
Berjalan lagi menuju ke Monas. Sepanjang jalan ke Monas ni macam lalu kat pasar tani pun ada. Macam pasar pagi pun ye juga. Macam fun-fare. Macam-macam ada.
Macam-macam depa buat untuk cari makan. Pak cik berbaju belang tu sedang menari kuda kepang. Kalau nak bersedekah boleh masukkan duit dalam bekas berkaki putih oren tu. Bagi je seikhlas hati.
Barang-barang jualan memang sangat murah. 
Monas= Monument Nasional.
Konsep dia macam KL Tower tapi hari tu depa tutup untuk renovation nak sambut tahun baru nanti.

Lepas tu jalan lagi ke Masjid Istiqlal pulak. Hubby dah lama berhajat nak ke Masjid ni. Masjid terbesar di Asia Tenggara. Akitek dia seorang Kristian Protestan, jadi tak hairan lah kalau tengok binaannya tidak seperti binaan masjid konvensional kat Malaysia. Nampak sangat moden dengan dinding dan lantai berlapis marmar.  
Di hadapan Masjid Istiqlal.
Dalam masjid ni sangat luas. Kubah besar kat atas tu diameternya berukuran 45 meter dengan 12 tiang besar. Sungguh mengagumkan, sangat besar dan penuh dengan ukiran yang unik.
Menara masjid .
Lantai dan dinding bersalut marmar.

Betul-betul bersebelahan masjid ni ada gereja besar juga. Asalnya kerajaan depa ingin menunjukkan amalan toleransi beragama dikalangan rakyat mereka. Hmmm.....

Selepas puas berjalan-jalan tu hajat nak pi Tanah Abang. Tapi depa kata tempat tu sangat sibuk dan serabut. Setakat nak cari telekung dan kain batik sikit-sikit malas pulak nak bersesak-sesak kat Tanah Abang tu. So kami pi Tamrin City saja. Mula-mula pi cari makan dulu. Dah penat berjalan tadi. Lagi pun dah lunch hours. So kami pun pi la cari tempat duduk. Tu dia aih..... tak sempat duduk menderu-deru datang orang bagi menu. Aduh, sampai naik pening nak pilih menu apa. Dah la tak berapa nak faham nama menu, nak kena bayangkan apa rasa dia pulak. Saya ni pulak jenis payah nak suka makanan pelik-pelik. Adoyai.....Last-last saya order nasi ngan ayam goreng cicah sambal je. Air jus markisa memang sedap.
Tu dia.....pilih pilih.

Lepas dah makan baru lah membeli apa yang patut. Beli ala kadar je sebab tidak berniat pun nak bershoping sakan. Sekadar jalan-jalan tengok tempat orang. 


PS: Insya Allah panjang umur ada rezeki kami akan kembali lagi.....




Wednesday, 18 December 2013

Jalan-jalan Jakarta Day 3

Sabtu 14 Disember
Hari ni Hubby buat training sehari penuh. Pukul 7.30am driver datang jemput dan hantar balik semula kol 5.00 petang. So seharian jugak la kami melepak kat bilik. Cuaca kat luar pulak mendung dan kadang-kadang gerimis. Saya pulak jenis penakut nak explore tempat-tempat yang tak biasa nih. Memang tak produktif langsung.

Walau bagaimana pun masih ada acara wajib untuk mengisi masa. Berenang,berenang, berenang..... Tapi tak boleh la buat macam kolam sendiri sebab hari Sabtu ada orang lain juga. Lepas dah penat berenang, perut lapar. Order room service pulak. Setiap hidangan nasi akan dapat segelas teh-o tanpa gula percuma. Dan menu nasi goreng dia memang sedap. Katanya, orang Indonesia memang terkenal dengan nasi goreng.
Nasi goreng Olive untuk Nina
Nasi goreng ikan masin saya punya.
Spageti carbonara Amin punya.
Cuaca mendung dan gerimis
Tengokkan cuaca kat luar tu memang tak de mood nak ke mana-mana.
"Jom...Ibu Atiqi ajak gi dinner." Laju je Hubby ajak keluar sebaik habis kerja hari tu. Laa... kena keluar juga ke?
"Dia orang ajak makan nasi padang."
Setiap pinggan nasi akan ada segelas teh-o suam tanpa gula. Memang dah jadi complimentary set.
Dah jadi adat restoran nasi padang juga, depa akan hidang semua menu yang ada dalam restoran. Berjenis-jenis masakan ikan, masakan ayam, masakan daging, ulam-ulam dan sambal. Semua depa sua depan kita.
Punya la banyak menu depa atur atas`meja. 
"Makan aja Madam. Mereka hanya caj apa yang diambil aja."
Memang pening tengok lauk-pauk bertambun atas meja tu. Last-last saya makan nasi dengan sup saja. Cuba juga cubit kepala ikan masak kari tu. Mak aih...pedas berdesing telinga. Memang pedas kaw-kaw. Yang lain semua macam tak sesuai dengan jiwa. Tapi air teh-o tanpa gula tu memang menarik. Tak tau pulak kenapa depa buat pakej setiap pinggan nasi mesti ada teh-o macam tu. Mungkin ada kesan pada kesihatan kot.
'Pesan dan Antar'. Delivery service pun ada....
Restoran Sederhana Masakan Padang. Rata-rata restoran nasi padang ada perkataan 'sederhana'. Kenapa tah depa panggil sederhana. 
Lepas ni nak kena baca banyak lagi pasal negara jiran ni. Jiran serumpun tapi macam berbeza budaya....Hmm

Tuesday, 17 December 2013

Jalan-jalan Jakarta Day 2

Jumaat 13 Disember
Alhamdulillah duduk tingkat 10 ni. Pagi-pagi buta dah boleh nampak pemandangan di luar. Satu hal, kat sini traffik macam tak pernah berhenti. Asyik ada je kereta kat atas jalanraya. Mereka macam tak pernah tidur.
"Ya, Buk. Kalu di Jakarta ini jam 11 malam lagi masih macet." Macet = traffic jam.
Sungguh, dari atas bilik saya boleh nampak kenderaan bertali-arus tak kira masa. 
Lagi satu, jadual solat kat sini sangat awal. 

 Pukul 5.30am

Pukul 5.45 am. Dah terang. 
Lepas breakfast Hubby terus ke tempat program. Kami apa lagi. Aktiviti biasa bila ke hotel. Pagi-pagi sejuk gedi dah terjun kolam.
Tak ada orang lain. Kolam ini kami yang punya....
Dalam pukul 11.00am ada driver datang untuk jemput Amin pergi solat Jumaat. Hubby suruh saya dan Nina ikut sekali. Takut Amin cuak sorang-sorang. Adusss!...rimas betul ada driver. Siap buka dan tutupkan pintu kereta. Saya pulak bukan jenis yang suka orang dok tunduk hormat kat kita. Adoyai.....
Kami di bawa ke Islamic Village. Tempat perasmian program Hubby tu.

Menurut kata Ibu Atiqi, Islamic Village tu asalnya hutan belantara. Yang ada hanya beberapa penduduk asal yang hidup menyembah sebatang pohon besar ditengah-tengah hutan tu. Tanah hutan tu dibeli oleh arwah datuk Ibu Atiqi dengan harga 50 sen dari kerajaan Indonesia. Pada mula mereka mendapat tentangan hebat dari peduduk asal sebab menurut kepercayaan mereka akan ditimpa malapetaka yang besar sekiranya pohon besar itu diusik. Tapi arwah datuknya bertegas untuk menghapuskan khurafat. Alhamdulillah walaupun selepas pohon itu ditumbangkan tiada malapetaka yang berlaku. Hanya kepercayaan karut-marut sahaja. Akhirnya kawasan hutan itu dibangunkan menjadi Islamic Village. Depa guna konsep Yayasan. Hubby kata macam Yayasan Al-Bukhari kat Malaysia ni. Kiranya arwah datuk Ibu Atiqi ni adalah founder kepada Yayasan itu. Setelah datuk Ibu Atiqi meninggal pengurusan Yayasan diambil alih oleh ayah Ibu Atiqi pula. Bermula dengan sebuah rumah kecil dan sebuah tempat ibadat, sekarang dah berkembang menjadi pusat Tarbiyah. Ada sekolah rendah, menengah, seterusnya ada kampus Sekolah Tinggi Ekonomi Shariah (STES) untuk buat degree dalam Ekonomi Syariah dan Perbankan Syariah. Hubby dijemput untuk bagi training pada trainers kat sana.
Pengurus Islamic Village generasi kedua yang bertopeng tu.
 Beliau baru 3 minggu buat operation buah pinggang. So masih dalam pemantauan doktor. Ibu Atiqi mungkin bakal jadi pengurus generasi ke3.
Ruang solat wanita. ( Kat atas tu ialah wanita paling muda yang pernah bersolat Jumaat di sini)
Rumah asal tu dibesarkan dan disambung ke Masjid. Depa buat macam flyover untuk sambung ke masjid. Dari rumah tu, bukak je pintu jalan terus masuk Masjid. Macam rumah Nabi. Isteri kepada arwah datuk Ibu Atiqi (Nenek dia la...adoyai) dah berumur lebih 80 tahun tapi masih nampak kuat. Setiap hari Jumaat semua sanak saudara yang tinggal berdekatan akan berkumpul untuk solat Jumaat bersama. Ahli keluarga yang wanita juga akan bersolat Jumaat bersama-sama jemaah lelaki. Selesai sahaja solat Jumaat, anak beranak nenek tu akan datang bersalaman peluk cium dia. Dia akan bagi beberapa amanat teutama kepada anak lelaki dia. Dah jadi adat keluarga depa. Saya pun ter 'join' sekali. Pertama kali dengar khutbah secara live. Tajuk khutbah hari tu ialah "Masa lalu, Masa kini dan masa Depan."  Hmmm..

Setiap hari Jumaat juga nenek tu akan sponsor makan tengahari untuk pekerja-pekerja Yayasan tu. Lepas solat dan acara salam-salam tu depa akan makan ramai-ramai. Macam open house hari raya pulak. Setiap hari Jumaat adalah hari perjumpaan keluarga. Kami pun dipaksa makan. Sungguh! saya akan merindui suasana itu....:(

"Cicip aje...." Kata nenek tu apabila saya menolak sebab memikirkan pihak organiser dah sediakan lunch..
"Ya..cicip aja." Nenek itu bersuara lagi.  Alahai apakah....saya kurang kefahaman.
"Makan sedikit ya Buk. Ambil hatinya." Okay. Saya bantai semangkuk sup sapi. Waduh...sedap banget. Tapi tak boleh makan banyak-banyak sebab kena makan lagi kat program Hubby pulak.  Takut orang sana pulak kecik hati.

Daging dendeng. Rangup macam keropok. Boleh jadi keropok daging pulak.
Bangunan Balai Islam, Islamic Village. 

Tumpang glamer Hubby...
Bangunan kampus Sekolah Tinggi untuk program Diploma dan Degree.
Uniknya dalam kawasan kampus tu depa tanam dengan pokok-pokok buah. Kebanyakannya pokok mangga dan pokok kelapa.
Pak Mukhlis (berbaju putih) Pengarah Sekolah Tinggi Ekonomi Shariah (STES)
 Dari Islamic Village kami ke Fame Hotel untuk program seterusnya.
"Sekarang jalan macet ya Buk. Jadi kita ikut jalan lain".
Subhanallah jalannya sangat sempit dan lalu celah-celah rumah kampung. Jalan macan ni dipanggil jalan tikus sebab laluan sangat sempit. Muat-muat untuk kereta selisih sahaja..Paling kagum depa boleh menyelit tanpa mencalarkan kereta orang lain. Motor pun tak langgar side mirror kereta.
"If you can drive in Jakarta, you drive anywhere in the world!" Betul lah kot kata-kata Ibu Atiqi.

Sepanjang jalan tu rata-rata mereka pakai kereta Toyota. Paling banyak kereta Kijang. Kita panggil Unser. Kalau Innova depa panggil Kijang Innova. Kereta Avanza pun banyak juga. Sebabnya Indonesia kan ada usahasama dengan Jepun untuk pasaran kereta Toyota. Agaknya lah. Saya bukannya pakar....

Perbezaan taraf hidup penduduk sangat ketara. Kalau di kawasan Islamic Village tu rata-rata penduduknya adalah seperti orang kampung. Rumah pun kecik-kecik. Jalan pun sempit dan tidak rata. Naik kereta terasa macam naik kuda. Tak sempat nak ambik gambar sebab kereta asyik bergoyang. Keluar saja kawasan tu terus ada bangunan moden, deretan rumah kedai dan shopping kompleks. Nampak sangat jurang perbezaan.
Kawasan yang maju tu dipunyai oleh Kristian. Orang Islam terpaksa bersaing dengan depa. Masjid pun kena nampak moden.
Bangunan hijau tu Masjid Asma ul-Husna. Depa terpaksa bina bangunan yang unik untuk berdiri sama tinggi dengan bangunan-bangunan lain. 
Bila Hubby dah mula sessi kami pun berjalan pi  Summarecon Mall Serpong.  Macam Jusco. Tapi tak shopping pun. Saja jalan-jalan tengok kawasan. Tapi hiasan dalam mall tu memang nampak krismas habes. Merata-rata ada replika pokok krismas. Dan boleh kata semua pekerja kat mall tu tu pakai topi santa yang merah jambul putih tu. Adoyai...memang susah nak beza kan samada mereka itu Muslim atau Kristian. Muka macam sama je....:(

Balik hotel malam tu terus melepek kepenatan. Nak keluar pun dah malas. Pakai room service je. Kami cuma pesan nasi goreng 2 jenis, fish n chips dan air. Harga cuma Rp 180 000. Dalam RM55 untuk 4 orang. Not bad for a room service.

Saturday, 14 December 2013

Jalan-jalan Jakarta Day 1

Khamis 12 Disember
Kami tiba (landed) di Soekarno-Hatta International Airport tepat jam 5.35 pm waktu Jakarta. Malaysia dah pukul 6.35 sebab beza masa satu jam. Awalnya Kapten tu cakap penerbangan mengambil masa 1jam 40 minit. So sepatutnya landed pukul 5.10pm. Tapi lewat 25 minit. Lama dok berlegar di ruang udara sebab kena queue runaway. Tak sangka pulak nak touch down pun ada traffic jam.
Saya suka tengok deretan bumbung rumah. Nampak tersusun cantik. 
(Nina snap ikut tepi tingkap.)

Sempat lagi menyinggah. Orang dok sibuk naik travelator nak cepat keluar. Kita pulak dok buat peghak. Hubby layan je dengan muka terpaksa..
(First time tu pergi oversea...haha Nina nak belagak ngan kakak...)
Kena beratur kat imigresen pulak.

Pukul 6.35pm selesai segala urusan. Di luar sudah gelap. Rupanya kat sini pukul 6.00pm dah Maghrib. Keluar saja terus dah ada orang tunggu.

"Welcome to Jakarta, City of the worst traffic in the world." Tu dia...Teruk sangat ke. Kami disambut oleh Ibu Atiqi student PHD Hubby. Ibu Atiqi ni ketua organiser yang jemput Hubby buat pengisian dalam program dia nanti. So kiranya kami ni 'ter'mengiringi VIP la. Ni yang saya tak gemar ni. 'Terpaksa' menerima layanan VIP. Paling menyampah nak kena ikut protokol bagai. Sebab tu saya malas nak ikut Hubby pi mana-mana. Tapi kali ni terpaksa lah. Apa nak di kata. Dah gedik sangat nak mengekor....

"Kita singgah solat dulu ye Madam. Sebentar lagi udah masuk Isya' kami belum solat maghrib lagi. Tapi madam boleh solat jamak ya."

Kami singgah makan di Warung Bambu Oju. Kat mana tah tempat dia. Malam -malam tak nampak signboard la pulak. Kami order makanan dulu sementara tunggu depa pi solat maghrib. Tengah sedap makan tetiba ada anak kucing datang. Manja pulak.
"Umi, teringat kat Minah. Ala rindu Minah....."

Minah versi comel...(Haha ...sori Minah ori.)

Alhamdulillah kami tiba di hotel dalam pukul 9 malam. Huh!..Tolak berhenti dinner tadi ambik masa lebih satu jam juga untuk tiba ke hotel dari airport. Walaupun jaraknya hanya beberapa km sahaja.
"Macet sih...."
Dua katil bujang untuk bilik anak-anak. 
Bilik umi dan ayah. (Ada orang dok menyebok... )
Living room.
Depa sediakan bilik stail apartment. Ada living room dan mini kitchen. Tapi tak boleh masak pun. Cukup untuk tempat penyediaan makanan dan buat air panas.
Tingkat 10. So boleh nampak pemandangan yang indah dari tingkap sahaja. 

Cantik pulak nampak toilettories hotel Olive nih...

Alhamdulillah perjalanan agak lancar. Saya memang patut bersyukur ada orang jemput kat airport. Tak perlu kufur nikmat. Tak kisah la VIP ke tak VIP ke. Itu kira rezeki masing-masing. Dah Allah nak turunkan nikmat Dia. Dalam bentuk macamana pun terima je lah. Depa dah sediakan driver, dah booked hotel siap dah check-in kan sekali. Hantar sampai depan pintu bilik lagi. Kami cuma berjalan masuk bilik je.

Alhamdulillah.
"Maka nikmat Allah yang manakah yang kamu dustakan....."

Girls day out.....

Saya tak ingat bila last kami gurgirls ber- outing sesama. Sejak depa dah berumah tanggga ni terpaksalah tunggu kebenaran husband memasing...