Tuesday, 23 December 2014

Jambori Amal Islami 2014

Setiap kali mendapat jemputan menyertai apa-apa pertandingan Kokurikulum, pihak sekolah saya selalu cuba memenuhi undangan walaupun terpaksa menempuh pelbagai cabaran. Hmm...

Baru-baru ni kami mendapat undangan meyertai Jambori Amal Islami anjuran Exco Pendidikan, Pembangunan dan Modal Insan, Sains, Teknologi dan Inovasi bersama Majlis Permuafakatan Institusi Pendidikan Islam Selangor (MAPPIS). Buat kat  Universiti Selangor, Kampus Bestari Jaya. Program bermula dari 25 hingga 27 November 2014. Program ni untuk sekolah-sekolah agama rakyat dan sekolah tahfiz Negeri Selangor. 

Program ni diadakan setiap 2 tahun bermula tahun 2010. Ni kira kali ke 3 kami dapat jemputan. Biasanya depa buat dalam petengahan tahun tapi tahun ni agak lewat. Dapat surat pun dah hujung-hujung sebelum tarikh tu. Aduss...dah la masa tu tengah kalut nak menanda kertas pereksa. Sibuk dengan PT3 lagi. Cikgu-cikgi semua sibuk dengan tugas masing-masing. Tarikh pulak bertembung ngan program tingkatan 4. Murid tingkatan 5 pulak dah mula SPM. So yang tinggal hanya lah murid tingkatan 3. Alhamdulillah depa dah habis PT3 so boleh kerah mereka untuk berlatih apa yang patut. 

Alhamdulillah sekolah saya mempunyai murid-murid yang sangat komited. Sangat indepeden. Kita hanya perlu buka jalan dan make sure mereka faham apa yang kita nak. Insya Allah mereka boleh berusaha sendiri.

"Cikgu tahu kan kita akan bersaing dengan murid-murid yang lebih senior?" Boss saya, Guru Penolong Kanan Kokurikulum dah briefing saya awal-awal lagi.
Memang sekolah-sekolah lain bakal menurunkan peserta yang senior sebab murid-murid sekolah tahfiz biasanya ada yang berumur hingga 19 tahun. Dari segi fizikal memang tak terlawan oleh kami yang hanya menurunkan anak-anak tingkatan 3. Tapi berbekalkan semangat waja kami redah juga.

"Cikgu....nak kena bawa baju sukan berapa pasang?" Kapten pasukan bola jaring sekolah yang sentiasa bersemangat.
"Bawa 2 set. Kot-kot boleh masuk final." Sungguh saya sangat optimis. Semua orang kena ada 2 set persalinan baju sukan. Kalah menang adat pertandingan. Yang penting kita mesti bersedia.
"Cikgu?...biar betul. Boleh ke masuk final?"
"Insya Allah...kita pakat-pakat doa la.."

Alhamdulillah dengan ditemani oleh 2 orang lagi guru pengiring kami memulakan perjalanan seperti yang dijadualkan. Bas yang dijanjikan tiba tepat pada jam 12.00 tengahari. Perjalanan selama 1jam 45 minit. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Sampai je terus register. Terus dapat bilik yang selesa. Petang terus taklimat. Cuma penat sikit sebab saya dan seorang lagi guru terpaksa menunggu lama untuk mengundi giliran peserta untuk semua acara.

Lepas solat Isyak ada majlis perasmian. Semua peserta di kehendaki memakai baju rasmi. Hmm...
Majlis perasmian. Pakai baju sekolah je..kopiah semua dah hilang.

Konsep yang diterapkan dalam program ini ialah semua peserta mestilah menjadi 'abid di malam hari dan menjadi singa di siang hari. Maknanya pada siang hari setiap peserta wajib menyertai satu acara padang/sukan dan pada sebelah malamnya pula mereka wajib menyertai acara pentas. Maknanya sesiapa yang ingin menyertai program ini mestilah berkebolehan dalam kedua-dua seni pentas dan juga sukan.
Menunggu giliran pertandingan nasyid. Masih tanpa kopiah..

Alhamdulillah tanpa disangka mereka bejaya memenangi banyak acara. Antaranya johan nasyid muslimin, johan Tilawah Quran muslimin dan hafazan, emas bola jaring, perak pingpong muslimat dan gangsa badminton muslimat. Dan yang paling terharu SMI Al Amin Gombak telah muncul sebagai sekolah terbaik dalam Jambori Amal Islami Negeri Selangor 2014. Sesuatu yang sangat berharga buat semua warga SMIAAG.

Tahniah juara. Walaupun tanpa kopiah...
Barisan banat yang osem...Tahniah buat semua.
Piala kemenangan bukti kegigihan mereka.
 (Yang tinggi tu piala pusingan, kena pulangkan selepas sebulan huhu...)


P.S Terimakasih buat hubby yang memberi sokongan penuh sepanjang saya menyelaras program ni. Juga memberi kebenaran untuk saya keluar bermusafir sebagai guru pengiring. Tanpa restu beliau mungkin semua usaha ini sia-sia belaka.

Friday, 19 December 2014

Sabak Bernam...ku ingin ke sini lagi...

Minggu lepas ikut hubby pi visit student yang buat practical training kat Sabak Bernam. Minggu sebelum tu pun patutnya nak ngekor jugak. Tapi sebab kat Kuala Terengganu malas pulak nak fly. So hubby pi sensorang. Sejak-sejak insiden MH370 saya rasa fobia je bila dengar nak kena naik flight.

Saya lebih suka naik kereta. Suka la sebab boleh sit back and relax. Ada driver kat sebelah. Boleh lah sembang-sembang je sambil melihat keindahan alam. Dah lama tak travel jauh-jauh dan melihat keindahan dan ketenangan suasana kampung sepanjang perjalanan. So peluang pi Sabak Bernam bebaru ni amat bermakna. Tak pernah sampai ke sana so agak peghak jugak la. Sungguh... tempatnya sangat jauh dari kesibukan bandar. Macam kat hujung dunia.
Institut Perakaunan Negara, Jabatan Akauntan Negara Malaysia, 
Jalan Bagan, Sungai Lang, Sabak Bernam.

Sementara nak tunggu hubby habis meeting tu pepandai la nak bawa diri cari ketenangan dihati. Mula-mula pi cari kudapan. Kena keluar dalam 7 kilometer juga untuk cari kedai. Mujur ada kawasan pantai. Tapi nampak macam tak friendly. Nampak kosong je. Ada la beberapa budak-budak cari kerang dan pakcik-pakcik balik memancing. Agaknya sebab masa tu dah hampir tengahari. Orang semua dok berehat dalam rumah. Kami je buat peghak. Apahal nak bersiar-siar kat tepi pantai masa tengahari camtu. Kutip kulit kerang pulak tu. Hmmm.....
Pantainya cantik bersih. Teringin nak buat istana pasir tapi dress code tak mengizinkan.


Mengkudu. Segar dan lebat berbuah.
Teringin nak petik buat jus mengkudu tapi takut bertuan. Susah pulak nak minta halal nanti..
Bunga apa tah. Cantik pulak nampak dalam panas mentari cam tu..

Cuak juga nak pusing-pusing melihat kawasan. Dah la bawa kereta hubby. Dengan Nina aje. Saspen je pakcik gad tu tengok saya keluar masuk kereta. "Macam tak sesuai je makcik ni pakai kereta..." Kata pakcik gad tu dalam fikiran saya. Usai hubby meeting kami terus cari lunch kat Pekan Sabak Bernam. Lepas tu berhenti solat Jumaat kat Masjid Jamek Sabak Bernam sebelum ke Utara pulak.

P.S Mudah-mudahan ada rezeki untuk datang ke sini lagi. Nak tengok keindahan bendang nan menghijau pulak.

Thursday, 11 December 2014

Doorgifts, Goodies, Bunga Telur...

Sejak anak bujangku selesai PT3 dan puteri bongsu tu habis UPSR serasa putaran masa berlalu pantas. Diam tak diam dah nak habis dah tahun 2014. Sepanjang saya cuti tak cuti ni banyak benda yang perlu difikirkan. Banyak juga projek yang perlu disiapkan. Dan banyak juga kenduri kawen di sana-sini. Dan banyak juga lah koleksi bekas telur yang saya terima. Dek kerana sifat penyayang yang amat menebal dalam diri saya ni maka bertambun-tambun lah segala rupa bentuk bekas telur yang saya simpan selama ini. 

Baru-baru ni buat spring clean kat kabinet dapur. Terpaksa lah lupuskan sebahagian dari koleksi pusaka saya tu. Cuma simpan beberapa ketul yang tak sampai hati nak dibuang. Ada orang bagi telur pakai kertas atau kotak kecik-kecik. Tu belum kira bunga telur atau bunga pahar lagi. Koleksi bunga pahar pun terpaksa saya lupuskan. Sebab banyak sangat tak tau nak simpan kat mana. Sebelum ni saya letak dalam pasu buat hiasan meja dan sebagainya. Tapi bila dah tua-tua ni semua tu dah nampak semak. Lagipun dah penat nak cuci habuk. Saya suka bekas ceramik dan bekas cristal. Selain daripada tu semua dah selamat masuk tong sampah. 
Koleksi bekas bunga telur ceramik 
Koleksi bekas telur kaca atau kristal. 

Sekarang ni orang dah kurang bagi cenderahati telur. Ramai dah mula bagi botol (jar) isi jem atau madu. Banyak juga dapat cenderahati ni. Tapi lepas habis isinya terpaksa buang botol tu. Ada juga beberapa bekas yang simple saya simpan untuk letak spices dan rencah masakan.

Akhir-akhir ni cenderahati kepada tetamu pun sudah semakin canggih. Ada bagi saputangan,  Ada juga yang bagi kalender. Malah, ada tuan rumah memberi cenderahati berupa beg kecil yang di dalamnya ada coklat, sepotong kek dan Surat Yassin atau al Ma'thurat. Tidak kira apa bendanya, kecil atau besar, mahal atau murah, saya sentiasa suka menerima cenderahati di akhir majlis perkahwinan. Pemberian itu tentu ikhlas dari tuan rumah, maka saya menerimanya dengan penuh keikhlasan juga. Tapi secara peribadi saya lebih suka pada cenderahati cara tradisional Melayu. Dapat bunga telur tak kisah dalam bekas apa pun serta chocolate untuk anak-anak serta air mineral untuk minum dalam perjalanan balik.

Tapi yang paling mendatangkan masalah bila menghadiri kenduri kawen ni ialah nak kena fikir berapa banyak RM nak kena hulur bila bersalam dengan ibu-bapa pengantin tu....Hmm.
Kalau dapat yang macam kat atas ni tak kan nak hulur RM100 je. Atau tak yah bagi langsung sebab depa dah kaya. Sebab tu mampu bagi cenderahati mewah kepada tetamu.



PS: Hmmm..... Susah juga nak fikir apa cenderahati yang bakal diberi pada tetamu bila kenduri anak-anak nanti.




Wednesday, 10 December 2014

Ali dan Abu pulak..

Baru ni nak pi cuba Wadihana Islamic Steakhouse. Khabarnya dah buka kat Melawati. Rupanya belum beroperasi lagi. So pusing-pusing pi makan kat Ayam Penyet Ria. Pertama kali makan ayam penyet. Tu dia...pedas sungguh sambal dia. Mujur pecal dia menepati selera. Alhamdulillah, harga pun berpatutan. Sebenarnya sampai sekarang saya tak faham maksud penyet-penyet ni. Menu dia pulak translate penyet tu jadi 'smashed'. Seram pulak. Lepas tu ada pulak ikan penyet. Terung penyet. Hmm...pelik-pelik nama menu depa.

Yang nak cerita tu tengah-tengah makan datang sekor kucing comel. Sopan je nampak. 
Kucing sapa tah. Comel je...menunggu belas ihsan manusia...

Sejak akhir-akhir ni saya memang selalu tersentuh bila nampak kucing terbiar. Teringat kat Abu ngan Ali kat rumah. Hmm....Abu dan Ali kucing jantan yang kami kutip kat Marhalah Zubir, UIA. Sebenarnya dah masuk 8 bulan depa ni kami bela. Menggantikan arwah Minah yang berpusara dibawah pohon mangga saya. Juga Lili yang saya tak pasti hidup atau matinya. Walau hingga kini saya masih mengharapkan kepulangannya. 
Abu yang sangat cuddly..
Ali agak independent.
Ali dan Abu
Rasanya depa ni memang dua beradik sebab nampak sebaya je. Sebenarnya ada beberapa ekor yang dok berkeliaran masa tu. Tapi kami decide untuk ambik mana-mana 2 ekor je. Cukup setakat depa ada kawan. Serabut pulak kalau banyak-banyak nanti.
Balik rumah baru perasan yang dua-dua tu jantan. Menurut orang tua-tua kalau ada 2 kucing jantan, salah satunya akan maut. Mati bergaduh berebut kawasan bila depa dewasa nanti.  Salah satu akan jadi abang kawasan. Suka hati depa lah nak bergaduh ke apa nanti, Yang penting depa selamat sekarang. At least kami menyediakan peluang untuk mereka hidup selesa setakat umur yang ada.
Abu..snuggling...
Abu lagi..Kekadang nampak macam girl pulak.. Manja dan suka posing macam model...
Kena pulak dengan model sorang lagi nih... 
Perasan je orang nak ambik gambar dia..
Si Abu memang suka menyibuk. Peneman setia saya di dapur

Alhamdulillah setakat ni depa belum menunjukkan tanda-tanda tamak haloba lagi. Gaduh-gaduh manja tu biasa lah. Yang penting bila nak tidur, mereka sentiasa bersama....
Ukhuwah mantap dua beradik...

Nak jugak bersempit-sempit dalam bakul kecik tu.

Setelah 8 bulan disediakan makan minum dan tempat tidur, mereka membesar sihat. Walau Ali dah nampak machonya, Abu  masih comel macam girl. Hmm... Mudah-mudahan kami sekeluarga diberi peluang menimba pahala menjaga makhluk Allah yang kerdil ini. Terimakasih kepada Minah dan Lili yang pernah hadir dalam hidup saya walau hanya sebentar..:(


P.S “Pada setiap yang bernyawa (makhluk hidup) ada pahalanya.” ( HR Muslim)

Monday, 8 December 2014

How time flies....

"Hari ni nak buat apa umi?"
Hmm....setiap hari ada je projek ngan anak dara saya ni. Mentang-mentang dah habis UPSR, ada je projek yang nak dibuat. Umi je yang macam cuti tapi tak cuti.....

Dua tiga hari baru ni ambik peluang menyiapkan projek langsir. Amin ada jaulah (school trip) ke Langkawi. Ayah pulak sibuk keluar kawasan. So tinggal lah saya berdua ngan puteri bongsu ni mengisi masa bersama.  Penat buat kerja rumah, keluar pi jenjalan dan makan-makan kat luar.
Kadang berpiza-piza....
Kadang bernasi ayam...

Sebenarnya nak belanja Nina dapat 5A dalam UPSR baru ni. So asyik pusing kedai makan je lah dua tiga hari nih. Belanja makan je yang mampu. Benda-benda lain tu nanti depa beli sendiri lah bila dah kerja dan ada gaji sendiri nanti. Yang penting la ni depa sanggup belajar rajin-rajin untuk kebahagiaan masa depan sendiri.
Tamat sudah generasi sekolah rendah. Selama 15 tahun tanpa jemu berulang-alik, menghantar dan mengambil anak-anak di sekolah rendah. Akhirnya Majlis Graduasi Tahun 6 (2014) menyaksikan kegigihan umi dah ayah memastikan semua anak-anak berjaya menulis, membaca dan mengira....
Tahniah budak 5A. Penutup tirai keluh kesah sekolah rendah.
How I miss those little smiles......


P:S Sesungguhnya beruntunglah mereka yang hari ini lebih baik dari semalam.... 

Jalan-jalan The Curve

Dah lama rasanya tak pi bersantai di The Curve. Last time pergi pun sebab sibuk nak cari laptop Iman. Nak yang 'improved' version untuk buat kerja-kerja projek dia. 

Sebelum tu ada lah juga pi jenjalan. Tak ingat dah bila. Dah setengah tahun kot. Saja jalan-jalan cuci mata. Pekena sup tulang kat Ma' Cik Biryani sambil-sambil menikmati hiasan dinding dia yang cantik tu.
En Prof...pi lah mana pun mesti cari buku.

Sup tulang kurang masin.. 
Hiasan dinding. Semua gambar herbs. Hmm...idea menarik untuk projek lepas pencen nanti. 

Semalam saja ajak Hubby pi Ikea. Saja nak cari idea untuk make over benda-benda kat rumah ni. Kalau dah namanya keluar rumah kol 11.00 memang susah lah nak dapat parking yang strategik. So kami parking je kat Kidzania pastu lintas je jalan ke Ikea.

Sempat lagi berangan...
Beriya ukur sarung sofa takut tak kena dengan sofa yang dah ada..
Assistant in action.
Sedar tak sedar dah lebih sejam dok bersantai dalam Ikea tu. Dah penuh dah segala idea dalam kepala. Nak kena isi perut lah pulak.

"Happy birthday Ayah...Terimakasih belanja kita orang!"
Tu yang sebenarnya. Konon nak sambut bitrhday hubby. Patutnya kami yang belanja. Tapi cam terbalik pulak. Kami pulak yang makan beriya-iya. Hubby pulak kena belanja macam-macam kat Ikea tadi. 
Hubby ngan birthday cake ciput...Sizzling Brownie with Ice Cream.
Happy birthday Ayah. Moga panjang umur dah dimurahkan rezeki....


P.S Hmm... La ni banyak benda dah terbalik pun...

Saturday, 6 December 2014

Projek langsir lagi...

Alhamdulillah setelah agak lama mencari masa akhirnya projek langsir saya dapat diteruskan lagi. Kali ni saya siapkan bahagian sliding door yang lagi satu. Sliding door yang satu ni leceh sikit sebab kedudukannya yang berkeluk (apa tah perkataan sebenar). So saya kena ukur betul-betul panjang batang kayu tu supaya ia boleh fit in. Masa beli batang kayu hari tu tak pulak terfikir hal2 macam ni. Lagi pun depa tak ada stok yang betul-betul ikut size yang kita nak. Depa ada saiz untuk 2 dan 3 pintu saja. Kalau untuk 4 pintu depa suruh ambik 2 batang saiz 2 pintu. 

Masa projek pertama dulu tak ada masalah sebab dinding dia lurus je.Cuma kelam kabut tak reti nak buat. Bantai je tebuk dinding tu sesuka hati. Kali ni hal tebuk menebuk dinding tak ada masalah. Dalam masa tak sampai sejam dah boleh siap. Nak ukur panjang batang kayu tu je yang ambik masa sikit.
Terpaksalah gunakan kemahiran memotong batang kayu pulak. Gergaji simple beli kat Jusco. Bantai je lah. Main potong je atas lantai tuh.. 
Buang dalam 4 inci je pun....Mata gergaji tu pun masih maintain tanpa cela.. 
Pastu sambung dengan celotape. Sadis betul... Patutnya guna skrew, tapi tak berapa lut so saya kuatkan dengan celotape tebal-tebal. 
 Bahagian bercelotape tu saya letak betul-betul kat tengah-tengah penyambung tu. Tiada masalah tercabut ke apa ke sebab batang kayu tu betul-betul fit dalam 'keluk' tu....
Akhirnya...
Sungguh...Allah bersama orang yang sabar dan berusaha...

P.S Banyak lagi projek sempena cuti sekolah ni... Hmm...adakah hanya tinggal sebagai angan-angan...

Wajah kita amanah kita.....

Kata orang kalau nak cantik mesti rajin. Pada saya cantik itu subjektif. Bak kata pujangga... "Beauty is on the eye of the beholder......