Monday, 19 March 2012

Tayar bengkak rupanya......

Hari Sabtu hari tu pi ambik kereta selepas 5 hari tersadai kat bengkel tu. Tengok jumlah caj dia mak aih.. makan 3 bulan gaji saya. Heheh..seperti biasa hubby cover semua. Tapi masalah keta gegar tu masih ada. Dia suspek 'drive shaft' bengkok, tapi bila check betul2 rupa2nya tayar belakang tu terutama yang belah kiri tu bengkak. So depa cadang tukar tayar kat kedai tayar je.

So petang tadi, lepas kerja saya terus singgah kedai tayar kat Melawati. Kompem dua2 tayar belakang dah bengkak. Memang kena tukar cepat, takut meletup tetengah highway. Bila buka tayar tu nampaklah pulak 'absorber' dia tak berapa nak elok. Depa kata la, saya bukannya tau apa2. Depa cadang tukar baru dua2 belah.

Pak cik foreman tu cerita lah "dlm tayar ni ada urat2 yg diperbuat drpd steel. kalau ada urat dlm tayar ni yg putus bersebabkan hentakan yg kuat spt terkena lubang atau batu besar boleh menyebabkan tayar bengkak...., satu lagi kalau shock absorber dah out, dia juga boleh menyebabkan permukaan haus yg tidak rata - boleh juga menyebabkan tayar bergegar.."

Hmm.... betul lah tu kot.Saya ni kalau bab2 keta ni memang out. Memang pun laluan saya ada lubang2 besar dan banyak bump. Saya tukar keempat2 tayar dengan dua2 absorber sekali. Puas hati. Jenis tayar Bridgestone. tak taulah elok ke tidak brand tu.

Lepas tu buat balancing, chamber ngan rim tayar...pastu buat allignment. . Redha je lah. Mudah2an lepas boleh drive safely. Wallahualam.

Friday, 16 March 2012

Susahnya berajal di negeri orang..

Hari Jumaat lepas, pukul 11.30 malam saya dikejutkan dengan berita kematian abang kepada hubby, CK (bukan nama sebenar). Mula2 tu rasa macam mimpi, sebab masa hubby kejut saya nak sampaikan berita tu saya sedang nyenyak tidur. Macam mamai2 tak percaya. Dahla anak2 saya pun pakat ramai2 masuk bilik. (Depa tengah tengok rajalawak. Saya seperi biasa tidur awal, lagi pulak siang hari tu sibuk dengan TESPER sekolah, penat...)

Rupa2nya CK tu dengan isteri dia ikut rombongan umrah, lepas tu pi ziarah, lepas tu pi lawatan sampai ke Europe. Depa transit kat London. Pagi kejadian tu arwah mengadu sakit dada dan sesak nafas, hotel call doktor tapi tak sempat bawa pi hospital arwah dah sampai ajal. Tapi depa bawa juga pi hospital untuk bedah siasat. Kena tunggu hingga hari Isnin berikutnya sebab Sabtu dan Ahad depa cuti. Saudara kat kampung dah mula kalut sebab depa tak mau simpan mayat lama2.

Hari Sabtu tu Hubby (dan saya) pun terpaksalah call sana-sini nak cuba cepatkan proses hantar balik mayat ke Malaysia. (Kesian Nina, umi ngan ayah tak dapat join hari sukan dia. Nasib baik kak Iman dan Kak Dayah ada tolong cover). Masalahnya pagi Sabtu kat Malaysia, kat London masih malam sebab beza masa 8 jam. Nak tunggu sana siang pun no point juga sebab Sabtu (dan Ahad) pejabat tutup. Last2 call operator minta nombor Pejabat Luar Negeri. Alhamdulillah dapat contact wakil ambassy Malaysia di sana. Hari Isnin depa buat bedah siasat dan janji akan dapat keputusan hari Rabu berikutnya. Hubby pun beli tiket untuk balik KB dengan harapan jenazah akan tiba malam tu dan boleh sama2 mengiringi jenazah sampai ke kampung.

Malangnya depa tak dapat pastikan punca kematian dan kena buat test lagi. Kena tunggu sampai hari Khamis pulak. Terpaksalah tukar tarikh tiket kepada hari Jumaat pulak. Alhamdulillah pagi tadi dapat tahu punca kematian disebabkan kuman dalam paru2. Depa akan release mayat secepat mungkin. Tapi kena tunggu daftar kematian kat Registrar pulak. Kena tukar tarikh tiket lagi...Kali ini harap2 yang muktamad. Kos urusan pengghantaran jenazah pun dah di bank-in tadi. Insyallah jenazah akan tiba pada malam esok. Mudah2an semuanya akan berjalan lancar. Kesian kat isteri dan anak2 arwah. Tertunggu2 dan tertanya2 kenapalah susah benar proceedure dia. Dah masuk seminggu masih tak tanam2 lagi.

Dalam pada hubby dan saya dok sibuk hal jenazah ni banyak pengajaran yang boleh diambil. Anak2 pun nampak lebih bertanggungjawab. Mungkin depa takut perkara sama berlaku pada kami pulak. Sungguh.. kematian tidak mengenal siapa, tak kira bila dan di mana. Yang penting kita mesti bersedia. Bukan setakat bersedia untuk ke alam barzakh tapi bersedia juga mengamalkan fadhu kifayah dalam menguruskan jenazah..... Wallahualam.

Thursday, 15 March 2012

Jagalah ia sebelum terlambat.

Hari Selasa hari tu pi hantar Unser untuk servis. Last time servis, depa rekomen buat major servis. Bila cek tadi rupa2nya bukan setakat major servis, banyak pulak parts yang kena ganti - brake disc, brake pad, mounting belts, aircond blower, repair leakage dan lain2 tah apa2 saya pun dah tak faham. Charge kos pulak bukan main lagi. Hubby pulak suruh ambik sume parts yang original and brand new sebab takut tak compatible ngan Unser tuh. Saya pulak mana reti dengan sume benda alah pasal kereta nih. Adusss…. Dengan berat hati terpaksalah ikut je apa yang terbaik. Dah la unser tu saya yang guna. Suka hati buat macam harta sendiri. Main redah je bawa sana-sini. Hubby kata cara pemanduan saya yang buatkan keta tu hancus. Redha je lah.

Pagi tadi pak cik Toyota tu call lagi, update harga kos yang makin meningkat setiap kali dia buka engine tu. Benda kecik2 pun dia kira. Setakat ni 2 bulan gaji saya pun tak mampu nak bayar. Hubby kata demi keselamatan isteri dan anak2 terchenta dia sanggup bayar berapa saja. Heheh… kasih diterima darling! Harap2 keta tu boleh siap sebelum habis cuti sekolah.

Hari ni siapkan baju kurung Pahang anak dara saya. Special request dia nak pakai masa ambik result SPM nanti. Pertama kali buat baju kurung Pahang ni. Rupa2nya sangat senang berbanding baju kurung Johor. Biasanya sebelum ni saya buat baju kurung Johor je dan kadang2 baju kurung Kedah untuk mak mertua saya. Nampaknya lepas ni saya tukar fesyen la pulak.

Sebenarnya kain2 tu dah lama terperap tak sempat nak potong. Dah kebetulan cuti sekolah ni kena disiplinkan diri ikut perancangan yang telah dibuat. Alhamdulillah setakat ni semua perancangan masih berjalan lancar.

Baju tu saya potong ikut saiz baju yang saya beli kat satu kedai. Terimakasih pada whoever yang design baju tuh. Mudah2an rezeki dia melimpah ruah lagi.

Dua pasang kurung Pahang untuk puteri kesayangan. Haha..Iman sila jeles.

*Tengah nervous nak tengok keputusan SPM hari Rabu minggu depan.

Wednesday, 14 March 2012

Bila sesekali...

Bila sesekali ada kesempatan duduk sorang2 ni, saya selalu terfikir zaman saya muda2 dulu. Sekarang ni pun terasa masih muda lagi tapi bila tengokkan anak dara saya tu dah besar gajah mengalahkan ketinggian ayah dia, terasa pulak diri macam dah tua. Ada pulak andaian mengatakan kalau kita ni asyik teringat zaman kita remaja dulu, itu adalah antara tanda2 penuaan. Hmm…

Bila sesekali melihat anak2 sedang membesar, teringat pulak masa saya sedang membesar dulu. Sebenarnya hajat menjadi ibu telah tertanam di jiwa saya sejak saya mula akil baligh lagi. Pesan nenek saya, sebelum menjadi ibu mesti mencari bapa kepada anak2 tu dulu. Nak dapat anak2 yang baik bapanya mesti baik. Nak dapat bapa yang baik, ibunya mesti baik dulu. Semuanya mesti bermula dengan diri kita dahulu. Itu yang saya pegang sejak saya mula menghayati Islam semasa di sekolah menengah lagi. Pesan nenek saya lagi kalau dah mula ada rasa gatal nak menikah kena terus dan sentiasa berdoa untuk dapat suami soleh. Dan jangan putus asa kalau doa tersebut mengambil masa yang panjang untuk dimakbulkan Allah. Jadi kena mulakan seawal yang boleh.

Tak cukup dengan doa, mesti ada usaha. Antara usaha yang saya mulakan adalah memperbaiki akhlak diri. Antara akhlak yang saya berjanji untuk perbaiki adalah akhlak kepada ibu bapa. Saya tak pasti samada tindak tanduk saya semasa remaja ada yang menimbulkan kemarahan orang tua saya. Saya bukanlah anak yang cukup sopan dan berbudi bahasa. Kadang2 hanya berlagak pandai dan tak berapa rajin… :(

Dulu semasa belajar , tiap kali pulang bercuti saya berazam di dalam hati bahawa saya ingin pulang sebagai anak yang menyejukkan hati. Saya ingin menghabiskan masa dengan gembira di kampung, ingin solat penuh lima waktu, ingin membantu orangtua saya dengan terbaik, ingin bercakap sopan santun dan lemah lembut pada mereka.

Saya selalu ingat satu pesanan- jika ingin berbuat baik, ibubapalah orang yang paling berhak mendapat kebaikan kita atas puluhan tahun usaha mereka memanusiakan kita. Saya tak pasti apakah harapan mereka pada saya. Saya juga tidak pasti adakah saya sudah menunaikan tanggungjawab saya sebagai anak. Yang pasti mereka telah berjaya memanusiakan saya.

Bila sesekali keluar berita di TV tentang nasib ibubapa yang ditinggalkan anak2, masyarakat akan terus menyalahkan anak2 dan menghukum mereka tidak bertanggungjawab. Padahal ibubapa itulah sendiri yang menentukan takdir mereka. Apa jua tindakan anak2 sebenarnya adalah hasil didikan ibubapa. Baik didikannya baiklah hasilnya.

Apabila saya betul2 menjadi ibu barulah saya sedar ianya bukan mudah. Banyak dugaan dan cabarannya, untuk menguji saya sebenarnya. Anak2 adalah amanah, jadi ibubapalah yang bertanggungjawab memenuhi amanah itu. Seboleh mungkin saya tidak mahu menyalahkan anak2 sekiranya mereka gagal menjadi anak2 yang saya inginkan.Keinginan manusia berbeza2. Apa yang saya impikan mungkin bukan yang terbaik buat mereka. Asalkan mereka senantiasa mengikut landasan syariat, itu sudah cukup buat saya. Apa saja perlakuan mereka biarlah Allah yang membalasnya. Yang penting, mulakan dengan diri sendiri menjadi isteri dan ibu yang baik, Insyallah akan lahir anak2 yang soleh dan solehah. Wallahualam.

Tuesday, 13 March 2012

Lamanya menyepi...

Lama benar saya tak update blog nih. Dalam kepala tu macam2 nak dirakamkan cuma masa je tak mengizinkan. Bila ada masa, idea tu pulak susah nak keluar. Dah lama tak menulis nih, rasa macam nak berkarat otak.
Untuk cuti pertengahan semester ni macam2 plan ada dalam kepala saya. Nak kemas rumah, nak upgrade laman dan keliling rumah, nak tambah pokok2, nak servis kereta, nak jahit baju, nak cuba resepi baru, nak layan anak2 buat aktiviti cuti sekolah, nak buat itu nak buat ini....amboih!
Tu lah.... mudah2an terlaksana semua rancangan saya.

Tenggelamnya Sebuah Memori

Dah banyak kali saya dok merenung-renung akan nasib kolam ni. Masa memula buat 4 tahun lepas bersemangat nak bela ikan bagai. Masa tu seman...