Tuesday, 30 August 2011

Apo nak di kata.


Haha.. tak pasal2 batang paip sinki dapur saya jatuh tergolek di pagi raya. Apo nak dikata. Semua plumber cuti raya. Terpaksa la saya apply survival course angkut air nak masak and basuh pinggan mangkuk periuk belanga yang bertambun tuh. Nasib baik juga ada anak2 dara saya balik cuti raya. Boleh jugak ajar depa jadi perempuan melayu terakhir cuci pinggan mangkuk sambil mencangkung..kesian, kesian.

Aidil Fitri

6 am. "Umi kenapa tak rasa macam nak raya?" Pandai pulak si Nina ni rasa raya tak raya.
"Pi la mandi dulu. Lepas solat subuh tolong umi isi kueh dalam bekas... "

Tahun ni memang kami tak balik beraya kat mana2. Dok KL je. Konon alasan sebab anak2 nak pereksa. Tahun ni tiga permata hati saya pereksa besar, UPSR, PMR dan SPM. Konon la depa tu nak study. Jenuh le saya ni dok sibuk membebel (sedar diri pulak) suruh depa terutama anak teruna saya yang perasan hensem tu study. Memang la dia kata dia study tapi macam tak memenuhi tahap piawaian saya je.

Sebenarnya saya sangat looking forward to hari raya tahun ni sebab first time excited menunggu anak2 balik raya. Dah macam menunggu anak cucu pulak. Ya, saya memang tak sabar2 nak jadi nenek. Nenek cun la. Bukan macam orang tua yang suka membebel kat anak cucu. Eh, ada ke nenek yang tak membebel? Minta simpang.

Seminggu sebelum raya Dayah asyik cakap homesick je, nak balik raya. Iman pun sama, macam la PJ tu nak kena naik hovercraft. Depa tak tau ke saya ni setiap pagi prepare sahur sorang2 pastu kejut suami dan anak2, dan dok teringat seronoknya dapat bersahur ramai2 macam masa depa kecik2 dulu...

Now that semua dah ada kat rumah, saya rasa raya tahun ni memang lain. Tak serabut dengan jalan jam, tak serabut nak shopping raya. Bulan Ramadhan pun telah saya lalui dengan tenang... Alhamdulillah. Terimakasih pada hubby yang banyak bersabar dengan kerenah serta banyak memenuhi hajat saya selama ini.

Mudah2an Nina dapat rasa suasana hari raya seadanya. Mungkin tidak se excited dan meriah macam saya kecik2 dulu. Terimakasih kepada ayah saya yang telah menyediakan suasana raya amat bermakna pada saya dulu....

Tenggelamnya Sebuah Memori

Dah banyak kali saya dok merenung-renung akan nasib kolam ni. Masa memula buat 4 tahun lepas bersemangat nak bela ikan bagai. Masa tu seman...