Sunday, 31 March 2013

Kenduri lagi..

Petang tadi pi kenduri kawen lagi. Sekarang ni hampir setiap minggu ada aje jemputan kawen. So kebetulan pi hantar anak dara saya ke UIA PJ, terus je lah ke majlis tuh.

Pengantin lama.....nak cari menantu pulak.

Kami sampai dah nak habes majlis. Orang pun dah tak ramai. So sempat la menikmati juadah dengan santai. Biasanya nak cepat je sebab nak bagi peluang orang lain duduk pulak. First time saya pi kenduri kawen dihidangkan nasi arab. Biasanya nasi minyak, ayam masak merah dan daging masak hitam. Kali ni siap ada keema dan roti sekali. Makanan kegemaran tuh. Apa lagi. Rezeki...

Sempat lagi berposing-posing. Segan pulak nak bergambar ngan pengantin. Ambik gambar syok sendiri je lah.. Rugi Iman tak join sekali. Pinky....Sweet sangaaat...

Friday, 29 March 2013

Beralih arah..

Hari ni break dari routine mengemas. Sejak cuti ni asyik ber 5S je. Sebenarnya hari ni hubby plan nak pi Taman Burung. Dah banyak kali dah buat planning nak pi Taman Burung ni tapi Allah tak izin. Ada je hal yang menyebabkan hajat tu tak kesampaian. Sebelum ni asyik tak dapat parking. Penuh je memanjang. Cuti sekolah lah katakan. Kali ni tak cukup masa pulak. Nak kejar solat Jumaat. So, lepas hantar anak bujang saya pi camping tadi terus tukar plan pi Ikano Power Centre. Konon nak cari ikan untuk kolam yang ala2 siap tak siap tuh. Sambil tu nak cari filter kolam yang masih terbengkalai ....panas hati ngan pak cik kolam tu belum reda lagi! Sabor je la..
Terpikat pulak ngan caption nih. Tak ada la saya setuju 100% especially part last tu..

Puas kami pusing Pet Safari kat IPC tu. Anak2 teringin pulak nak bela hamster lah, rabbit lah, kucing lah. Hamboih! Depa ingat senang nak bela binatang ni??? Cakap je nak bela.. End up saya juga yang kena buat semua benda. Bukan senang nak bela binatang nih. Leceh macam bela orang juga. Bela orang boleh gak dipeluk cium. Tak lalu nya nak peluk cium binatang yang busuk2 tu.

Sabar je adik tu melayan soalan2 saya..
Lepas bincang2 pasal filter kolam ngan sales assistant tu banyak pulak benda nak kena consider. Kolam dah siap buat tapi banyak salah dan silapnya. Tak sesuai untuk buat kolam ikan. Takut hayat ikan tu tak lama sebab habitat tak sesuai. Zalim tu!
Last2 pi beli akuarium. Nak bela ikan dalam akuarium pulak dah. Kami beli yang simple je. Beli balang kaca saiz 2 kaki, lampu, filter kecik, batu2 kecil 3 bungkus, batu2 besar 2 bungkus, nutrafin (untuk nyah klorin) dan 2 pohon pokok dalam air. Semua DIY. Satu kerja pulak nak memasang benda2 tu. Alhamdulillah berkat kerjasama satu keluarga terhasil lah akuarium pertama kami. Nice and sweet...

Baru siap pasang. Esok baru nak pi cari ikan dan aksesori lain pulak..

Apa jadi ngan kolam ikan? Untuk sementara ni jadi kolam mandi dulu. Seronok anak2 bongsu saya dua beradik tu berkubang pagi dan petang.
 Siap main boling air lagi....

Hangpa main la puas2. Lepas repair nanti nak letak ikan koi. Apa la.. baru je siap nak kena repair balik. Bila la nak boleh repair tu? Hmmm..kos lagi. End up jadi berganda-ganda pulak. Tu la lain kali cari yang profesional. Mahal sikit tak apa. Puas hati. 

Tuesday, 26 March 2013

Memasu pulak..

Hari ini saya berkebun lagi. Selepas siapkan breakfast (mihun je pun) dan menghantar anak bujang saya pi training bola terus sinsing tangan alih pokok2 hiasan saya yang struggling untuk hidup tuh. Kesian depa. Dah la nak kena berebut sesama sendiri untuk hidup, datang pulak rumput rampai yang menyibuk tumpang sekaki. Pokok2 tu saya cabut dan pecahkan kepada beberapa pasu lain.
Ni pokok bunga mahkota berduri. Baru je tahu nama dia. Malam tadi saya google. Dia ada macam2 warna. Tapi saya suka warna kuning je. Asalnya sepasu tapi saya pecahkan jadi 5 pasu. Bayangkan betapa seksanya mereka bersesak2 untuk hidup dalam satu pasu yang sempit. Serasa kejam pulak selama ini...Astaghfirullah.. 
Yang ni saya masih tak tau nama apa. Saya pecahkan jadi 3 pasu. Yang tak tahan tu siput babi suka benar dengan pokok ni. Dah jadi macam sarang  depa pulak. Setiap pagi ada aje sang siput tu dok bertenggek kat dalam pasu. Setiap kali juga saya kutip dan lempar ke luar pagar. Esoknya ada balik. Menguji kesabaran betul.
Yang ni pun tak tau juga apa nama dia. Saya dah lama berkenan ngan pokok daun ni. Hari tu pesan ngan Cikgu Zalina tolong belikan kat sungai buluh. RM5 je sepohon. Dah agak besar saya ubah jadi 2 pasu.
Pokok puding kat atas tu pun dah besar panjang..eh tinggi. Nanti nak kena alih ke atas tanah. Nak kena korek lubang dulu... 
Yang ni pulak kena pasang kayu pencancang sebab pokok jenis memanjant. Saya main belit je kat kayu tuh. Tak ada seni langsung.. Bunga dia pun kuning juga. Berbunga masa beli dulu je. Lepas tu macam dah merajuk tak nak keluar bunga lagi. Masih tak tau nama apa.. Main tanam je.
"Umi ni tak habis2 ngan pokok.." Haha.. anak2 saya dah mula dengki. Selama ni saya hanya membelai depa siang malam. La ni saya dah mula berpaling tadah.. Sian anak-anak saya. Biar lah. Depa dah besar panjang, dah pandai jaga diri sendiri. Rasanya tak salah saya menyemai semula hobi yang tak sempat saya penuhi selama ini...
Apa-apa pun betul lah kata orang menanam ni kena banyak bersabar. Macam bela anak. Kena jaga dengan penuh kasih sayang. Insyaa Allah mereka akan subur dan menyejukkan mata memandang.

Monday, 25 March 2013

Akhirnya...

Akhirnya fasa menanam rumput tiba juga. Sakit hati juga kerja ngan depa ni. Janji 10 hari, jadi sebulan lebih. Sungguh menyakitkan hati. Dah la masa tu saya sibuk ngan sukan sekolah, tak sempat sangat nak tengok depa buat kerja. Kita cakap lain, depa faham lain. Bila buat jadi benda lain. Saya pulak jenis kalau tak kena dengan jiwa memang saya akan bangkang habis-habisan. Setiap kali balik kerja saya kena betulkan balik apa yang depa dah buat. Pak cik rumput tu janji akan beli rumput yang terbaik. Saya setuju dengan harganya yang agak tinggi sebab dia beriya-iya nak bagi rumput yang paling baik. Rupa-rupanya hampeh. Saya pernah beli sendiri harga RM1.80. Dia charge harga RM3.50 konon sebab rumput gred A. Tapi sebab dah janji terpaksalah bayar.. Janji pakai mulut je, tak tulis apa pun. Sesia je belajar akaun...

Rumput yang dah bertambun.. terlebih beli pulak tu! Kita pulak yang tanggung kos dia. 

Patutnya dia tabur pasir dan letak tanah gam dulu. Tanah yang warna oren2 tu. Lepas tu tabur baja taik kambing sikit lepas tu baru letak rumput. Saya belajar buat ni ngan Pak Cik Aji Nursery kat tepi Highway Gombak tu. Saya dah pernah tanam sendiri rumput carpet ni. Alhamdullah memang menjadi. Tapi yang ni dia main atur je atas tanah gersang tu.. Hish panas betul hati saya...

Kawasan depan ni nampak cantik sebab dia letak rumput yang elok. Yang tak elok dia campur aduk letak kat bahagian belakang2. Lepas 2 hari banyak rumput tu yang syahid. Kering kontang, gersang...adus!
Terpaksalah saya mengarah anak bujang saya tukang siram rumput tu petang2. Mujurlah hubby volunteer siram waktu pagi sebelum gi kerja.

Banyak benda yang saya belajar dari fasa menanam rumput ni.Yang paling penting ialah cari orang yang mahir dalam tugasannya. Tapi masalah besar ialah kami ni cepat sangat kesian kat orang. Nak2 pulak orang tu nampak macam patut dibelas kasihankan. Lagi pun dalam business kat Malaysia ni saya kenal 3 jenis manusia je.
1) Orang Cina
2) Melayu/Islam yang dah berjaya
3) Melayu/Islam yang baru mula berniaga.
Biasanya kami ambik yang ke 3 sebab dengan niat nak tolong Melayu/sesama agama. Racist? Ya..itulah masalahnya. Awal2 lagi dah tak betul. Sebenarnya dah beberapa kali niat saya nak menolong Melayu/Islam ni memakan diri sendiri. Biarlah Allah sahaja membalas apa saja yang telah berlaku. Pengalaman saya sepanjang deal dengan beberapa kontraktor selama ni hanya Cina sahaja yang bersikap profesional. Mahal memang mahal. Tapi berbaloi dengan servis yang disediakan. Hmmm...

Sunday, 24 March 2013

5S pulak...

Pagi tadi bersambung lagi aktiviti keluarga untuk sepanjang cuti sekolah ni. Sama-sama mengemas opis hubby untuk hari ke2.  Insyaa Allah tak lama lagi hubby akan berhijrah. Punya la banyak Mr Prof ni simpan barang sepanjang berada di IPT ni. Buku saja dah berkotak-kotak. Dengan kertas lagi dan serba mak nenek..Semalam sempat angkat buku-buku dan fail je. Hari ni buat 5S. Selongkar, susun. sisih, simpan dan apa tah lagi satu. Tak ingat dah. Yang saya ingat bila buat kerja2 kemas-mengemas ni, depa panggil 5S.

Mulakan dengan Bismillah...

Ni baru sebahagian kecil yang nak dikemas...
Yang tak bestnya banyak barang2 tu boleh dibuang je. Sedih juga sebab terpaksa kena buang barang2 yang banyak meninggalkan kenangan dan punca rezeki kami sekeluarga selama ni. Banyak nota-nota sejak hubby belajar kat UK dulu terpaksa dilupuskan. Sayang jugak sebenarnya. Mana tahu boleh buka muzium suatu hari nanti... Tak pe lah, hubby kata kenangan tu boleh disimpan dalam hati...

Lepas ni dah tak dapat dah masuk bilik ni lagi..huhu.

Break kejap..Saya berkenan kolam buatan nih, nampak simple je..

Sebenarnya masih ada lagi yang belum siap packing. Insyaa Allah akan sambung minggu depan. Kerja punggah memunggah ni boleh buat masa weekend je. Masa lain takut ganggu orang ramai..

Malamnya...had a nice treat at The Rawsha...

Thank you hubby...sedapnya Istanbul kebab. Lega tak yah masak..Next weekend kat mana pulak eh?


Friday, 22 March 2013

Kari hijaukah?

Esok bermula cuti pertengahan semester pertama. Masa untuk bersama keluarga sepenuhnya. Sejak awal bulan Februari saya balik lambat hampir setiap petang. Setiap Sabtu ada program sekolah. Terasa saya telah mengabaikan keluarga tercinta. Kesian anak2 dan hubby yang sangat memahami. 
Balik petang tadi terus saya bersemangat untuk menebus masa yang hilang itu. Hasilnya terhidanglah juadah kari hijau saya. Akhirnya tercapai juga hajat saya nak masak ayam kari hijau. Not bad for a first timer. Dengan tak pernah rasa dan tak pernah tengok rupa bentuknya, terhasil juga juadah makan malam saya sekeluarga. Saya campak je apa yang patut berdasarkan resepi yang saya google hari tu. 


Tengokkan rempahnya selepas di blend memang sangat tidak menarik. Semacam je rupa hijaunya. Mulanya rasa nak merajuk juga sebab Nina kata " Eee.. yek.. apa tu umi?" Ye lah.. biasanya saya blend cili boh je.
Tapi bila dah tumis sedap je baunya. Bila makan terasa keenakannya. Hmmm....

"Betul ke rasa dia cam tuh?" Saya bertanya minta kepastian. Tengok hubby makan macam sedap je. Dia tak kata sedap pun. Saya je yang perasan. Hubby memang pandai jaga hati saya. Jarang komen. Dia makan je apa saya masak.
"Entah lah.. nanti suatu hari kita gi makan kat kedai. Tidak pun beli je yang dalam tin ke apa ke.." Haha sungguh tidak positif.
"Ni yang umi blend tadi tu ke?"
"Sedap je...Tak tau la patutnya rasa macamana tapi sedap la.." Haha Nina memang mewarisi sifat hubby. Pandai jaga hati saya. Siap tambah dan ratah lagi.

Wednesday, 13 March 2013

Resepi baru, belum cuba, belum tahu....


Dah lama saya tak berlunch date dengan Hubby. Dah dekat sebulan kot. Alasan? Sibuk ngan sukan sekolah. Tambah pulak dengan jadual waktu sekolah tahun ni tak berapa nak matching dengan lunch break Hubby. Agak sukar nak berdating...

Alhamdulillah semalam berpeluang pi Rumah Thai kat Melati Prima. Mulanya Hubby nak order kari hijau Thai. Saya memang tak pernah makan. Usah kan makan, tengok pun tak pernah. Peghak sungguh! Tapi dah habis pulak. So makan je la apa yang biasa saya makan. Tomyam Songkla, ayam pandan, telur bistik dan kerabu mangga muda.

Balik rumah petang tu saya pun google lah nak tengok macamana la rupa bentuk kari hijau Thai nih. Konon nak cuba masak untuk dinner pulak. Kebetulan Hubby ada kelas malam, so konon nak buat surprise lah...Haha..surprise la sungguh! Punya la banyak bahan yang nak digunakan utk buat pes dia. Malang sungguh, bahan2 tu tak ada dalam stok saya. Maklum la tak sempat nak bershoping2 sejak2 kalut ngan sukan ni. Akhirnya masak je la apa yang biasa saya masak. Ayam masak merah, pajeri nenas dan ikan kerisi goreng garing.

Apa2 pun saya save lah resepi yang agak2 sesuai dengan tahap kerajinan saya. Banyak versi sebenarnya. Saya pilih yang agak mudah. Insyaa Allah boleh la saya menambah koleksi resepi campak mencampak saya.

KARI HIJAU AYAM
Bahan untuk dikisar (utk buat pes kari hijau)
2-3 btg serai dihiris halus
4-5 ulas bawang putih
1-3 cili hijau (jika nk pedas, blh tmbh lagi)
5-6 biji bawang merah
Halia sebesar ibu jari (dihiris)
1/2 cawan daun ketumbar segar (dicincang kasar)
1/2 cawan daun selasih segar (basil leaves)
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
3 sudu besar sos ikan
1 sudu kecil belacan
1 sudu besar jus limau nipis / kasturi
1 sudu kecil gula perang / gula biasa
1/4 cawan santan kelapa
1/2 - 1 inci kunyit hidup
1/2 inci - 1 inci lengkuas (dihiris)
Bahan-Bahan Lain
1/2 ekor ayam (dipotong)
Daun limau purut
Santan kelapa
Air suam
Air stok ayam (optional)
Bahan-Bahan Sayur (boleh ikut selera sendiri)
Lada benggala hijau & merah (potong dadu)
Kacang panjang / Kacang buncis (hiris serong)
Tomato (dibelah 2 atau 4)
Terung (potong sederhana - jgn terlalu nipis)
* Boleh juga letak kentang
* Sukatan dan ukuran semua bahan-bahan boleh diubah ikut selera dan kesesuaian masing-masing.

Cara memasak:
Dengan api sederhana, panaskan kuali dengan minyak & tumis pes kari tadi sampai naik bau wangi. Kemudian masukkan santan kelapa & kacau sebati.
Masukkan ayam dan kacau sebati. Kemudian masukkan daun limau purut. Jika kurang air, tambah santan / air stok ayam dan air suam. Kacau sebati. Tutup kuali dan biarkan mendidih. Kacau sekali sekala.
Apabila ayam sudah hampir masak, masukkan bahan-bahan sayur. Bila nak hidang hiaskan dengan daun ketumbar & hirisan limau nipis.
Kalau ada lebihan pes boleh simpan dalam peti sejuk untuk kegunaan masa akan datang.

Macam senang je. Insyaa Allah saya akan cuba resepi ni suatu hari nanti. Patutnya cuba dulu baru buat entry. Apa la....

Tuesday, 5 March 2013

Dah 22 tahun...


"Cuba dengar lagu ni.." tetiba Hubby kuatkan volume radio kereta untuk saya. Kami dalam perjalanan nak pi mana tah dah tak ingat. Lama dah. Tapi sejak saat itu setiap kali terdengar lagu itu ada semacam satu perasaan halus menyelinap dalam hati saya...Ewah! 

Kopratasa :Permata (Untuk Isteri Ku)
Telah ku siapkan satu daerah paling sunyi
Dalam hati ini untuk kau isi sebagai isteri
Untuk kau penuhi dengan kemuliaan seorang wanita
Untuk kau beri erti dengan kelembutan
Untuk kau hargai dengan kasih sayang

Ku ingin kau jadi wanita mulia
Yang tahu harga budi dan hati
Seorang lelaki bernama suami

Kerana engkau isteri
Ku ingin kau mengerti bahawa hidup ini
Tak semudah yang kita janjikan
Yang kita janjikan
Kerana kau isteriku


Kini setiap kali tiba 2hb Mac saya akan selalu ingat bait-bait puisi di atas. Puisi yang di lagukan. Saya rasa la. Mana la saya tau tentang seni2 ni. Rasanya lagu ni dah lama wujud, lama sebelum saya bernikah. Sekarang ia semacam memberi satu motivasi kepada saya...

Terimakasih Hubby kerana telah menyiapkan satu daerah paling sunyi dalam hati untuk saya isi sebagai isteri.  Saya juga sangat ingin menjadi wanita mulia, yang tahu harga budi dan hati seorang lelaki bernama suami.... Mudah2an ikatan yang telah terjalin selama 22 tahun ini diberkati Allah dengan sakinah, mawaddah wa rahmah serta berkekalan hingga ke syurga. Amin....

Kolam ikan pulak...

Saya baru berkira-kira nak buat kolam ikan.  Macam la saya ni rajin nak menguruskan ikan-ikan tu. Nak kena bagi makan on time, bersih kolam regularly, jaga air jangan ada jentik2 dan sebagainya..

"Alah...alang-alang nak tanam rumput buat la lanskap terus.." Kebetulan pulak Hubby dok sebut-sebut seronok juga kalau bela ikan, macam tau-tau je rasa hati saya. So saya pun suruh pak cik rumput tu stop kejap kerja2 rumput dia sebab saya nak siapkan kolam ikan dulu. Tetiba pulak pak cik rumput tu kata dia pun pandai buat kolam ikan. Adus....
Kemain Pak Cik rumput tu semangat korek lubang kolam tu. Terus beli pasir dan batu-bata...Lepas tu tersadai beberapa hari..Nak marah pun tak sampai hati.
Kesian anak2 saya dah tak ada tempat nak sepak bola. Padang dah jadi gurun sahara. Kering kontang. Penuh ngan pasir. Kebetulan pulak cuaca sangat panas. 

"Pandai ke Pak Cik rumput tu buat kolam ikan...? Hmm..itu lah persoalannya.Terpaksa lah saya memulakan operasi mencari kontraktor kolam ikan pulak. Lubang dah korek. Nak tak nak terpaksa lah teruskan pembinaannya. Tapi saya tak nak Pak Cik Rumput tu buat. Ntah jadi apa pulak nanti. Rata-rata kontraktor bagi quotation tersangat lah mahalnya. Untuk kolam sebesar yang dah di gali tu koman2 pun minta RM15K. Huh... Akhirnya dapatlah sorang Pak Cik ni..Nampak macam okay.. Dia datang bawa 2 orang pekerja. Tak la macam pak cik rumput tu buat kerja sorang2. Entah bila nak siap.

Dah mula nampak rupa...

Tetiba hujan malam tu.. Sah dah jadi kolam. Penuh dengan air tanah merah. Anak2 sibuk suruh buat kolam renang pulak....

Pak Cik Kolam tu bertungkus lumus pasang lantai konkrit. Dah nampak hasilnya dalam masa 2 hari.
Dah letak waterproof pada lantai dan dinding kolam. Dah masuk minggu ke2 dah nih. Behind schedule lagi. Dia janji boleh siap dalam masa seminggu. Dah la padang rumput tak berumput-rumput lagi. Dah masuk sebulan dah... Setiap kali balik rumah rasa panas je hati ni tengok kerja2 depa yang tak siap2 tuh...

"Tu la hari tu dok mengata orang dapat kontraktor lembap..." Hubby selalu mengata saya. Sebelum ni saya selalu bercerita ada sorang kawan saya ni bina rumah tak siap2 sampai sekarang. Dah masuk 2 tahun dah. Buat pagar senget, tak sampai seminggu, runtuh. Buat bumbung rumah tak sampai sebulan, bocor. Akhirnya asyik repair benda yang tak siap2 tu. Tah bila nak dapat masuk rumah baru. Murah memang la murah. Tak berkira pulak tu. Tak kisah bila tuan rumah nak bayar upah.

"Orang ambik kontraktor biar la yang professional. Ada jadual kerja yang tepat. Mahal sikit tak pe la, asalkan kita puas hati..." Hmm.. memang kena selalu ingat benda ni. 
Apa-apa pun terpaksa lah saya redha dengan apa yang ada. Bertanggung jawab penuh dengan apa yang bakal berlaku...ewah!. Hubby tukang bayar je... 


Tenggelamnya Sebuah Memori

Dah banyak kali saya dok merenung-renung akan nasib kolam ni. Masa memula buat 4 tahun lepas bersemangat nak bela ikan bagai. Masa tu seman...