Friday, 8 October 2010

Kalau belum rezeki.


"Cikgu dah pindah ke?"
Entah kali keberapa orang dok tanya saya tentang rumah. Hajat hati memang nak pindah. Dah ada shortlist pun. Tapi ada saja masalahnya.

Rumah 1.
Menepati citarasa dari segi saiz dan letak duduknya, tapi banyak nak kena renovate.Hubby memang dah minat tapi saya pulak tak berapa selesa sebab dalam zone tanah runtuh. Susah nak dapat loan.Lagi pun agak jauh dari kedai runcit, susah nak beli gas.

Rumah 2.
Saya memang minat habis sebab depan surau, belakangnya kedai runcit. Cuma perlu renovate sikit sebab design asal agak pelik. Tetiba pulak owner dia naikkan harga tinggi.

Rumah 3.
Ini pun top list saya sebab dah move in condition. Tak perlu renovate apa2.Cuma perlu buat pagar je. Tapi ada padang besar kat sebelah rumah tu nak dijadikan commercial centre pulak. Buatnya in the future ada restoran keliling tu, takut pulak jadi sarang tikus nanti. Dah tak adala peaceful nya.

Rumah 4.
Ni yang paling saya terkilan. 5 min je nak pi al-Amin. Menepati semua citarasa saya. Very good community. Very green and peaceful area. Dah bayar deposit dah, owner tak jadi nak jual pulak. Nasib baik boleh dapat balik deposit tu.

So, sekarang ni dalam cooling period. Dah penat dah nak cari rumah yang sesuai. Bila difikirkan balik semua yang berlaku tu ada hikmahnya. Insya allah kalau ada rezeki tak kan ke mana. Bak kata hubby, we are in no rush. Make the best of what we have. Sebenarnya hubby terkilan tu..to give the best to the loved one. Tapi belum ada rezeki. Sabar je la...

Tuesday, 5 October 2010

Ukhuwah yang rapuh.

Tadi saya berkesempatan menziarahi seorang kenalan yang sedang sakit di HUKM. Kak Ida, nama yang selalu hadir dalam doa saya sejak akhir-akhir ini. Seorang yang sangat lembut, bersopan santun,berbudi bahasa dengan segala macam sifat positif yang lain. Kak Ida pernah menjadi naqibah saya semasa di UK dulu. Banyak ilmu dan nasihat yang dapat saya jadikan bekal. Melihat Kak Ida terlantar sakit tadi mengingatkat saya tentang ukhuwah yang semakin rapuh. Kak Ida menderita sakit buah pingggang sejak beberapa tahun lalu. Sepanjang tempoh itu saya cuma berkesempatan melawatnya beberapa kali. Alasan, sibuk. Mudahnya beralasan.

Kak Ida masuk wad kerana ada bacterial infection dalam perut affecting dialisis dia menyebabkan sakit perut yg amat sangat, muntah dan dialisis negatif. Masuk wad hari Jumaat buat continuous dialisis with antibiotics plus put on drip for dehydration, tapi tak berkesan. Semalam schedule to operate to remove dialisis tube and clean the affected area tapi postpone pulak sebab dah nampak better. So Kak Ida cuma bergantung pada antibiotik dulu. Doktor akan monitor untuk beberapa hari.

Kedua-dua belah tangan Kak Ida dah lebam-lebam sebab asyik kena cucuk for blood test. Sehari sampai dua tiga kali cucuk. Pelik juga kenapa kena cucuk yang baru setiap kali nak ambik sampel darah. Tak boleh ke sediakan satu area je kat salur darah tu so that everytime nak ambik darah sedut je kat situ. (Dah ada ke technology macam ni?)

Sebenarnya ada beberapa sahabat lagi yang dah mula mengalami sakit kronik begini. Ujian Allah datang dalam bentuk yang tidak kita duga. Mudah-mudahan Allah masih memberi peluang pada kita mempertahankan ukhuwah yang telah dibina selama ini. Mudah-mudahan juga Allah memberi ruang waktu pada kita untuk menziarahi sahabat-sahabat yang sedang diuji ini...

Wajah kita amanah kita.....

Kata orang kalau nak cantik mesti rajin. Pada saya cantik itu subjektif. Bak kata pujangga... "Beauty is on the eye of the beholder......