Friday, 30 October 2009

Apa apa aje

"Cikgu bila nak update blog?" Budak comel 1 IBK tu dah banyak kali tanya saya. Sibuk (?) nya saya sampai tak sempat nak menulis.
"Nantilah saya update.." Tapi nak cerita apa ya. Idea dah pupus sebab now tengah mood nak cuti panjang. Cuti akhir tahun dalam tiga minggu lagi.. tak sabar rasanya. Dah banyak dah buat planning eventhough putri saya sibuk nak SPM.
Sebenarnya sekarang saya dah kurang sibuk sikit sebab murid2 ting 3 dah habis exam. PUI ting 5 sekali je seminggu. Kelas form 1 tinggal buat revision jer. So banyaklah masa nak planning for holidays.... Ooops lupa pulak nak kena make sure anakanda2 saya kat rumah tu buat revision for their exams juga. Masalahnya anak bujang teruna saya tuh liat benor nak mengadap buku. Kalau dapat duduk diam 20 minit pun dah syukur alhamdulillah. Si adik tu pulak kena trade in ngan computer baru nak rajin. Harapkan sibongsu jer rajin study tanpa disuruh.
Sama jer perangai ngan anak-anak saya kat 1 IBK tuh. Banin tu (tak semua tau ,ada juga yang menyejukan hati dan perasaan cikgu..) bukannya tak pandai tapi kurang rajin. Homework asyik tak siap jer. Buku hilang. tapi ada juga yang janji bila exam nanti akan buat yang terbaik. Macamana tuh? Kalau dihalusi sebenarnya inilah replika perangai anak-anak akhir zaman. Yang perempuan lebih rajin dan tak banyak masalah [ni ada yang kembang hidung ni. ]. Yang lelaki tu orang kata lambat matang sebab tu asyik bermasalah jer. Kesiannya. Apa-apa pun saya sentiasa mendoakan yang terbaik untuk mereka. Saya sentiasa percaya hadis Nabi SAW bahawa orang lelaki diciptakan Allah lebih kuat untuk menjadi pelindung kaum wanita. So banin please wake up... jadi lebih kuat in every possible way.

Wednesday, 14 October 2009

Suggested Answer Mathematics paper 1 PMR 2009

Here are my answers. Hopefully there's no careless mistake.
1. A
2. C
3. B
4. A
5. A
6. D
7. C
8. B
9. B
10. D
11. C
12. C
13. B
14. B
15. B
16. D
17. C
18. B
19. B
20. D
21. A
22. C
23. C
24. A
25. B
26. C
27. A
28. D
29. B
30. A
31. C
32. C
33. D
34. A
35. B
36. D
37. B
38. C
39. D
40.D

Monday, 12 October 2009

PMR Maths is over...

At last Maths paper is officially over. I was so relief seeing all those smiling faces coming out of the exam hall. Except for one or two cases, most of my students rated the questions fair. Even Aqmal said it was ok. I really hope they will succeed with flying colours. They have the ability really, not only in Maths but in every subject. They just need to be encouraged...and loved(?) Nice work everybody. Hope to get a better news when the real result is out. The butterfly will still be in our stomach...huhu.

Wednesday, 7 October 2009

Rahsia hati Nina

Nina memang suka lukis. Kalau dia bosan, tak ada apa nak buat dia akan melukis sorang-sorang.Dalam banyak-banyak lukisan dia yang ni paling saya suka. Haha.. gambar ummi dan ayah masa muda-muda dulu.. Tapi silap sebenarnya. Ayah lagi hensem.
Yang ni paling syahdu. Semangat dan bangga jadi warga al-Amin. Harap-harap dia menjadi warga al-Amin dengan rela hati. Bukan sebab ummi ngan ayah suruh.... itulah harapan setiap ibubapa yang menghantar anak-anak ke al-Amin .....sebenarnya.

Jeles weh

Hubby dapat cake dari students. Rasuah lah tu sebab lepas ni depa nak exam. Tapi hubby cakap how many cakes they give won't effect any mark. Cakes tu rezeki anak-anak. Saya tak makan(?) sebab nak jaga body. Haha. Cuti PMR ni nak kena buat erobik balik..

Tuesday, 6 October 2009

PMR, PMR, PMR


Nervous, suspens, cuak, takut, tak redi..tolong!!!!

Terkenang kembali segala perasaan tu. Adus! memang senak perut dibuatnya. Bila tu. Hish dah tak ingat dah zaman bila. Tapi perasaan itu tetap sama tak kira masa. Untuk anak saya dan anak-anak didik saya, selamat merasai perasaan itu. Takut nak exam tu normal. Yang tak normalnya kalau tak study untuk exam. So untuk semua yang bakal menghadapi PMR esok... selamat berjuang. Moga Allah permudahkan jalan menjawap soalan dan meraih kejayaan setimpal dengan usaha yang telah di lakukan.

Girls day out.....

Saya tak ingat bila last kami gurgirls ber- outing sesama. Sejak depa dah berumah tanggga ni terpaksalah tunggu kebenaran husband memasing...