Tuesday, 29 November 2016

Harga sebuah keselamatan...eh?


"Umi.....call la Dayah." Kalau dapat mesej ni dah agak dah mesti ada yang tak kena.

"Dayah kena saman! ......huhu.....tengah pokai ni." 


Kisahnya dalam dua minggu  ni students medic sibuk dengan ujian. Maka bertungkus-lumus lah mereka study demi masa depan negara dan ummah. Kalau nakkan privasi dan ketenangan maka di library lah tempatnya. Lepak study kat library selagi belum lupus opening hours. Kadang-kadang sampai lewat malam.

Nak dijadikan cerita, hari Jumaat lepas depa stay back sampai kol 11.00 malam. Dah namanya dah tengah malam sah-sahlah parking dekat marhalah semuanya penuh. Kalau adapun nun jauh daripada marhalah. Takkan la nak menapak jalan kaki sensorang tengah-tengah malam. Anak dara pulak tuh. Maka parking jelah kereta tepi jalan. Besoknya dalam kol 8.00 pagi ada surat saman terselit kat cermin kereta. Alasan, kereta mengganggu lalu lintas. Hmm..... bila pulak kenderaan awam beroperasi malam-malam. Rajin pulak sekuriti pi buat rondaan malam-malam buta just nak isu surat saman. Esoknya weekend kot! Kalau ikut MPK pun, tiada kesalahan parking di luar waktu bekerja.

Tapi tak boleh juga nak salahkan sekuriti tu. Depa hanya menjalan tugas dan mengikut arahan orang atasan. Walaupun sepatutnya ada sifat ihsan di situ. Boleh saja menggunakan budi bicara. Lagipun undang-undang tu pun manusia yang buat. Sepatutnya ada hikmah dalam membuat tindakan.   Orang atasan pun takleh nak salah juga sebab depa tak rasa macamana orang bawahan rasa. Sapa tah yang salah. Depa yang salah parking tu lah yang salah kot sebab alasan keselamatan diri tidak boleh diterima. Sabo jelah.

"Bayar jelah Dayah. RM100 je pun. Duit boleh cari ganti..." Depa tengah cari duit tu. La ni kan semua universiti dah kena potong bajet. Kot-kot duit saman Dayah tu depa guna untuk kebaikan bersama. Berganda-ganda lah pahala. 


PS: Apa-apa pun mudah-mudahan Allah ganti dengan rezerki yang lebih baik. All the best untuk mereka. Semoga Allah ganjari sesuai dengan usaha yang telah dilaburkan.



Monday, 28 November 2016

Pengesahan sijil nikah.

Sebelum ni saya tak pernah kisah pun tentang sijil nikah. Apa sahaja urusan berkaitan nikah kawen ni semua hubby yang uruskan. Kami bernikah di UK pada bulan Mac 1991 setelah mendapat kebenaran daripada tok kadi dan wali di Malaysia sebulan sebelum akad nikah. Sepatutnya apabila pulang sahaja ke tanah air kena terus daftarkan pernikahan di mukim di mana wali (bapa saya la tu) tinggal. Tapi asyik tertangguh-tangguh hingga ke tahun 1997 barulah ada peluang nak singgah ke Pejabat Agama Islam Perak. Masa tu anak dah 3 orang. Alhamdulillah sepanjang masa kami tidak berdaftar tu tiada masalah yang timbul. Banyak juga dengar cerita kawan-kawan yang ada masalah hak penjagaan dan nafkah anak-anak, tuntutan harta dan sebagainya apabila berlaku perceraian atau kematian pasangan.

Maka, atas sebab yang tertentu, hari ini saya telah berurusan sendiri dengan Pendaftar Perkahwinan, Perceraian & Rujuk, Pejabat Agama Islam Daerah Gombak. Selangor D.E untuk pengesahan sijil nikah kami. Pejabat Agama ni kat Keramat AU2. Berbanding dengan UTC keadaan Pejabat Agama ni agak menyedihkan. Sekali tengok mungkin la kita boleh kata depa ni zuhud tapi kalau dihalusi rasa macam di anak tiri pulak. Saya sendiri pun terkial-kial apa nak buat masa mula-mula sampai kat situ. Tercangak-cangak cari kat mana nak ambik nombor giliran. Rupa-rupanya kena isi buku macam buku log. Tulis nama, nombor IC, waktu tiba dan apa tah lagi. Lupa dah. Pastu ambik nombor sendiri. Depa dah siap susun nombor-nombor giliran tu atas meja elok-elok. Lepas tu tunggu je nombor tu di panggil. Kakak kaunter tu yang akan panggil sendiri, pakai mulut. Kalau kat UTC terasa macam semuanya serba canggih je. Hmm.....




Alhamdulillah servisnya sangat laju. Dalam masa 20 minit semua urusan dah selesai. Depa tak ada tanya apa-apa pun. Kita cuma serahkan sijil beserta salinan. Depa terus ambik dokumen tu bawa masuk dalam, cop dan tanda tangan. Siap. Takyah bayar apa-apa. Kakak yang jaga kaunter tu pun sangat peramah dan berbudi bahasa. Tak perasan pulak apa nama dia. Terima kasih kak....=D

Dah alang-alang ke Keramat maka ke Jusco Aeon lah kita. Shopping barang dapur penuh troli. Lepak makan-makan kat foodcourt. Hubby out station, so..... kita enjoy.


PS: Sering tertanya-tanya bila la institusi Agama Islam akan dinaik taraf.




Sunday, 27 November 2016

Renew Passport Anak-anak.

Cuti-cuti ni banyak pulak angan-angan nak berholiday.  Al maklum la anak dah besar panjang. Senang nak bawa diri. Dulu alasan anak-anak masih kecil susah nak berjalan jauh. Kalau holiday pun pergi dekat-dekat dalam negara je. Tu pun cari lokasi yang mesra kanak-kanak.

Kata orang kalau inginkan anganan menjadi kenyataan haruslah ada persiapan. Apa-apa pun first thing first, sediakan passport dulu. Alhamdulillah passport saya dah renew masa sibuk berangan nak pi jaulah mahabbah hari tu. Pihak sekolah sponsor tiket dan penginapan 4 hari 3 malam ke Padang, Indonesia untuk cikgu-cikgu. Tapi disebabkan masalah teknikal saya terpaksa tarik diri.

Memandangkan passport Amin dan Nina dah luput tarikh, makanya hari Rabu baru ni saya bawa depa pi renew passport. Pilih hari Rabu sebab Amin tengah break paper SPM. Lepas paper Physics hari Selasa ada senggang masa seminggu untuk next paper, Chemistry. Boleh sambil-sambil release tension. Kami terus ke UTC Sentul sebab dah biasa ke situ. Pengalaman sebelum ni urusan di sana sangat mudah dan pantas. Kami keluar rumah kol 11.30 pagi. Alhamdulillah parking mudah dan percuma. Naik lif terus ke Imigresen di tingkat 1. Orang tak ramai so saya terus ke kaunter ambik nombor.

"Anak ye puan? Kita perlukan sijil kelahiran sebab mereka bawah 18 tahun." Adoi....tetiba rasa panas hati. Tak sangka pulak. Nak renew je pun. Saya dah bawa passport, IC dan tuan badan sekali. Tetiba nak surat beranak pulak.

"Puan duduk jauh ke? Takpe pergi je ke tingkat 3. Buat cabutan sijil kelahiran di JPN....." 

Dah sah-sah lah depa tu anak-anak saya sebab dah pernah ada passport sebelum ni. Rekod semua dah ada. Cuma nak renew buat baru je. Letak je ibu jari kat sensor tu semua detail keluar kat komputer. Nak jugak buat procedure pelik-pelik nih. 

Maka kami pun ke JPN. Ambik nombor giliran, isi borang permohonan cabutan sijil kelahiran, buat salinan IC ibu untuk setiap anak serta sediakan bayaran RM5 untuk setiap cabutan. Lepas tu tunggu giliran. Kaunter ada 10, yang buka hanya 3. Sabar jelah. Hampir satu jam menunggu akhirnya siap. Lepas tu pergi semula ke Imigresen tingkat 1. Terus ke kaunter 9 untuk ambik nombor giliran. Depa guna nombor yang sama untuk setiap kaunter seterusnya. 

    a) tunggu giliran untuk serahan borang dan ambik gambar di Kaunter 1-7.
    b) tunggu giliran untuk bayaran di kaunter 8
    c) tunggu passport siap di kaunter 10-12

Alhamdulillah urusan passport sangat pantas provided semua dokumen lengkap. 

Sekiranya berurusan untuk renew passport anak-anak umur dibawah 18 tahun pastikan bawa sekali:
     1. Anak-anak bersama passport masing-masing
     2. Sijil kelahiran anak-anak original
     3. Mycard/kad pengenalan anak-anak original
     4. Ibu/Bapa
     5. IC ibu/bapa

Ibu/bapa wajib hadir bersama anak dalam setiap urusan di kaunter (kecuali masa bayaran) untuk pengesahan. Bayaran RM200 setiap passport untuk tempoh lima tahun.

Setakat nak renew passport boleh siap dalam masa 2 jam sahaja tapi sebab saya tak bawa sijil kelahiran terpaksa tambah satu jam masa menunggu di JPN pulak. Mulanya depa suruh balik ambik surat beranak tu, tapi sebab dah ada kemudahan buat cabutan kat JPN tak payahlah buang masa ulang-alik. Kecuali lah kalau rumah kat sebelah UTC tu je......:)




PS: Angan-angan sahaja ye, mudah-mudahan ada rezeki menjadi kenyataan. Ongkosnya fikir kemudian.



Saturday, 26 November 2016

Mesra Ria dihujung tahun....

Berakhir sudah tugasan saya sebagai Bendahari Bilik Guru Perempuan (BGP) untuk 2016. Kami berpakat sesama guru perempuan sahaja tubuhkan ala-ala persatuan macam kelab kebajikan gitu. Khas untuk penghuni BGP tahun semasa. Tak berdaftar pun. Saja seronok-seronok sediakan platform untuk buat kebajikan sesama sendiri. Kami kumpul yuran tahunan sebanyak RM60 seorang. Cara bayaran yuran terserah kepada budi bicara memasing. Ada yang bayar terus jumlah RM60 di awal tahun. Ada yang bayar secara rutin setiap bulan. Ada yang bayar bila-bila masa ada peluang. Tak kisah lah. Yang penting di akhir tahun semua bayaran dijelaskan. Peruntukan RM60 tu kami agihkan untuk beli cenderahati hari guru, jamuan, serta cenderahati akhir tahun. Kami juga sediakan hadiah untuk guru yang baru berkahwin, guru bersalin dan hadiah kenangan untuk guru yang berpindah tempat kerja. Selain itu ada juga untuk beli minuman dan biskut untuk pantry BGP. Alhamdulillah ada dikalangan guru yang bermurah hati dan tidak lokek memberi sumbangan lebih selain yuran bulanan. AJK yang dilantik juga bermurah hati menambah dana BGP dengan menjalankan jualan secara kecil-kecilan. Masing-masing tidak lokek menghulurkan bantuan tenaga, duit dan idea untuk memastikan aktiviti BPG berjalan lancar.

Alhamdulillah dengan dana yang agak mewah kami berpeluang mengadakan jamuan akhir tahun di Restauran Nelayan @ Gombak. Kami berBuffet Steamboat & Grill pada hari Isnin, 14 November hari tu. Opening Hours dia bermula jam 4 petang. Tapi kami booking seawal jam 2.30 petang sebab nak dapatkan privasi sebelum pelanggan lain tiba. Nak bersuka-ria sesama sendiri tanpa gangguan lelaki ajnabi. Dengan harga RM28.50 satu kepala, bufet yang depa hidang agak berbaloi. Depa hidang koleksi fresh seafood (ketam, udang, sotong, lala, dan siput /kerang apa tah tak tahu nama...), koleksi bola-bola ikan, udang, sotong, dan semua benda yang depa  letak dalam yongtaufoo tu, telur ayam, telur puyuh dan bermacam-macam mee/mihun. Untuk Grill depa sediakan marinated ikan keli, daging, ayam dan kambing. Selain tu ada nasi goreng dan mee goreng, rojak buah, ais krim, buah potong, juice dan minuman teh/kopi panas. 
Meja paling mewah.

Konon nak buat tema Arab. Berangan nak ber 'Arabian Night' tapi memasing ada komitmen keluarga dan anak-anak. Tak boleh nak arab sangat sebab kami buat disiang hari.  So memasing pakai asal ada jelah. 
Best Dress
Guru-guru yang cantik jelita.
(Ada yang terpaksa pulang awal-tiada dalam gambar)
Tang mana tah yang Arabnya.....

Depa juga sediakan pentas dan mikrofon free of charge. Seronok melihat guru-guru menunjukkan bakat terpendam selama ini, Selain dari hadiah akhir tahun kami juga buat acara tukar-tukar hadiah misteri. Masing-masing bawa satu hadiah. Tiada penetapan jenis hadiah juga harga. Seikhlas hati masing-masing. Kami kumpul semua hadiah tu dan letak nombor. Lepas tu  masing-masing akan cabut nombor untuk terima hadiah. Tiada siapa tahu daripada siapa atau kepada siapa hadiah tu bertukar tangan.
Terima kasih kepada pemberi hadiah ini, saya suka.....:)


PS: Bendahari lagi untuk 2017. Hmm....



Wednesday, 23 November 2016

Warna-warni Konvo.....

"Umi jangan lupa Ahad, 6th November....semua orang wajib ada...."

Sebelum ni saya tak pernah kisah pasal konvo. Yang pasti setiap kali konvo UIA jalan akan sangat sesak dengan kereta. Berjiran rapat dengan UIA memang bercinta la nak pergi dan balik kerja. Yang bestnya pulak bila-bila masa pun boleh singgah pesta konvo cuci mata dan peghabih duit. Cuma tahun ni keinginan ke pesta konvo tu tak kunjung tiba. Faktor usia gamaknya.

Seperti biasa hujung minggu, apabila semua anak berkumpul, saya akan masak nasi lemak. Menu hari itu agak mewah dengan sambal tumis udang, ayam goreng, selain bahan asasnya ikan bilis, timun dan telur rebus.

"Makan kenyang-kenyang sebab lepas ni takut kalut orang ramai....." Seperi biasa hubby sentiasa berpesan-pesan dengan kesabaran.

"Kita gerak 10.30am takut takdok parking. Sampai sana nanti terus ambik gambar. Lepas tu makan, solat zohor. Kol 1.30pm dah kena beratur masuk dewan. Lepas habis terus keluar takut traffik jam." Seperti biasa juga hubby akan siap buat planning untuk sepanjang program.
Bagai dikata parking memang penuh.

Alhamdulillah kami dapat parking dekat Kuliyyah of Engineering walaupun agak jauh juga nak menapak ke CAC nun. Cuaca terang dan terik. Manusia tak berapa ramai sebab mereka yang terlibat dengan sesi pagi masih di dalam dewan. So kami jalan-jalan dulu cari bunga dan coklat. Seronok tengok masing-masing dengan wajah ceria. 

Dah rambang mata tak tau nak pilih bunga mana.
Kata VIP, haruslah diiring dan berpayung.
Tahniah, tahniah, beribu-ribu tahniah. 
Kompius.....sapa yang konvo sebenarnya?
The Dayangs...
The Body guard.
The family.
Us girlz, as always, bergosip tak pernah habis 

Berpeluh jugak la nak menunggu sesi petang. Sempat melepak kat kafe. Alhamdulillah perut masih kenyang so kami lepak-lepak minum air saja sementara menunggu waktu zohor. 
By kol 1.30pm semua dah beratur masuk dewan.
Laluan VIP. Rezeki hubby sebagai mantan staf UIA.  
3 dari belakang.

Tak terasa begitu cepat masa berlalu. Rasa macam baru semalam rasa sakit beranak. Rasa macam baru semalam dok marah-marah membebel sebab suka sangat melalak petang-petang tak cukup tidur. Rasa macam baru semalam dengar suara menjerit meraung sebab kena tinggal kat tadika. Alhamdulillah dah besar gajah dah mek super-tantrum ni. Siap dah boleh konvo dengan suami lagi. Tahniah Iman dan Marwan. Moga terus thabat di jalanNya. 
Yang diraikan, anak menantu.
Yang turut serta, besan kami.
Yang bergumbira ria, Ayah dan Umi.
(Terima kasih Hubby, menyediakan prasarana untuk kebahagiaan anak-anak di kemudian hari)


PS:  Menghitung hari untuk konvo zuriat seterusnya....

Akhirnya tumbang jua.....

Dah beberapa orang dok komen pasal pokok depan rumah saya ni. Depa kata cantik. Tapi bahaya sebab besar sangat. Takut akarnya membesar nanti lama-lama pecah lantai rumah saya. Saya akui itu. Silap saya juga pi tanam dalam pagar rumah. Sepatutnya tanam kat luar pagar. Tapi sebab saya suka sangat tu yang tanam kat dalam pagar. Setiap hari keluar dan balik kerja pokok itu lah yang saya tegur dulu. Agaknya hasil limpahan kasih sayang saya menyebabkan ia galak membesar dengan cepatnya. Dalam masa 5 tahun dah melonjak naik mencapai bumbung rumah.
Sejak ia membesar begitu saya dah berangan nak letak meja dan kerusi batu kat bawah pokok tu. Buat port untuk berehat dan minum petang. Kadang-kadang berangan nak gantung buaian boleh berayun petang-petang. Anganan yang asyik berubah-ubah, hanya dia dan saya saja yang memahami....:( 

Tapi bak kata orang kita hidup bermasyarakat, kenalah akur dengan keluh kesah mereka. Akhirnya saya ambil keputusan untuk tebang pokok kesayangan saya itu sebelum apa-apa yang lebih buruk berlaku. Lagi pulak sekarang ni musim hujan ribut, angin menderu-deru..... kang tumbang, rosak pulak rumah jiran-jiran.

Masa awal pindah rumah ni dulu saya pernah ambik servis sorang pakcik ni untuk potong pokok. Berbaloi dan sangat puas hati. Sayang, saya dah terlupa nombor talipon dia. Puas saya cari tak jumpa. So saya pun google cari service potong pokok. Rata-rata agak mahal. Pastu kena sewa lori pulak. So saya pun upah pakcik yang biasa potong rumput tu. Dia minta saya bayar seikhlas hati. Bila saya congak-congak semua seikhlas hati saya setuju bayar RM300. Dia ajak sorang lagi kawan untuk tolong punggah semua sisa pokok tu. Depa tak pakai mesin. Redah pakai parang dan gergaji sahaja. 
Depa start potong dahan-dahan dulu.

Dah nampak macam penyangak pulak. Lagak nak mengintai anak dara orang. Saya nak snap gambar dekat-dekat pun segan, takut kang terperanjat jatuh ke tanah pulak.


Lepas potong dahan, depa punggah semua guna tulang empat kerat juga. Heret dahan-dahan tu pi buang kat hutan mana tah. Risau pulak saya tengok.

"Kakak jangan risau. Ini pokok saya kasi potong, kasi buang semua kirija saya. takda sewa lori, itu mahal, kita kirija, upah ada kongsi-kongsi....." Apa-apa la labu, yang penting kerja siap.

Togel, dah tinggal batang.

Last sekali depa tebang batang pokok tu guna parang, potong pendek-pendek. Lepas tu pikul sorang sikit pi campak buang. Sapu bersih semua sisa yang tinggal. Melihatkan hasil kerja yang depa buat tu tak sampai hati pulak nak bagi RM300 sahaja. So hubby top-up lagi RM100 sebagai sedekah katanya. Mudah-mudahan Allah ganti rezeki yang lebih baik.

@@@@@

Saya tak pernah tahu apa nama sebenar pokok ni. Menurut Google namanya pokok tadah doa...
Awal kehadirannya.....
Dulu: Teduh, tenang dan damai...
Kini: Kosong, kosong, kosong...... 

@@@@@

Setiap kali balik rumah automatik saya akan melihat kesan tinggalan pokok tadah doa itu. Setiap kali juga rasa terkilan datang menerpa.....
Bila tah nak buang tunggul ni...

Tinggal kenangan....



PS: Apa-apa pun hidup mesti diteruskan.....
      

Tuesday, 22 November 2016

Kunci Terkunci.....

Mengenangkan kejadian minggu lepas buat saya tergelak sensorang. Sepatutnya hari minggu kami dok berehat kat rumah tapi sebab dah ada projek yang nak dibuat, keluar lah jugak dengan Miss Nina, teman setia saya. Destinasi ke Nagoya, Aeon Big nak cari kain untuk buat sarung sofa sambil nak shopping barang dapur sekali. Malangnya parking penuh so kami double park tepi jalan. Laju-laju pergi beli kain sofa sahaja. Cancel planning nak shopping barang rumah kat sana. 

On the way balik saya singgah Hero Setiawangsa. First time masuk beli barang kat Hero. Boleh tahan juga tempatnya. Cukup keperluan dapur, barang kering dan basah. Lepas dah siap bayar cari kunci nak punggah barang ke kereta....

"Alamak....Nina..... mana kunci?
Sambil jalan tolak troli sambil cuba tenangkan hati, sambil fikir langkah seterusnya.

"Umi....kunci kat dalam kereta. Engine on!!!" 
Adus....macamana boleh lupa macam tu. Bibit-bibit awal alzheimerkah ini? Lama juga kami dok bersandar kat kereta. Alhamdulillah dapat parking kat bawah pokok so takdelah terdedah di bawah terik mentari kol 12 tengahari. Akhirnya dalam debaran kencang saya minta tolong pakcik security Hero tu. Depa banyak pengalaman buka kereta terkunci terutama kereta proton. Puas dia godeh-godeh lagak nak mencuri kereta tapi hampa. Rupa-rupanya kereta Unser punya tahap keselamatan yang sangat tinggi. Setakat guna cara nak curi kereta proton memang tak lut.
Hadapi dengan senyuman....

Akhirnya saya call hubby minta carikan kunci pendua kat rumah. Mana tah saya letak maklumlah dah lama. Puas jugak hubby dan bujangku dok mencari tak jumpa-jumpa. Akhirnya hubby datang pungah barang masuk kereta dia. Kami balik rumah simpan barang dan solat zohor dulu. Lepas tu keluar cari mana-mana workshop yang buka. Susah juga sebab hari Ahad. Sementara tu kami tinggal je Unser dengan engine masih on.

Alhamdulillah ada workshop yang buka kat area Keramat. So kami bawa pekerja/mekanik tu ke tempat kejadian. Dia tak guna teknik buka proton. Dia tuil pintu kereta dan masukkan dawai panjang untuk cangkuk kat lock pintu tu. Memang sukar sebab sistem keselamatan Unser yang tinggi. Punya la lama dok menunggu. Berpeluh dan berhempas pulas jugak dia nak buat sensorang. Sambil-sambil tu saya google teknik membuka pintu kereta yang terkunci. Banyak cara depa tunjuk dalam youtube. Kebanyakannya perlukan skill mekanik juga.

Alhamdulillah masyarakat Malaysia masih ramai yang prihatin. Makin lama makin ramai datang bertanya khabar. Ada sorang pakcik berbaju batik, (saya agak dia baru balik kenduri) siap keluarkan semua kunci yang dia ada. Kunci rumah, kunci opis, kunci bilik semua dia try godeh. Keliling pintu hingga ke bonet dia cuba. Risau pulak saya kot kunci dia terpatah dalam lubang kunci tu. Lagi haru. Apa-apa pun terima kasih pakcik atas usaha murni anda.

"Takde kunci pendua ke?" Ada juga yang terlebih peramah tanya soalan yang obvious. Kalu ada takde la kami bersusah macam ni bang oi. Jawapan dalam hati saya cuma....

"I'd suggest you duplicate a few keys....bla bla bla bla....." Pehal tah Encik tu susah payah nak membebel. Macam la saya ni anak dia. Ye Encik, lepas ni saya ikut nasihat Encik ye. Jawapan saya masih dalam hati.

Akhirnya selepas lebih 2 jam bertungkus lumus pintu kereta selamat dibuka. Alhamdulillah semuanya selamat. Tapi habis jugak la minyak separuh tangki. Dari jam 12 tengahari hingga hampir jam 5 petang enjin terpasang. Dah boleh sampai Penang dah.... Pintu kereta jangan cakap lah. Habis calar-balar, cilir-bilir, culur-bulur. Insya Allah ada rezeki minta hubby cat baru.....:)
The experts....Tokey ngan 2 orang pekerja dia. 

Saya tak pasti berapa bayaran yang sebenarnya. Tokey tu pun tak sebut berapa harganya, so saya hulur je sekeping  note RM50. Dan dia terima tanpa bantahan.



PS: Saya dah buat kunci pendua. Kat kedai kunci biasa je. Harga RM8.50 satu. Alhamdulillah. Terima kasih kepada Encik yang membebel hari tu.....:)

Wednesday, 2 November 2016

Jalan jalan Tesco Ampang

Dah lama saya tidak menjejakkan kaki ke Tesco Ampang. Masa tinggal kat Selayang dulu selalu juga hubby bawa kami anak-beranak ke sana. Gigih duduk Selayang datang shopping kat Ampang. Tapi sejak berpindah ke sini jarang pulak nak bertandang. 

Kebetulan hari ni masih cuti so saya ajak Nina pi buang masa window shopping sambil peghabih duit. Kami keluar lepas asar. Rupanya susun atur kedai kat Tesco Ampang ni sebijik macam kat Nilai. Kami selalu dok melepak buang masa kat Tesco Nilai setiap kali ikut hubby pi sana. 
Cuaca mendung tapi hujan tak jadi.....
Plan asal lepas balik Tesco ni nak singgah pasar malam nak cari dinner. Kebetulan hari ni hubby balik lewat malam so minat memasak saya tetiba hilang. Apatah lagi bila terpandangkan restoran JM Biryani kat deretan kedai makan tu. Biryani gam Johor adalah antara juadah favourite masa hubby bawa saya pi lunch date dulu-dulu. 

"Take away je umi. Balik ni tak yah masak dah...." Nina memang selalu suka mudahkan kerja saya....:) So saya order tiga set biryani kambing, biryani daging dan biryani ayam. Sementara tunggu order siap saya duduk dulu kat meja. Nina tinggalkan saya gi beli air soya. Tak sampai 10 minit waiter (Bangladesh) datang bawa bil RM51.30. Saya pun letakkan sekeping note RM50 dan 2 keping note RM2 dalam tray tu. Lepas tu dia bawa pi ke cashier. Kebetulan ada sorang pelanggan tengah beratur nak bayar. Tiba-tiba waiter tu datang balik kata duit tak cukup. Dia tunjuk duit dalam tray tu ada sekeping note RM20 dan 2 keping note RM2. Tanpa banyak cakap saya pun ambik balik note RM20 tu dan ganti dengan note RM50. 


"Biar betul Umi? Kan lain sangat duit RM20 ngan RM50. Tak kan la umi silap tadi?" Sungguh Nina sentiasa yakin umi selalu benar. Entah lah malas nak komen. Saya cuma nak balik cepat memandangkan dah dekat waktu Maghrib. Baru je keluar dari Tesco ada pulak seorang makcik Cina menyapa saya.

"Adik minta RM10. Saya tak cukup duit......bla bla... ada breast canser...baru sudah bedah.... bla..bla.." Makcik Cina tu siap selak baju nak tunjuk luka bekas pembedahan. Adoyai..... Cepat-cepat saya keluarkan RM10 bagi kat dia. Malu pulak takut dia buat scene tanggalkan baju kat situ. Lepas tu cepat-cepat saya menuju ke kereta. Baru je nak buka bonet kereta datang pulak sorang budak perempuan India dalam lingkungan 10 tahun.

"Aunty.....ada RM4?. Saya tak ada duit. Dah lama tak makan. Rumah takde makanan....bla bla bla..." Apakah yang sedang berlaku????? Apahal asyik jumpa manusia yang bersangkut dengan duit. Semua bangsa asing pulak tu....Hmm. Saya buang semua fikiran negatif terhadap perkara yang berlaku tadi. Sepanjang perjalanan pulang saya cuba mengambil sisi positif.

"Mungkin Allah nak tunjuk sesuatu. Mungkin dalam tu ada duit yang tak bersih. So Allah bersihkan dengan cara kita terpaksa memberi kepada orang lain supaya duit yang tak bersih tu tak jadi darah daging kita nanti......Mudah-mudahan apa yang kita bagi tadi tu dianggap sedekah. Insya Allah kita dapat pahala.......bla bla bla.." Begitulah khutbah saya hari ini. Nina hanya mengangguk-angguk..

"Oh...boleh eh macam tu. Okay faham..." Nina, so sweet as always.

Dah namanya duduk Ampang memang wajiblah menempuh traffic jam memalam. Dan kami pun meneruskan perjalanan pulang dalam redha menempuh apa sahaja..... 


PS: Dan malam ni kami dinner tiga beranak sahaja. Saya, Amin dan Nina..... 

Girls day out.....

Saya tak ingat bila last kami gurgirls ber- outing sesama. Sejak depa dah berumah tanggga ni terpaksalah tunggu kebenaran husband memasing...