Sunday, 30 October 2011

Kadang2 saya terfikir kenapa la ada orang yang nak menjayakan sistem Islam tapi membuat perkara2 yang tidak Islamik. Masa ke sebuah bank semalam saya terlihat seorang budak sekolah sedang menunggu/menjaga tabung sumbangan untuk sebuah sekolah tahfiz. Budak perempuan berbaju kurung bertudung labuh duduk seorang diri menjaga tabung sumbangan. Keadaan sekitar bank sangat lengang waktu hujung minggu. Sepatutnya ada security guard, tapi tak nampak pulak. Saya tak pasti depa kerja ke tidak masa hujung minggu. Saya percaya budak perempuan tu menunggu sumbangan manusia dermawan untuk sekolah dia. Saya sangat percaya dia adalah budak sekolah sebab dia sedang memegang buku kerja/latihan skor A. Melihat cara dia berpakaian selayaknya dia budak tahfiz. Muka suci senyum manis. Apa yang menyedihkan saya ialah kenapa dia membuat kerja tu. Seorang budak perempuan, menunggu derma seorang diri di tempat sunyi begitu?? Macam2 boleh berlaku. Okay, masa lain dia tak boleh buat sebab dia kena pi sekolah. Tapi tak boleh ke suruh budak lelaki? Atau pun cikgu2 atau ustaz depa yang buat? Oh tak boleh, sebab hujung minggu semua orang nak bersama keluarga. So apahal pi letak budak perempuan tu kat situ, budak tu tak ada keluarga ke? Adus! sungguh tak boleh diterima akal.

Mana2 parent pun tak akan benarkan anak2 gadis mereka keluar seorang diri macam tu. At least dengan seorang kawan kalau tak pun ramai2. Tak sepatutnya pun mereka disuruh mencari dana sekolah atas alasan apa pun. Itu adalah tugas pengurusan sekolah. Tak perlu menggunakan budak sekolah buat kerja2 tu. Tugas mereka adalah belajar, tugas parent memberi kemudahan untuk mereka belajar, tugas sekolah menyediakankemudahan itu, bukan menyuruh budak2 tu usaha cari duit. Sepatutnya mereka disuruh belajar pandai2, dapat kerja bagus2 nanti dapat banyak duit boleh menyumbang pada sekolah semula. Entahlah... saya pun dari keluarga miskin. Tapi masa budak2 dulu tak pernah pulak disuruh cari duit.

"Hang mengaji pandai2. Esok2 hang senang, aku pun tumpang senang. Kecik2 ni tok sah dok sibuk nak cari kerja nak cari duit. Sat lagi mengaji tah ke mana, kerja tak ke mana, duit tah ke mana.... sampai ke tua menyusahkan mak bapak." Saya selalu diajar macam mana nak cope dengan keadaan susah. Kena berjimat-cermat dan berpada dengan apa yang ada.Wallahualam.

Friday, 28 October 2011

Jangan sesenang nak minta tolong.

Dalam usia begini saya sepatutnya sudah boleh mentaksir dan menilai orang lain. Saya sepatutnya sudah faham bahawa tidak semua manusia sama walaupun mempunyai fikrah yang sama. Lagi la kalau dengan fikrah yang berbeza.

Saya selalu menganggap semua orang mempunyai fitrah yang baik. Lagi pulak kalau dia dari latar belakang agama. Ustazah pulak. 'Don't judge the book by its cover' sangat benar. Kita sepatutnya ambik buku tu, buka, baca dan menghayati, baru boleh buat judgement samada ianya baik atau sebaliknya. Sebelum kita benar2 ada pengetahuan tentang seseorang, jangan senang2 nak menganggap dia baik atau tidak baik. Jangan senang2 nak minta tolong ke apa ke. Buatnya dia tak sudi nak menolong kita terkecik hati pulak, dah berdosa tak pasal. Masalahnya dosa tu bukan terletak atas dia tapi kita yang kena tanggung. ( Dia tak berdosa sebab bukan tanggungjawab dia nak tolong kita. Kalau dia tolong dia dapat pahala. Kalau dia tak nak pahala suka hati dia la. Kita yang kecik hati ni berdosa sebab macam tak redha dengan ketentuan Allah. Allah dah tentukan kita tak dapat pertolongan tu, kenapa nak kecik2 hati pulak. Redha je la. Sapa suruh minta tolong orang. Buat je la sendiri. Kan Allah dah bagi tulang empat kerat tu. Usaha la.....adoi! )

Betul lah kata hubby saya. Jangan senang2 nak minta tolong orang. Selagi boleh dan mampu buat je sendiri. Kalau dah terpaksa sangat baru lah cari orang yang benar2 nak tolong kita, itu pun kalau dia offer. Kalau tidak, tak payah. Yang lebih baik adalah kita yang selalu offer diri untuk tolong orang. Jangan berlebih pulak sampai orang pijak kepala. Sebab tu Nabi SAW selalu ajar kita supaya bersederhana dalam segala hal, walaupun dalam hal nak buat baik. Paling penting kena ikhlaskan niat hanya kerana mencari keredhaan Allah. Wallahualam.

bersyukurlah...

Kehidupan yang sempurna? Mana ada benda yang sempurna dalam dunia ni selagi mana kita dinamakan manusia. Yang membezakan kesempurnaan setiap orang ialah cara penerimaan dan keredhaan kita a.k.a tahap kesyukuran kita.

Suami yang bertanggungjawab, anak2 yang hot tapi soleh-solehah, zero masalah kewangan, rumah baru, kereta besar dan kawan-kawan yang hebat tidak menjamin kesempurnaan hidup kita. Orang luar mungkin nampak kita macam bahagia. Ya, on the surface macam bahagia. Macam dah tak perlu apa-apa cuma tinggal melewati masa sampai satu titik noktah yang bakal tiba. Sooner or later. Tapi manusia tetap manusia, tidak akan pernah merasa sempurna. Sentiasa mencari kekurangan diri. Kalau kurang yang positif tu tak apa la juga. Rasa kurang ibadat, boleh solat malam banyak2, rasa kurang pahala, boleh buat benda2 sunat yang lain, rasa tak cukup ilmu boleh belajar banyak lagi. Masalahnya kalau kalau rasa kurang pada benda yang tak patut2. Suami dah sediakan rumah besar, nak yang lagi besar, suami dah bagi duit bulanan sibuk nak pi kerja lagi konon boring duduk rumah, anak2 dah dapat markah okay pun sibuk nak paksa pi tusyen nak suruh jadi best student pulak. Buat stress tak pasal2. Anak2 stress jangkit sampai mak ayah pulak...

Dan selalu ianya balik kepada - kesyukuran. Syukur2 pun pada bab yang munasabah la. Jangan la sebab nak bersyukur sampai asyik redha je memanjang. Kena la buat postmortem kenapa sesuatu benda tu berlaku. Muhasabah balik, cari jalan penyelesaian.

Saya pernah merasa stress masa anak2 masih kecil dulu. Mungkin sebab tekanan menjadi seorang isteri dan seorang ibu sampai tiada masa untuk diri sendiri. Keletihan. Kesunyian. Kehilangan. Itu cerita masa kat UK, masa hubby sangat sibuk dengan PHD. Memang sedih, rasa macam terhumban di satu tempat yang sunyi. Adakah saya tidak bersyukur? Saya ada suami. Saya ada anak2 yang comel (masa tu la). Hubby sibuk belajar untuk siapa? Bukankah untuk saya dan anak-anak juga? Masa tu saya berhenti kerja sebab ikut hubby. Patutnya saya pun kena sambung belajar juga. Hubby dah bayar pun untuk saya sambung ACCA sampai habis. Tapi saya sendiri tak boleh cope sebab dah beranak-pinak. Itulah jadinya! Itulah hasilnya kalau dah biasa study pastu kerja tapi kena duduk rumah jaga anak. Berhenti kerja. Otak saya mula cari pasal, cari sebab nak rebel. Kalau masa kerja, adrenalin tu boleh disalurkan pada kesibukan kerja.

Sekarang stress saya dulu sudah berbayar. Saya boleh hidup selesa dengan keluarga comel saya. Dengan seorang suami yang bertanggung jawab dan lima anak yang mudah2an soleh-solehah saya sepatutnya rasa sangat bersyukur. Sungguh saya sangat bersyukur. Mencontohi Rasulullah SAW yang tak jemu2 beribadah walaupun telah dijanjikan syurga Allah. Baginda Rasulullah memperbanyakkan ibadah sebagai tanda syukur. Sudah semestinya lah dengan kesyukuran ini saya harus memperbanyakkan ibadah pada Allah. Wallahualam.

Indahnya hidup ini.

Saya suka mendengar perbualan nenek saya terutama yang bersangkut dengan nikah kahwin.

"Tok ( bahasa orang utara pada nenek), saya benci la laki saya tu, selalu buat orang sakit hati..." Makcik saya memang selalu dok mengadu hal pasal suami dia.

"Ala.. hang anggap je tu memang tabiat dia. Nak buat macam mana. Buruk baik pun laki hang jugak..."
Nenek saya memang sempoi.

"Laki orang lain okay je"
Makcik saya selalu tak puas hati.

"Hang mana tau laki orang. Aku tengok laki hang pun okay apa. Ala.. macam api la, tak kan hang nak marah kalau dia panas, kalau tangan hang tebakaq. Dah memang tabiat dia. Sama juga dengan taik, dah memang dia busuk, tak kan hang nak marah jugak. Hang pun berak kan? Busuk juga kan? Ada orang marah pasai hang berak busuk? Hati hang sakit... sapa suruh hang menikah dengan dia. Hang pandai2 la jaga hati sendiri. Tak kan nak suruh laki hang jaga pulak...."

Tazkirah nenek saya sangat unik. Tak perlu sebut hadith dan ayat Quran bagai tapi sangat berkesan. Makcik saya hidup bahagia hingga akhir hayatnya dengan suaminya yang dia tak suka tu. Wallahualam.

Girls day out.....

Saya tak ingat bila last kami gurgirls ber- outing sesama. Sejak depa dah berumah tanggga ni terpaksalah tunggu kebenaran husband memasing...