Thursday, 25 February 2010

TESPER, TESPER, TESPER


I was so relieved TESPER (Temasya Sukan dan Permainan) 2010 was over. Haha macamlah susah benar tugas saya dalam TESPER kali ni.
Seperti tahun lepas semua acara sukan selesai sebelum hari kemuncak. Pada hari kemuncak TESPER hanya diadakan acara merentas desa. Kena keliling UIA 5km. Jauh tu. Tak apa al-Aminans boleh.
From day 1 Rumah as-Solah mengungguli tempat tercorot. Sedih? Never! Ahli2 as-Solah sentiasa bersemangat mencari mata untuk rumah. Tak kisahlah kalah atau menang. Yang penting as-Solah....Gegar!

TESPER sepatutnya bermula pukul 8.00am lewat half an hour. Sebabnya PA system did not function on schedule. Saya rasa tak perlu pun nak sewa PA system lain. Yang sekolah punya pun is good enough. After all masa raptai pun guna PA system sekolah je. Dah nearly perfect pun. Lagi pun TESPER kali ni dibuat dalam waktu sekolah. In the end terpaksa lower down the volume sebab takut mengganggu jiran sebelah nak belajar.
Tapi one good thing, Perasmi (thoroughbred al-Amin, now Ahli Lembaga Sekolah, a very nice experience to share with the students) datang very well on time.

"Lain ek sukan tahun ni. Aman damai je.. Tak ada bising-bising."
"Haah la. Banner pun tak ada..."
"Kenapa cikgu2 tak ada baju sukan? Biasakan setiap tahun dapat."
"Kenapa buat hari bekerja ek? Macamnana ibubapa nak datang?"
Huh komen berkomen-komen.

Perarakan kontinjen rumah sukan bermula dengan rumah al-Falah(hijau), diikuti al-Fatah(merah), as-Solah(kuning) dan an-Najah(biru). Saya sangat kagum dengan semangat dan kreativiti murid2 mencipta maskot dan persembahan untuk rumah masing2. Bayangkan mereka dapat siapkan everything dalam masa satu malam je. Sungguh. Mereka sangat kreatif, sangat bersemangat. Sungguh membanggakan!

Semasa selingan sementara menunggu petugas mengira markah final, diadakan acara perlawanan futsal antara alumni al-Amin vs Ustaz2. Walaupun masa tu saya tengah makan nasi ayam (awalnya lunch, salah lewatnya mula game futsal dah dekat pukul 12 tengah hari dah) saya stop kejap, basuh tangan dan cepat2 ke dataran. Futsal and futbol memang favourite saya. Mana boleh lepas peluang. Live match, free pulak tu. Sebagai penonton je la. Bila game dah habis saya sambung makan balik. The result, of course la menyebelahi alumni. Almaklum la tenaga muda vs tenaga veteren...



Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar. TESPER 2010 dijuarai oleh rumah al-Falah. Saya dah agak dah. Looking at their commitment and performance. Puteri saya mesti bangga. Jauh di mata tapi dekat di hati. Saya? Sudah semestinya saya bangga. Anak bujang saya menyumbang 2 pingat emas untuk rumahnya. Juga mata yang agak lumayan bagi acara merentas desa. (Adus.. riak la pulak) Hei, berpaling tadah nampak! Oh tidak sama sekali. Saya tetap as-Solah. Tetap bangga sebab in the end as-Solah berjaya naik satu anak tangga. Tahniah! Tahniah! Especially pada cikgu Fatimah dan cikgu Hani yang tidak jemu2 memberi sokongan pada mereka. Juga kepada Zairul Aduka (ex-ketua rumah tahun lepas). Saya jengok-jengok sekali-sekala je maklumlah dah veteran ni tak larat dah... Hish excuse memanjang.

"Bestlah sukan tahun ni. Rasa meriah sangat"
"Haah la, lancar je...."
"Sampah pun settled"
"Budak2 bersemangat sungguh."
"Cikgu2 pun semangat...Especially rumah al-Falah"
"Best sebab buat kat tempat sendiri."

Apa-apa pun thumbs up pada semua yang menjayakan TESPER kali ini. Yang menang merendah diri, yang kalah usaha lagi. Semoga penat lelah kita semua digolongkan sebagai amal jariah.


Wednesday, 24 February 2010

Fly baby fly...

"Anakanda Kak Mas ok ke kat sana?" (sigh) A frequently asked question lately. Anakanda saya should be okay. Why shouldn't she. Bonda? It's only been a week and I'm already missing her. Huh biar betul. Dulu saya juga yang beriya-iya suka hati over the moon bila anakanda dapat tawaran ke MRSM. Kat Pengkalan Chepa pulak tu. It brings back all the memories. Bukan senang nak mencipta sejarah anak dapat masuk sekolah ibunya dulu.... bak kata hubby saya la.
"Umi, boleh tak nak balik?" Adus! Apa sudah terjadi.
"Entahlah.. rasa macam nak balik je. Most of budak KL nak cabut. Boringla. Kena ikut peraturan 24 jam. Kalau kat rumah boleh study lepak2." Hmm biasa la tuh. Its just a matter of getting used to. Memangla awal2 ni homesick gila. Ya, homesick macam nak gila. Alang kepalang boleh jadi gila terus. Tapi itulah cabaran yang mesti dilalui.
Bak kata Iman." Hoi aku dulu pun macam tu juga. Mula2 kat sg pusu dulu rasa nak menangis je. Dah la aku ni pendiam (kot), tak ada kawan, rasa nak balik al-Amin je. Macamla al-amin nak kat aku." (Haha the last part tu saya tambah je..)
Saya teringat kata2 Datuk Dr Fadzilah Kamsah, " Hostel ni sepatutnya untuk budak2 yang tak ada kemudahan untuk study kat rumah. Tapi kalau dah ada kemudahan (ada yang terlebih mudah pun) kenapa nak zalimi anak2 dengan menyusahkan mereka..." Adus, zalimkah saya? Entahlah.
Apa-apa pun looking at the other side of the coin, it would give her a good tarbiyah .A little bit of hardship, a little bit of independent, a little bit of freedom and a little bit of everything will give juicy life....yum yum.

Saturday, 20 February 2010

Harmony

Seronok juga sesekali berboria. Sebenarnya setiap hari ada je kumpulan boria kat tempat kerja saya tu. Warna temanya sentiasa berubah. Antara warna tema yang saya suka....


Apa-apa pun it is nice to have harmony in life....

Friday, 19 February 2010

New place new home.

What can I say... Akhirnya saya terpaksa menerima hakikat sooner or later one by one, they will leave my nest. And I always pray that will only be for the best... ( nak syahdu la ni..)

Lepas pendaftaran. My consolation, ada mak and ayah saudara dia dok kat KB. Hopefully boleh tolong tengok-tengokkan..

Dalam bilik asrama, belum kemas lagi..

Nina tu sengaja rosakkan gambar. Dengki tak nak berpisah ngan kakak kesayangan.

As for us mummy and daddy... Being normal as it should be.
Apa-apa pun semoga Allah merestui perjalanan ini. It is just another journey of life.....

Tuesday, 9 February 2010

Oh my weekend.

It has been a long weekend.Hajat hati nak rehat hari Sabtu hari tu. Sanggup ponteng meeting Kelab Kelas Tingkatan 3. Konon nak berehat kat rumah.(Bukan nak rehat pun. It's more on nak buat kerja rumah yang dah lama tertunggak). Lupa pulak petang tu nak kena hantar puteri sulung saya gi daurah alumni al-Amin . So malam tu puteri bongsu saya kena training tidur sorang-sorang bila kakak2 dia dah tak duduk rumah nanti.Puteri kedua saya dah stayed back kat sekolah since Friday lagi for kursus kepimpinan. So that night dah mula terasa kesunyiannya bila 2 puteri saya tak ada nanti...Adus!
Hari Ahad tu pulak pepagi lagi kena gi menjemput puteri2 saya balik pulak. Pastu singgah pasar. Balik dari pasar gi jengah jiran sebelah buat kerja kahwin. Asalnya nak tunjuk muka je, tapi dibagi pakai bunga, terpaksalah jadi host pulak. Pelik pulak rasanya bila mak dara pulak yang kena tayang muka.... Good experience juga tuh! Petang tu bawa puteri kedua saya tu gi shopping barang2 nak bawa gi MRSM.
"Woi, aku dengki ni.." Puteri sulung saya memang begitu. Tambah lagi bila melihat saya dan hubby sibuk2 menyediakan keperluan adik kesayangannya nak masuk MRSM.
Dalam dengki2 tu she's been a great help especially dalam hal menguruskan rumah tangga. Bila saya balik penat2,the house is cleaned and dinner is served. How nice... Thank you darling.
Apa-apa pun may everything goes smoothly..

Monday, 1 February 2010

It has been 30 years....

12 January 1980...It was the first time I set foot in the land so far away from home. Just reaching 13 years of age on January 6th I was an alien in my own world. Oh.. syahdunya waktu itu Allah saja yang tahu. Kata ayah, it was only temporary...a normal feeling for a normal people. Yes I was being normal that time. Just like me, ayah was also being normal.. I guessed. When everything was over ayah walked away without looking back. I was left crying my heart out to deal with my own life...
Now after 30 years I understand. I was never being left alone. It was just what life should be.. May be ayah was afraid I might see something running down his cheek when we said goodbye. Yes now I remember ...I did see that thing.... Thank you ayah for teaching me to be this strong. I really need your strength. Time has come. Now it might be my turn to be in your position.
Apa-apa pun may Allah gives me strength. May His blessing be with me and all the people I love...

Girls day out.....

Saya tak ingat bila last kami gurgirls ber- outing sesama. Sejak depa dah berumah tanggga ni terpaksalah tunggu kebenaran husband memasing...