Sunday, 25 October 2015

Bila jerebu masih jerebu.....

Setakat ini dah masuk 3 kali berturut-turut sekolah bercuti pada hari Isnin disebabkan jerebu. Sebelum ini setiap kali bacaan IPU meningkat, pelajar seakan tertunggu-tunggu pengumuman cuti sekolah. Tetapi lain pulak ceritanya untuk minggu ini. Pelajar tingkatan 5 khasnya sentiasa berdoa supaya tiada  lagi pengumuman cuti sekolah. Semua dah mula merasa bahangnya membuat persediaan akhir menjelang peperiksaan SPM yang bakal tiba dalam seminggu lagi. Kebetulan pulak setiap hari Isnin merupakan hari ulangkaji intensif untuk subjek Prinsip Akaun. Maknanya sudah 3 kali juga lah mereka terpaksa akur dengan tuntutan alam. Fenomena alamkah atau kerosakan sebab tangan-tangan manusia. 

Sepanjang minggu kami bercuti (mulai hari Isnin hingga Khamis) asyik belonggok depan TV tunggu pengumuman samada esoknya cuti atau tidak. Kali ini dah melibatkan lebih banyak negeri. Walaubagaimanapun saya hanya bercuti pada hari Isnin sahaja. Pada hari Selasa ada mesyuarat pengurusan. Hari Rabu dan Khamis pula, guru-guru subjek PT3 yang terpilih wajib menghadiri taklimat pelarasan ujian bertulis. Sayalah antara yang terpilih itu......:)

Sungguh, kesan jerebu ini berbeza bergantung kepada individu. Ada yang tahan. Ada yang terkesan teruk. Walaupun aktiviti dibuat di dalam dewan tapi bahang jerebu dari luar tetap terasa. Jerebu masih dapat masuk melalui tingkap dan pintu yang agak rengang. Saya mendapat sakit tekak dan pedih mata. Tapi usaha tetap diteruskan. Minum air mineral berbotol-botol memang sangat membantu.
Gigih bertaklimat walau di luar bacaan IPU makin meningkat. 

Sepanjang minggu lepas juga terdengar suara sumbang dari segelintir ibu-bapa. Mereka seolah-olah menyalahkan sekolah dan guru kerana menyusahkan mereka apabila sekolah diarahkan tutup. Kebanyakannya adalah dari golongan yang menganggap sekolah adalah tempat menyelesaikan masalah anak-anak mereka. Banyak komen yang positif dan negatif diberikan oleh golongan guru dan bukan guru. Bagi diri saya sendiri, sebagai guru subjek saya juga terkesan dengan fenomena jerebu ini. Banyak perancangan ulangkaji dan latihtubi tergendala. Sebagai mematuhi arahan penutupan sekolah kami langsung tidak dibenarkan mengadakan apa-apa aktiviti dengan pelajar di premis sekolah sepanjang arahan bercuti itu. Kesian guru dan pelajar yang dah bersemangat untuk mengadakan gerak gempur dan pecutan akhir. Bak kata sang pujangga........ kita hanya merancang, Allah yang menentukan segalanya. Alhamdulillah sebagai guru saya tidak menghadapi kesusahan menjaga anak-anak di rumah. Kami sama-sama diarahkan bercuti. Bosan memang bosan. Pintu tingkap semua bertutup. Asyik berkurung tak tau nak buat apa. Akhirnya makan tido je lah...
Jarak pandang yang sangat kabur..
Masih gigih mencari rezeki walau dalam peritnya jerebu..
Alhamdulillah akhirnya sekolah dibuka semula pada hari Jumaat. Dan hari Sabtu semalam kami sekolah ganti. Petang pergi hantar bujangku balik asrama UM. Suasana alam masih namapak berjerebu. Bacaan IPU setakat ini 120. Masih dalam julat tidak sihat. Mudah-mudahan tiada peningkatan lagi. Tinggal satu Isnin je lagi sebelum pelajar saya melangkah ke alam SPM. Semoga Allah redha.

Hari ni Ahad. seperti biasa kami berpagi-pagi dengan nasi lemak simple. By pukul 10am dah macam lapar balik. So saya buat lempeng, Peknga kata orang Kedah, singkatan untuk tempek belanga gamaknya. Peknga ni makanan asasi kami sekiranya ada kuah kari left over. Tidak pun kami makan tabur ngan gula je. Dah lama saya tidak berpeknga ni. Kebetulan ada lebihan sambal tumis ikan bilis dan kuah sardin, so berpeknga lah kami.
Peknga ni versi Kedah. Guna tepung gandum. Tambah sedikit garam dan kelapa parut. Tambah air lepas tu kacau hingga sebati. Canai dalam kuali panas yang dah disapu minyak.

"Bakpo raso muok?"

Hubby lidah Kelantan. Mana biasa makan peknga. Depa makan lepeng. Simply guna tepung dan telur. Tak masuk kelapa. Anak-anak saya pulak langsung tak kenal peknga ni. Lepeng pun jarang. Depa makan pancake. Puncanya sebab uminya jarang masak makanan warisan ni. Mana la depa nak jumpa benda-benda ni lagi. Kat kedai pun jarang jual. Padahal apabila dimelayukan pancake ni peknga je pun. Cuma pancake ni dah melalui beberapa evolusi permodenan dan diberi nafas baru.
Peknga cicah kuah sardin.

PS: Mudah-mudahan esok sekolah. Tinggal 3 minggu sahaja lagi sebelum cuti ahkir tahun.....

Mangga epal

Selepas lebih tiga tahun akhirnya penantian saya membuahkan hasil. Keluar sahaja gugusan bunga yang pertama dia punya excited macam orang beranak sulung. Maklumlah hayat hidup saya mana pernah dapat hasil tanaman macam tu. Setakat tuai daun kari dan daun pandan tu semua orang pun boleh. 

Anak pokoknya saya beli kat nurseri Keramat. Tiga tahun lepas. Harga RM15 sepohon. Tinggi masa tu tak sampai 2 kaki. Awal-awal penanaman pokok ni saya memang tidak beriya-iya mengharap sangat akan mendapat hasil. Kalau dapat hidup subur pun dah cukup bagus bagi saya. Rasanya saya ni bukannya keturunan green fingers. Setakat boleh tanam pokok-pokok herba untuk kegunaan dapur tu pun dah cukup bagus. Teringat pesan nenek saya..

"Tak rugi berbudi pada tanah. Apa yang kita tanam tu hidup.... nanti depa pakat doa kat kita...."

Walaubagaimanapun saya ikut juga peraturan penjagaan pokok mangga ni. Tak susah mana pun. Sebelum tanam tu korek lubang sedalam satu kaki. Letak tanah hitam 1/2 kampit. Tanah ni depa jual dalam plastik standard. Pi kedai mana pun saiz plastik dia sama je. Lepas tu tabur baja organik yang rupa biji-biji hitam kelabu tu. Depa kata baja tahi ayam. Lepas tu baru masukkan anak pokok tu. Timbus dengan tanah yang dikorek tadi. Lepas tu siram, Siram dua kali sehari, pagi dan petang sehingga lah keluar pucuk baru. Tabur baja setiap dua minggu sehingga pokok tu membesar sekali ganda. Lepas tu bajakan sekali sebulan sahaja. Lepas tu.... saya dah malas dah. Tunggu masa rajin baru saya letak baja. Siram pun pakai air hujan je. Tapi saya rajin bertanya khabar pokok-pokok saya itu. Bukan setakat pokok mangga ni. Semua pokok yang saya tanam mempunyai nilai tersendiri di hati saya....

Sebaik keluar gugusan bunga yang pertama hampir setiap hari saya bercakap-cakap dengan pohon mangga tu.  Petang-petang balik kerja saya akan terus melawat pokok dulu sebelum masuk rumah untuk bersilat kat dapur pulak. 

"Awai-awai, pokok buah kayu ni akan belajag bebunga dulu.... satgi lama-lama dia galak la bebuah..."

Nenek saya memang panggil pokok buah-buahan tempatan ni pokok buah kayu. Kenapa tah. Tak sempat nak tanya sebab musababnya. Malangnya sebanyak mana bunganya keluar sebanyak itu juga bunga itu gugur. Mula tu suspen jugak, akan berbuahkah pohon manggaku ini? Baka jantankah? Tapi saya tidak putus berdoa. Anjing jiran saya (jiran saya tu bangsa Cina) yang selama ini akan menyalak setiap kali nampak kelibat saya bawah pokok mangga tu pun dah buang tebiat dia. Dah tak larat gamaknya nak menyalak tengok saya hari-hari dok tilik pokok mangga tu. Dah nampak macam  orang kurang siuman pulak kot. Kelakar pun ada. Betul kata nenek saya, kalau kita selalu bersembang dengan pokok depa akan bagi respon positif. Akhirnya keluar juga putik buah pertama sebesar kepala mancis.
Buah sulung yang semakin sihat membesar. 

Fasa sulung hanya mengeluarkan 4 biji buah. Setiap hari saya akan monitor tumbesaran mereka. Pokoknya rendah sahaja jadi setiap biji buahnya memang boleh dibelai-belai dengan tangan. Walaupun kata orang kalau kita selalu pegang-pegang, buahnya akan memburuk. Tak kisah lah... yang penting itu cara saya apreciate pokokku ini. Lama juga saya menunggu buah ini membesar. Dari putik sebesar kepala mancis mencecah saiz sebiji bola baling memakan masa 6 bulan juga rasanya. Risau juga takut dahannya patah. Hubby suruh buat sangga. Hmm...tunggu lah. Entah bila nak rajin untuk buat semua tu. 

Semakin hari buahnya semakin galak membesar. Saya tak pasti bilakah masa yang sesuai untuk memetik buah mangga nan sebatang ini. Risau juga takut lama-lama nanti dimakan ulat. Tupai pun banyak dok berkeliaran kat rumah saya ni. Tapi depa selalu target pokok pisang saya. Dah dua tandan pisang saya depa buat kenduri. Saya pun tak berniat nak tebang pokok pisang tu. Biarlah menjadi rezeki tupai-tupai comel tu. Tapi dengan mangga ni, saya tak akan bagi peluang kepada anasir lain. Ini rezeki keluarga saya. Untuk suami dan anak-anak saya sahaja. Ulat or tupai nehi... (Entah-entah sebenarnya tupai memang tak suka buah mangga kot. Hmm.... nak kena buat research ni)

Sebab dah tak sabar-sabar nak merasa buah sulungnya, saya terus petik sebaik dah nampak macam kekuningan. Texture buahnya sangat halus tanpa cela. Rasa iras-iras epal hijau. Agak masam sebab belum cukup mengkal. Nak kata mangga muda pun tak berapa nak muda. So kami makan cicah ngan sambal rojak Mak Bee. Selebihnya saya buat kerabu mangga. Alhamdulillah rezeki pertama ini dapat dinikmati seisi keluarga. Tak sempat nak bergambar dengan kerabu mangga sebab sekali hadap terus licin...:)

Sebenarnya ada lagi sepohon pokok mangga yang saya tanam kat bahagian belakang rumah. Hadiah daripada sahabat guru saya. Namun hingga kini belum menunjukan tanda-tanda hendak berbuah lagi. Jenis mangga siam. Lupa pulak namanya. Mungkin juga iklim dan tanah di Malaysia kurang sesuai. Tak pe lah. Saya masih sabar menunggu. Sekurang-kurang dapat dijadikan tempat berteduh.

Ali dan Abuni suka memanjat pokok ni sebab dahannya rendah. Kadang-kadang depa dok lepak je sambil menemani saya selesaikan urusan laundry dan masak memasak di dapur. Di bawah pohon ini juga bersemadinya pusara Minah. Sekali sekala Ali akan duduk melepak di sini sendirian. Mungkinkah ada perasaan antara mereka......hmm.


PS: Patutla saya beriya-iya nak menanam pohon mangga. Rupa-rupanya nak dapat menantu yang suka makan buah mangga. Begitulah aturan Allah....




Monday, 19 October 2015

Pengalaman bleeding 2

Hari Selasa 13hb Oktober yang lepas saya pi buat pap smear kat Ampang Puteri. Genap seminggu lepas saya buat check up sebab bleeding banyak sangat hari tu. Lepas buat check up masa 6hb Oktober sebelum tu saya ikut arahan doktor supaya makan ubat Norcolut untuk hentikan darah. Lepas 4 hari makan ubat Norcolut tu darah dah mula berkurangan.  By seminggu darah terus kering dan berenti sepenuhnya dan bersedia untuk buat pap smear.

"Oh dear...your hemoglobin is too low.....bla...bla....bla.." Doktor ni memang suka membebel rupanya. Memang keputusan ujian darah hari tu kurang memuaskan. Saya kurang darah mungkin kesan bleeding tu. So doktor bagi iron tablet untuk tambah darah pulak. Adoyai..... sat kurangkan darah sat tambah darah pulak. Sambil tu tak terasa dia tengah dok proses buat pap smear. Tetiba je dah siap. Katanya keputusan ujian pap smear akan keluar dalam masa 2 minggu. Mak aih lamanya....... tak kan la Ampang Puteri pun lambat keluar result...kata saya dalam hati.

"Okay...you continue taking Norcolut. When you finish the tablet your period should come back. Immediately your next period start, you call my clinic for an appoinment....and we shall see what we'll do with your bleeding."

Sebenarnya doktor dah bagi cadangan tentang apa yang dia nak buat masa next appointment nanti.
  • Pakai implanon
  • Pakai iucd mirena

Dua-dua tu sama je fungsinya. Untuk stop pendarahan yang banyak dan untuk halang supaya tidak bunting..:) Hmm... Dua-dua tu pun sangat mahal. Tapi doktor tu macam nak suruh saya pakai implanon je. Yang macam susuk depa letak kat bawah lengan tu. Kos barang sahaja RM1000. Doktor dah siap pesan supaya sediakan tunai. Bayar terus kat dia. Dia sendiri akan keluakan resit. Hmm....akal saya seakan menangkap seperti adanya sedikit fishy di situ. Kos RM1000 hanya untuk harga barang. Belum campur doktor punya consultation fee dan kos-kos lain yang berkaitan. Maunya mencecah nilai RM2 000. Tapi apa lah sangat untuk kesihatan diri sendiri. Jumlah kos buat pap smear hari tu saja depa caj RM450. Masa jumpa on 6hb Oktober tu dah kena caj RM530. Dah dekat RM1000 di situ.

Setelah 10 hari meneruskan makan tablet Norcolut tu kulit badan saya dah mula kering. Tidak lagi moist dan cantik gebu seperti biasa....:) Rupanya ubat tu bukan setakat mengeringkan darah saya tapi macam nak mengeringkan keseluruhan jasad saya. Selera makan pulak makin bertambah kesan iron tablet tu gamaknya. Berat badan dah naik 1 kg dalam masa 10 hari tu. Tak boleh jadi nih. Saya pun stop makan semua ubat tu. Lepas 3 hari pendarahan datang balik. Kalau ikut cycle memang dah sampai masa untuk period saya datang semula. Jadi saya tidak berapa risau sangat.

Sebagai mematuhi arahan doktor , saya pun call untuk buat temujanji. Malangnya dia fully booked sampai minggu depan. Result pap smear pun katanya tak tahu lagi. Doktor-doktor lain yang saya biasa jumpa kat Ampang Puteri pun semua fully booked. Yang ada hanya doktor ganti.

Fikir punya fikir saya pun buat appoinment kat Damai Servis Hospital Taman Melawati. Saya dah pernah ke situ beberapa kali. Teman Hubby buat medical check-up. Lepas tu teman Ein. Last sekali baru ni teman Nina sebab kaki bengkak sebab main bola baling. Sejak itu saya dah rasa macam serasi pulak dengan servis yang depa sediakan. Selepas membuat sedikit kaji selidik saya juga yakin depa mempunyai pakar sakit puan yang tak kurang hebatnya.

So kebetulan hari ni sekolah cuti lagi sebab jerebu, saya ambil peluang yang Allah bagi ini untuk menyelesaikan masalah bleedingku. Once and for all kata orang.

Alhamdulillah saya walk in saja untuk berjumpa doktor pakar O&G. Tak perlu buat appoinment. Hanya call untuk pastikan doktor tu ada. Saya tiba hospital kol 4.15pm. By kol 4.30pm jumpa doktor. 

Saya menjalani ujian pap smear lagi sekali sebagai rekod pesakit baru di hospital Damai ini. Malas dah nak fikir pasal ujian yang dah dibuat kat Ampang Puteri minggu lepas. At least saya dapat second opinion. Hasil ultra sound scan, doktor nampak dinding rahim saya sangat tebal. Itu mungkin penyebab bleeding yang banyak. Kenapa dinding rahim saya tebal? Tiada jawapan. Saya memang mengalami period yang panjang  sejak anak dara. Masa period 9-10 hari adalah normal bagi saya. Maknanya dinding rahim saya memang tebal sejak azali. Jadi bleeding yang banyak juga sepatutnya normal bagi saya. So dengan ketebalan dinding rahim begini maksudnya lambat lagi la saya nak mencapai fasa menopause. Cuma yang dirisaukan apabila usia saya menginjak 5 series ni takut tubuh saya tak sempat nak replanish atau ganti balik darah yang dah keluar tu dengan cepat. Takut nanti anemic, dapat penyakit kurang darah pulak. Doktor sarankan supaya saya ambik hormon secara konsisten untuk nipiskan dinding rahim tu. Ini yang saya tak gemar. Ambik ambik hormon ni tak pernah wujud dalam kamus hidup saya.

Setelah bersoal jawab dan berbincang beberapa ketika akhirnya kami mencapai kata sepakat tentang apa yang perlu dibuat dengan masalah bleedingku ini. Sebenarnya saya telah membuat banyak pembacaan, rujuk sahabat O&G, tanya Mr google dan sebagainya. Sebelum jumpa doktor pun saya decide apa yang saya fikir baik untuk diri saya. Alhamdulillah doktor hanya memperkukuhkan keputusan saya sahaja.

Doktor bagi ubat ni in case saya masih bleeding teruk. Rasanya pil ini juga bakal mengalami nasib yang sama. Rupa-rupanya tak suka makan ubat juga merupakan sejenis penyakit kronik. Hmmm.....entah lah.

PS: Mudah-mudahan kesihatan yang Allah akan kurniakan selepas ini tidak melalaikan saya.

Cuti-cuti UK: Jalan-jalan Southampton - balik rumah....

-------- DAY 1 : sesi pagi --------

Awal pagi Jumaat 10 April 2015 kami keluar jalan-jalan sekitar Bandar Southampton. Cuaca tak berapa menarik. Hujan renyai-renyai dan agak berkabus. Sebenarnya suasana begini adalah normal kat UK waktu musim bunga begini. Hujan turun untuk memberi kesegaran kepada pokok untuk mengeluarkan bunga. Mengambil kira masa yang agak terhad nak mengejar Solat Jumaat nanti kami terpaksa limitkan masa santai. Kami berjalan kaki sahaja sebab hotel Jury's Inn ni tak jauh dari bandar.  Hubby memang suka booking hotel yang terletak dalam kawasan bandar. Memudahkan pergerakan. 
Semak peta. Southampton dah banyak berubah.
Kami jalan-jalan cari sarapan dulu. Sebab tak yakin dengan status kehalalan tempat makan kat hotel tu. Nampak banyak je botol-botol dan gelas wain. Saspen pulak nak melangkah masuk ke dewan makan dia. Sebenarnya kat Southampton ni dah banyak kedai makan dan restoran yang menjual makanan halal. Lebih kurang macam kat Glasgow juga.
Tak ingat pulak ada market macam ni dulu-dulu. Nina excited tengok slurpy yang pelbagai perisa. Saya tak berani nak beli takut depa letak colouring banyak sangat. Banyak gerai macam open market sepanjang West Quay Road ini menghala ke pintu gerbang tua, Bargate. Macam-macam makanan depa jual tapi kami mencari yang halal sahaja.
Kebab halal pun ada tapi waktu ni belum siap lagi sebab masih awal.
Menjamu selera dengan nasi biryani kambing. Dijamin halal.

Lepas sarapan kami jalan-jalan sekitar High Street dan West Quay Shopping Centre. 
Pintu gerbang tua Bargate. 
Teringin nak pi Rose Garden tapi belum musim bunga lagi.. 
Sempat cuci mata dan beli barang sikit-sikit..
Beg shopping dah beranak...
Sothampton Common Park. Tempat penduduk berehat dan bersantai sambil menyedut udara segar. Kawasan Southampton ni masih terpelihara dengan kehijauannya.
Comel pulak tengok si tupai ni. Jinak je... 

Masjid Southampton..

Dah puas berjalan kami singgah beli makanan untuk makan tengahari pulak. Memandangkan pagi tadi dah sarapan nasi biryani so tengahari ni kami cari fish and chips saja. 
.
Lunch hari ni. Lama tak pekena fish and chips gemuk-gemuk ni. 
Fresh strawberry....tak puas makan.
The berries, beli kat open market tadi. Strawberi, rasberi dan blueberi. Alhamdulillah tercapai hajat nak merasa berries yang segar bugar ni..

-------- sesi petang-------

Lepas solat Jumaat kami teruskan jenjalan ke Universiti Southampton pulak. Kami naik bas sebab jaraknya agak jauh dari City Centre. Tak ingat dah berapa tambang kami kena bayar.
Excited naik bas UK..
Pekan Portswood pun dah banyak berubah. Ambik gambar dari dalam bas je sebab tak cukup masa nak menyinggah..
Tak dapat tulip, dafodil pun jadilah...
Berbeza dengan Universiti Glasgow, Universiti Southampton dikelilingi pokok-pokok dan kawasan padang rumput yang menghijau. Banyak kenangan manis Hubby dan saya di sini. Tempat di mana bermulanya kehidupan kami sebagai sebuah keluarga. Berkembang dan membiak.
Bangunan tempat Hubby menimba ilmu. Menyiapkan tesis Masters dan  PHD dengan gigihnya..
Sempat juga kami pi melawat tempat tinggal terakhir sebelum balik ke Malaysia dulu. Rumah masih utuh terpelihara walau dah lebih 17 tahun meninggalkannya. Masih sama. Tanpa apa-apa renovation. Sungguh depa ni memelihara keunikan setiap bangunan.
Hartley Avenue. Pagar kayu tu pun masih kekal. Rumah kami dulu masih tersergam indah di belakang tu. Banyak kenangan manis tertinggal disitu. Tapi kami tak berani nak masuk dekat takut orang kata menceroboh pulak...
Suka tengok deretan bunga ni. 

-------- DAY 2 ---------

Pagi-pagi lagi Hubby dan Amin dah keluar pi jalan-jalan kat stadium Southampton. Semangat bola dibawa ke mana-mana. Saya malas nak ikut sebab nak siap berkemas sebelum check out kol 12 nanti.
 

Selepas dah siap berkemas saya dan Nina meneruskan agenda kami sendiri. Cuci mata kat bandar Southampton buat sekian kalinya...
Bergaya depan pintu bilik hotel siap-siap sebelum check out.
Sepatutnya musim Spring ni banyak bunga. Tapi tak berapa nak mekar lagi. Pokok-pokok pun masih togel.. Kami jalan-jalan cuci mata kat Marland Shopping Centre. Kedai baru nak bukak. Hubby bagi masa 2 jam je untuk kami cuci mata sebab kol 12 tengahari nak kena check-out, 
Tepat pukul 12 tengah hari kami check-out, ambik teksi dan terus ke stesen bas untuk ke London Heathrow Airport. Alhamdulillah cuaca sangat cerah mengiringi perjalanan kami.
Kami tiba di teminal 4 dalam kol 5 petang. Ada banyak masa lagi untuk berehat dan cuci mata sebelum berlepas dengan flight kol kol 9 malam. Sambung beli barang souvenir sikit-sikit lagi.
Kalau dah hantu bola kemana pergi pun, pantang ada siaran bola, kat airport pun jadi.
Tak sabar nak balik Malaysia...
Akhirnya kami selamat mendarat di bumi tumpah darah tercinta. Perjalanan 13 jam tidak terasa sebab kami asyik membuta je. Tiba di KLIA dalam kol 5 petang. Tak terasa dah selamat tiba di rumah sebelum kol 8 malam. Home sweet home. Walau ke mana saya pergi, selama mana pun saya tinggalkan rumah, home is where the heart is....


PS: Selamat tinggal bumi UK. Saya tidak akan rindu untuk ke sana lagi....mungkin.

Wajah kita amanah kita.....

Kata orang kalau nak cantik mesti rajin. Pada saya cantik itu subjektif. Bak kata pujangga... "Beauty is on the eye of the beholder......