Sunday, 11 October 2015

Cuti-cuti UK: The journey began.....

"Mana cerita pasal gi UK?" Banyak kali Hubby tanya. Banyak kali juga saya bagi jawapan yang sama. Tak sempat. Tak de idea. Sebenarnya cerita tu pun dah nak basi. So nak kena betul-betul ambik mood. Nak kena ingat balik apa yang berlaku...

Sebenarnya kami bukan gi bercuti pun. Ambik kesempatan ikut Hubby je. Kebetulan masa tu ada conference kat Glasgow selama 3 hari. Susun punya susun tak dapat fit in masa cuti sekolah. Tahun ni cuti pada hujung Mac. Tapi conference Hubby tu jatuh pada awal April. Mujurlah permohonan cuti tanpa gaji saya diterima. Dan anak-anak pun pakat ikut sama bercuti tanpa ganti. 

"Kali ni kita bawa sapa yang tak pernah gi UK je. Iman, Dayah ngan Ein tak yah ikut sebab dah duduk sana masa kecik dulu." Arahan Hubby ringkas dan tegas...
"Laaa.....mana aci. Kami dulu kecik-kecik. Amin ngan Nina dah besar. Best la gi jenjalan.." Ada jugak yang tak puas hati.
"Tak pe...hangpa mengaji pandai-pandai. Pastu pi buat master, phd, specialis ke apa ke kat sana... "

Alhamdulillah semua urusan perjalanan, tiket, hotel dan segala bagai Hubby dah setel secara online. 
Luggage..checked!
Flight pukul 10 pagi so pukul 5.30am  kami dah bertolak dari rumah. Mula tu call teksi. Dah booking semua tapi teksi tak kunjung tiba, Sesat gamaknya. So hubby drive and parking kat season parking lot. 

Tickets....Checked! 


Passport and boarding pass...checked!
Camera....Checked!
Excited naik train untuk ke balai pelepasan antarabangsa. Lama tak pi obersi tu yang macam peghak ....

Kagum dengan keluasan dan kecanggihan binaannya...

Kami ambik flight MAS. Tak kisah lah walau diselubungi dengan misteri kapal terbang ghaib, kena tembak, enjin rosak, dan pelbagai cerita. Kami tetap setia dan yakin dengan kehalalan makanannya.

Alhamdulillah selepas 13 jam makan, tidur , tengok movie, makan, tidur , tengok movie, kami selamat mendarat di Heathrow International Airport dan selamat melepasi imigresen tanpa sebarang masalah.
Safely arrived...London Heathrow Airport. 
Kami mendarat kol 5.00pm waktu UK. Sementara menunggu bagasi di luar dah mula gelap. Suhu agak sejuk sebab matahari dah mula menghilangkan diri. 

Kami sewa teksi untuk ke airport hotel. Dia charge 20 pound sterling walaupun jaraknya tak de la jauh mana. Alhamdulillah bilik hotelnya agak selesa. Lepas dah bersihkan diri semua pakat lelap. 
By kol 3 pagi pagi semua dah pakat bangun. Almaklumla tak boleh nak adjust waktu lagi. Masa tu Malaysia dah pukul 11 pagi. Mana nak boleh lena lagi. Saya bawa bekal maggi. So pepagi hari dah buang tebiat makan maggi. 


Teruja first time merasa suasana sejuk....
By kol 8 pagi kami dah siap-siap untuk check-out. Lepas tu ambik teksi ke airport semula untuk ambik London underground/tube, nama glamer untuk keretapi bawah tanah, terus ke Kings Cross St Pancras untuk meneruskan perjalanan ke Glasgow pulak.





PS: Mudah-mudahan Allah merahmati perjalanan ini.................Amin.


No comments:

Moh ke Peghelih..... sekali lagi

"Flight ticket....checked" "Kereta sewa...checked"" "Bilik hotel.... checked." Dalam ke...