Friday, 29 January 2016

Win some loose some.....

Dah masuk kali kedua hubby masuk wad sebab masalah batu karang. Kali pertama dulu dah buat laser untuk keluarkan batu tu. Rasanya dah lebih 5 tahun lepas. Betul lah mengikut pengalaman orang lain sekali batu itu wujud, walau sudah dibuang sisanya tetap ada. Dan sisa tu akan crystalise (apatah word Melayu dia) semula selepas beberapa ketika. Mungkin sebab tabiat pemakanan dan juga gaya hidup.

Masa first time hubby warded dulu saya tidak temankan di wad. Masa tu anak-anak kecik lagi. Saya cuma datang temankan hubby semasa anak-anak pi sekolah sahaja. Malam terpaksa temankan anak-anak pulak. Tapi kali kedua ini kebetulan cuti sekolah dan anak-anak pun dah besar, so boleh lah saya full time jadi nurse kat wad tu. Siap berkampung penuh wad. Kebetulan pula wad kat APSH tu baru renovate so agak selesa juga untuk anak-anak sama-sama menemani sambil bagi moral support untuk ayah tersayang.
Hubby terkena serangan masa balik KB, temankan anak bujangku buat research pasal Masjid Kampung Laut hari tu. Masa tu masih boleh bertahan lagi. Sempat balik Nilai dan ambik painkiller kat Nilai Medical Centre. Tapi macam tak berkesan. Apabila serangan makin kuat anak bujangku terpaksa drive hubby straight gi APSH. Saja pilih spital tu sebab semua rekod dah ada kat sana sejak buat operation pertama kali dulu. Sampai saja terus pergi ke Accident and Emergency. Waktu tu baru pukul 8 pagi. Terus masuk dayward. Doktor cucuk ubat tahan sakit. Lepas tu terus buat CT scan. Berdasakan keputusan CT scan tu doktor decide untuk buat laser esoknya. Sementara tunggu masuk wad, kena stay kat dayward dulu dan bertahan dengan painkiller. Entah kenapa proses nak masuk wad mengambil masa yang sangat lama. Katanya wad penuh. So terpaksa tunggu bilik kosong. Kena tunggu patient discharge dulu. Nak discharge kena tunggu setel bill dulu. Nak setel bill kena konfem dengan pihak insuran dulu. Sabar je lah. Alhamdulillah painkiller sangat berkesan. Jadi sementara menunggu tu kami sempat gi makan tengahari, lepas tu minum petang. Akhirnya dalam pukul 6 petang baru boleh masuk wad.
Wad di tingkat 5 jadi boleh lah juga melepaskan pandangan keluar jendela sambil menikmati pemandangan Bandar Ampang yang pesat membangun. Nampak kawasan Ampang yang terkenal dengan trafik jam tak kira masa. Paling teruk masa waktu puncak orang pergi dan balik kerja. 
Masa kat dayward lagi nurse dah cuba cari urat untuk pasang jarum sebab nak terus ready untuk masuk drip nanti. Kena pulak nurse lelaki. Nampak macam nurse pelatih. Macamana tah dia godek cari urat tak jumpa-jumpa sampai bengkak tangan hubby yang sebelah kanan tu. Kenapa tah dia pi godek tangan kanan. Seingat saya beberapa kali saya masuk wad depa akan cucuk tangan kiri. Rasanya tak pernah lagi dengar nurse kat hospital swasta tak pandai cari urat. 
Tangan kanan yang dah lebam. 
Akhirnya depa cari kat tangan kiri pulak. Alhamdulillah akhirnya ada lady nurse dapat buat dengan baik kat tangan kiri. So kol 12 malam tu hubby mula puasa sehingga tiba waktu operation esoknya. Tak boleh makan dan minum. Hanya bertahan dengan drip sahaja. Janji nak operate waktu pagi. Tunggu punya tunggu akhirnya dalam pukul 12.30 tengahari baru depa tolak hubby pi bilik bedah. 
Suspen pulak saya dok menunggu katil kosong kat wad ni.

Alhamdulillah selepas lebih 2 jam menungu hubby ditolak masuk ke wad semula. Masa pertama kali dulu doktor tunjuk rupa bentuk batu yang dilaser tu. Ada beberapa biji kecik-kecik warna putih. Depa letak dalam botol yang biasa kita letak sampel urine tu. Tak pasti pulak apa jenis batu tu. Tapi kali ini tak ada pulak doktor tunjuk apa-apa bahan bukti mengesahkan operation tu dah berjaya. Entah lah...agaknya depa dah ubah procedure kot. Biasanya saya selalu sibuk tanya itu ini. Tapi menghormati perangai hubby yang tak suka kecoh-kecoh saya diamkan saja niat nak menyibuk itu. Asalkan hubby sihat sudah. Esoknya hubby dah boleh bangun dan mula sibuk nak siapkan kerja yang banyak terbengkalai.
Prof in action sementara menunggu doktor buat ward round.
Lama pulak doktor ni dok berborak. 
Breakfast...bubur nasi.
Lunch...bubur nasi. Malam pun bubur nasi...Hmm

Tiga hari dua malam kami berkampung kat wad. Seperti biasa doktor kata boleh keluar pagi esoknya selepas depa buat ward round. Dan seperti biasa juga kami kena tunggu process discharge yang lama. Nak discharge kena tunggu setel bill dulu. Nak setel bill kena konfem dengan pihak insuran dulu. Sementara menunggu tu kami sempat gi makan tengahari, lepas tu minum petang. Akhirnya dalam pukul 6 petang baru boleh keluar wad. Sampai rumah dah gelap. Hmm....Sabar je lah.
Masalahnya sekarang selepas sebulan buat laser hari tu tiba-tiba hubby sakit semula. Pergi hospital lagi. Buat CT scan lagi. Doktor kata ada batu lagi. Kali ni ada kat dua-dua belah kidney pulak. Isk.....isk..... apa la yang depa buat masa kata buat laser dulu. Sesuatu yang saya sendiri pun tak ada jawapan. Yang pasti setiap kali pi hospital setiap kali juga la kami terpaksa menyediakan bajet yang agak lumayan. Kali ni depa buat shockwave pulak. Tapi tak cukup kuat untuk pecahkan batu sebab masalah komunikasi doktor ngan nurse. Seminggu lepas tu depa buat shockwave kali kedua pulak, dengan kelajuan yang lebih tinggi. Lepas tu kena follow up minggu seterusnya.  Kalau perlu kena buat CT scan lagi. lepas tu kena shockwave lagi. Adus..... biar betul. Tetiba pulak saya rasa sesuatu yang tak kena dengan perkhidmatan kat spital ni. Adoyai... Malas pulak nak cerita pepanjang. 

PS : Hanya mampu berdoa agar semuanya berkesudahan dengan baik.

Tuesday, 19 January 2016

Birthday Mummy.

"Happy Birthday mummy...." 

Tak sangka senyap-senyap depa buat plan nak buat surprise. Tahniah kepada puteri sulung saya yang tak pernah lupa birthday semua orang dalam rumah ni.

"Pasaipa kek macam2 jenis ni?"

"Sebab semua orang ada taste masing-masing...."

Haha...baguih sungguh. Birthday cake umi tapi depa yang seronok perabih. Macam-macam perasa ada. Cukup 8 slices. Biasanya kami beli kek sebiji terus tapi dapat satu rasa je lah. Tapi kali ni pakat rasa sikit sorang. Saya main cubit-cubit je sebab tak berani nak menambahkan kolestrol yang dah sedia banyak dalam jasad ni.

PS: Tak ada apa yang speselnya birthday kali ini. Seperti yang lepas-lepas, birthday hanya catatan penambahan usia or rather baki usia yang masih tinggal untuk meniti hari-hari mendatang menyediakan bekalan di akhirat sana........

Wednesday, 6 January 2016

Rambutan nan sebatang.....

Saya dah tak ingat bilakah pokok rambutan ini ditanam. Tapi yang pasti dah melepasi tahap 3 tahun. Rambutan baka apa pun saya tak pasti. Menurut kata pak cik kat nursery pokok tu, ianya rambutan gading yang berbuah kuning. Katanya lagi pokok ni akan mula mengeluarkan buah selepas 3 tahun. Rasanya sekarang ni dah lebih 3 tahun usianya. Masa memula beli anak pokok dulu tingginya hanya 2 kaki. Sekarang ni baru meninggi dalam 6 kaki. Agak lambat mengikut perkiraan saya sebab pokok mangga yang seusianya lebih tinggi dan berbuah lebat.
Saya tanam kat luar pagar sebab takut menjadi tarikan monyet apabila berbuah nanti. Konon nak jadikan sebagai pokok teduhan juga untuk kereta saya sambil menikmati hasil buahnya jika ada rezeki. Tapi hingga kini nampaknya belum berhasil. Pernah juga ia mengeluarkan bunga dan putik buah semasa musim buah sebelum ini tapi semuanya gugur sebelum masanya. Mungkin juga saya terlebih excited bila nampak bunga-bunga rambutan tu. Maklumlah setiap kali balik sekolah saya akan parking kereta sebelah pokok tu. Benda pertama yang akan saya belek setiap kali keluar kereta adalah pokok rambutan itu. 

"Hmmm.....bila la awak nak berbuah ye?..."

Agaknya dia penat kot nak dengar soalan yang sama setiap kali. Terus merajuk tak nak berbuah langsung.
Asalnya saya tanam terus atas tanah kat luar pagar tu. Main korek je lubang lepas tu tanam. Tak teringat pulak nak kaji tips menanam rambutan ni. Pakai kepala sendiri. Selepas beberapa hari habis luka-luka batang dia sebab terkena libasan mesin pemotong rumput. Mula-mula tu saya biarkan  je tapi lama-lama macam terbantut pulak pokok tu tak nak membesar. So saya susun beberapa keping batu bata keliling pangkal pokok tu. Lepas tu tambah tanah hingga menutupi semua kawasan luka kat batang tu. Alhamdulillah pokok tu mula membesar semula. Bukan setakat pokok rambutan, rumput-rumput pun ikut sama merimbun dalam kawasan pangkal pokok tu sebab semangat dapat share baja pokok. Awal-awal saya rajin mencabut rumput keliling pangkal pokok tu. Tapi bila kadang-kadang tak sempat ataupun terlupa maka merimbun lah rumput tu menjadi habuan pemotong rumput. Pemotong rumput kat taman perumahan saya ni memang rajin, asyik merumput je tak kira masa. Memang saya tak take note pun bila waktu depa buat kerja-kerja tu. Tahu-tahu saja batang pokok rambutan tu luka-luka kembali. Dah masuk tiga layer dah saya susun batu bata tu. Masih batang pokok mengalami luka-luka. Kesian. Nasib lah kan, sapa suruh tanam pokok kat luar kawasan. 
Akhirnya saya tabur batu-batu hiasan kat pangkal pokok tu dengan harapan rumput-rumput kurang tumbuh nanti. Tapi nampak pelik lah pulak. Dah nampak macam longgokan telur unta pulak kat pangkal pokok tu. Macam sarang burung pun ya juga. Dah la bata-bata tu kotor berlumut. Hmm.....
Tak kisah lah. Yang penting harapan saya nanti pokok rambutan nan sebatang ini tidak akan luka lagi dan boleh hidup subur dan berbuah lebat. Mudah-mudahan juga ia dapat sama bersaing dalam musim buah yang akan datang nanti. 


PS: "Nenek tanam pokok durian ni, sempat ke nak makan buah dia?"  Tiba-tiba teringat pertanyaan Ujang dalam buku katun Ujang semasa menemani neneknya berkebun.


Sunday, 3 January 2016

Cuci gigi. Cabut gigi. Tampal Gigi

Terkenang-kenang zaman tinggal kat Taman Batu dulu. Seronok sebab semuanya within reach. Masa tu saya tak boleh drive lagi. Lesen memandu dah ada tapi confidence belum ada. Tambah pulak kereta pun belum ada. Alhamdulillah semuanya dekat. Macam-macam ada. Klinik mata, klinik gigi, klinik biasa, kedai runcit, pasar mini, restoran, pasar minggu, pasar malam, padang permainan dan sebagainya. Semuanya boleh sampai dengan berjalan kaki sahaja.

Tapi sekarang ni semua benda rasa jauh. Kalau tak ada transport memang kering je lah duduk rumah. Nak keluar berjalan pun cuak sebab kawasan ni banyak anjing berkeliaran. Kekadang rasa macam terpenjara di rumah sendiri. Mujur jugak la ada tanah sekangkang kera tu untuk berkebun dan bercucuk tanam bila keboringan mencapai tahap maksimum. Jiran-jiran pun agaknya macam saya juga. Sibuk dengan hal sendiri. Cuma hai-hai bye-bye bila selisih tengah jalan atau kebetulan bertembung masa keluar dan balik kerja.

"Sakit gigi la umi..."  

Dah beberapa hari Nina mengadu. Rupa-rupa gigi geraham kekal dok bersaing berebut cari ruang untuk tumbuh bersebelahan dengan gigi geraham susu. Dah jadi dua lapis lah pulak. Gigi susu yang lain semua dah tanggal dulu sebelum keluar gigi kekal. Tinggal gigi susu yang paling bongsu tu degil sikit tak mau tanggal. Akibatnya gigi kekal tu terpaksa keluar di celah-celah ruang gusi yang sempit. Sebab tu jadi sakit. Biasanya sayalah yang ambik peranan jadi dentist bila anak-anak sakit gigi. Tapi sebab gigi susu tu masih kuat so saya tak berani nak cabut secara paksa.  

So terpaksa lah cari klinik gigi dengan segera. So saya call je beberapa klinik gigi di sekitar Ampang Gombak ni. Tapi kebanyakannya fully booked. Walk-in pun boleh tapi ikut nasib lah kadang-kadang dah penuh juga sebab musim dekat-dekat nak buka sekolah ni ramai orang pi upgrade gigi. Alhamdulillah akhirnya jumpa lah satu klinik kat Wangsa Maju sanggup terima appointment walaupun agak lewat.  

Gigi Nina semuanya okay kecuali ada satu batang gigi geraham yang baru nak berlubang. So doktor nasihatkan tampal je terus sebelum dia betul-betul berlubang. Lepas tu doktor cuci segala kares gigi yang ada dan cabut gigi susu yang degil tu. Susunan gigi geraham tu agak senget tapi dalam jangkamasa tertentu Insya Allah ia akan betul sendiri kalau Nina rajin tolak-tolakkan ia dengan lidah. 

Saya juga mengambil peluang mencuci gigi sempena menyambut tahun baru ini. Tak ingat dah bila last saya pi dentist. Alhamdulillah gigi yang Allah kurniakan ini masih kekal sihat hasil penjagaan separa rapi. Yang penting jangan guna pencungkil gigi dan pastikan guna dental floss setiap kali sebelum tidur.

"Jangan lupa jumpa dentist setiap 6 bulan sekali....." pesan doktor gigi tu dengan ramah selepas selesai semua urusan.

Saya hanya tersenyum mempamirkan gigi yang baru dibersihkan. Itulah juga pesanan doktor gigi saya sebelum ini, yang saya dah tak ingat bila last saya jumpa dia, yang dah bertahun gamaknya..... hmm.


Kuantan.....lagi.

Hujung  minggu lepas kami ke Kuantan lagi.  Asalnya kami bercadang nak pi hantar Dayah ke Temerloh pada hari Ahad. Kononnya nak turun pepagi dan terus balik KL pada petangnya. Sambil-sambil tu juga bercadang nak pusing-pusing bandar Temerloh. Puas saya menggoogle cari tempat-tempat menarik kat Temerloh. Last-last berangan nak pi tengok gajah kat Kuala Gandah dan menjelajah pekan sehari yang femes tu. Tapi biasalah, kita merancang Allah menentukan. Kelas depa kat Temerloh tu dibatalkan pulak. Terpaksalah kami terus pi Kuantan. Maknanya terpaksalah kami overnite kat sana. So terpaksalah awalkan perjalanan. Kami turun hari Sabtu pagi dan balik Ahad sebelum tengahari sebab nak elakkan traffic jam.

Biasanya hujung tahun begini kebanyakan hotel dah fully booked. Hajat nak ke Swiss Garden dan melepak kat pantai pun tak tercapai sebab penuh hingga akhir bulan. Alhamdulillah akhirnya dapat buat booking MS Garden. Maka terimbau kembali kenangan detik-detik awal menjejakkan kaki menghantar anak daraku ke UIAM tiga tahun lepas. Kami datang sehari lebih awal sebab nak register awal-awal keesokan harinya. So nampaknya kenangan itu berulang kembali.

Kami bertolak dari rumah pada pukul 10.30 pagi dan tiba di Kuantan jam 2.00 petang. Terus pi cari lunch dulu sebab bilik hotel hanya tersedia selepas pukul 3pm. Dari rumah lagi kami dah berhajat nak pekena ikan patin masak tempoyak kat Temerloh tapi sebab dah tukar plan, kami terus cari Go'Bang Maju, Kuantan. Depa kata tempat ni femes. Dah buka beberapa cawangan termasuk kat Wangsa Maju. Alhamdulillah tidak menghampakan.  

Patin masak tempoyak, makan panas-panas dengan pelbagai ulaman
Patin bakar aka pais patin
Gendang gendut tali kecapi.....

"Sedap juga ikan patin ni."

Nina yang tak pernah rasa ikan ni pun sampai merah-merah muka tahan pedas. Kemain pekena ikan patin masak gulai tempoyak. Saya lebih suka ikan patin pais. Rasa lebih kurang masak tempoyak juga cuma ikan itu dibakar. 

Selepas makan kami terus ke MS Garden. Cuaca sangat terang dan panas. Sangat berbeza dengan Gombak yang asyik hujan petang. Selepas separuh hari perjalanan, badan rasa nak rehat je. Al-maklum faktor usia gamaknya. Cepat penat.

Menjelang petang dan agak teduh kami menelusuri pantai Teluk Cempedak di celah-celah manusia yang ramai. Memang sungguh ramai, datang entah dari mana dengan bermacam-macam ragam. Tujuan utama kami pi Teluk Cempedak ni sebab Dayah nak main bubble besar. 

"Lama dah nak main ni. Segan la tapi. Bila ada Nina baru lah best. Konon layan adik....."

Boleh beli air sabun. Harga ikut saiz tali.
RM2, RM4, RM6 
Excited tengok bubble
Kami beli 2 scoop air sabun dengan tali medium size = RM4. Cuba dulu. Kalau tak puas main boleh beli lagi. Alhamdulillah angin petang tu agak kuat so senang lah nak bentukkan bubble tu.



Seperti biasa, melihat saujana laut lepas adalah suatu kegembiraan buat saya. Pantainya masih bersih dengan pepasir yang putih.

Destinasi seterusnya tidak sah kalau bukan misi mencari ikan bakar kat Tanjung Lumpur sebagai hidangan makan malam keluarga. Paling senang dan selesa ialah di Restoran Ana Ikan Bakar.
Sebenarnya dah beberapa kali kami ke Ana Ikan Bakar ni. Rasanya ini cawangan ke3 dan paling besar, siap dengan surau yang sangat selesa. Siap ada Muadzin. Sempat bersolat maghrib berjemaah selepas makan.
Pelanggan memang sangat ramai. Mungkin kebetulan masa hujung tahun dan cuti sekolah. By Maghrib orang ramai terpaksa beratur untuk mendapatkan tempat duduk.
Keesokannya kami daftar keluar sejurus selepas sarapan pagi di hotel. Hantar Dayah ke UIAM kemudian meneruskan perjalanan pulang. Singgah RnR Temerloh beli patin tempoyak...lagi, untuk lunch ngan anak-anak yang kena tinggal kat rumah pulak...
Bye Dayah....

PS: Insya Allah kami akan sentiasa ke sini lagi.

Wajah kita amanah kita.....

Kata orang kalau nak cantik mesti rajin. Pada saya cantik itu subjektif. Bak kata pujangga... "Beauty is on the eye of the beholder......