Sunday, 24 September 2017

Telinga rasa berdengung.

Sejak dua tiga hari ni telinga saya asyik rasa berdengung sahaja. Kadang-kadang rasa pressure seperti kita berada di tempat yang tinggi, seakan berada dalam dalam flight ataupun sedang memandu mendaki bukit. Kata orang tua itu petanda Malaikat Izrail sedang menghampiri. Allahu.... 

Kata orang itu juga petanda awal darah tinggi. Entah lah. Sejak melewati fasa usia emas ini macam-macam penyakit dah mula menunjukkan tanda. Saya memang mempunyai bacaan kolestrol yang agak tinggi. Last check-up pada 2015, bacaan dah mencapai digit 8. Doktor suruh berjaga-jaga tapi biasa la bila makan berselera memang tak ingat bala yang mendatang. Lagipun kolestrol tu meningkat dalam diam. So kita pun diam-diam jelah belasah apa saja terhidang depan mata. 

Melalui Mr Google saya dapati beberapa penyebab telinga  rasa berdengung. Antara penyebabnya: (*Saya copy direct dari bahasa Indonesia, malas nak edit)

  • Kotoran telinga yang menumpuk. 
  • Obat-obatan, terutama antibiotik atau yang mengandung aspirin.
  • Minuman beralkohol atau berkafein dalam jumlah berlebihan. 
  • Infeksi telinga atau gendang telinga bocor. 
  • Masalah pada mulut dan gigi, seperti masalah pada sendi rahang (temporomandibula joint)
  • Cedera, seperti pukulan atau benturan langsung ke telinga atau kepala. 
  • Cedera pada telinga bagian dalam setelah menjalani operasi atau terapi radiasi di daerah kepala dan leher. 
  • Perubahan tekanan pada lingkungan yang begitu cepat (barotrauma). 
  • Penurunan berat badan drastis atau kekurangan gizi atau diet yang berlebihan. 
  • Gangguan pada aliran darah (vaskular), seperti aterosklerosis karotid, arteri-vena (AV) malformasi, dan tekanan darah tinggi (hipertensi).
  •  Gangguan saraf (neurologis), seperti multiple sclerosis atau migrain. 
  • Penyakit lain yang dapat menyebabkan telinga berdenging antara lain: Neuroma akustik (semacam tumor), Anemia Labyrinthitis, Penyakit Ménière Otosklerosis, Penyakit tiroid Labyrinthitis Penyakit Ménière Otosklerosis Penyakit tiroid

      Tips Mengatasi atau setidaknya meminimalisir telinga berdenging yang dapat kita lakukan sendiri di rumah antara lain: 

  • Menghindari  iritan. 
  • Kurangi paparan terhadap hal-hal yang dapat membuat tinnitus lebih parah. 
  • Stres dapat membuat telinga berdenging menjadi lebih buruk. 
  • Manajemen stres, baik melalui terapi relaksasi, biofeedback atau olahraga, dapat memberikan bantuan. 
  • Kurangi konsumsi alkohol. Alkohol memiliki efek melebarkan pembuluh darah, sehingga menyebabkan aliran darah yang lebih besar, terutama di daerah telinga bagian dalam yang akan memperparah telinga berdenging.

Bersumber dari: Penyebab Telinga Berdengung (Berdenging) dan Cara Mengatasinya - Mediskus
https://mediskus.com/penyakit/penyebab-telinga-berdengung-berdenging-dan-cara-mengatasinya

Kalau dilihat daripada senarai penyebab tu secara kasar jawapannya 'tiada satu pun yang di atas'. Tapi kalau diperhalusi mungkin juga sebab yang saya dah bold dan merahkan itu. Sebabnya pastilah Allah tidak menjadikan setiap perkara itu tanpa sebab. Maka saya mengambil pendekatan bahawa Allah sedang memberi peringatan kepada saya tentang perjalanan meniti usia ini mungkin dah nak sampai ke garisan penamat. Maka sudah pastilah saya patut menyediakan diri sebaik mungkin agar dapat tiba ke garisan penamat itu dengan kejayaan. Semoga Allah mudahkan urusan dunia dan akhirat saya..... Amin.


No comments:

Moh ke Peghelih..... sekali lagi

"Flight ticket....checked" "Kereta sewa...checked"" "Bilik hotel.... checked." Dalam ke...