Thursday 15 July 2021

Cucur bawang & jagung yang simple

Bila melawat laman dapur pagi tadi, seronok pulak tengok pokok kucai hidup subur dimusim hujan ni. So kita potong supaya tumbuh pucuk-pucuk baru. Dan hasilnya kita buat menu untuk makan pagi sambil korek-korek apa yang ada dalam stok.

Daun kucai, bawang holand, ikan bilis, jagung & tepung gandum.

Daun kucai ni saya biasa masukkan dalam gorengan nasi, mee atau mihun. Kadang-kadang saya buat tumis air campur taugeh. Tapi hari ni tetiba terasa nak buat cucur pulak. So kita hiris daun kucai dan dua biji bawang holand. Rendam ikan bilis dan jagung frozen.

Bahan hirisan.

Campur semua bahan. Letak dua cawan tepung gandum dan dua cawan air. Tambah setengah sudu kecil garam serta kunyit serbuk dan satu sudu kecil gula. Gaul rata dan biarkan adunan sebati selama 30 minit. Sementara tu bolehlah kemas dapur dan fikir next menu untuk makan tengahari pulak.

Adunan yang siap digaul

Kemudian goreng dalam minyak yang panas hingga kekuningan/perang, ikut kesukaan masing-masing.

Siap.

Alhamdulillah.

Mudah-mudahan hari ini lebih baik dari semalam. Moga Allah bantu.🌹


No comments:

Open house selagi Syawal (Part 2)

“Mas, free tak harini? Jom teman Kak Zai pergi beraya.” Bila ada teman seperjuangan ajak beraya, haruslah kita terima dengan tangan terbuka....