Tuesday, 6 June 2017

Fly high boy.....

"Nak pilih mana ni ummi?"

Untuk kesekian kalinya kami nak kena buat pilihan lagi. Alhamdulillah anak bujang sorang ni dapat tawaran IPT pilihannya. Masalahnya dapat dua tawaran pulak. Satu matrikulasi, satu lagi Diploma UITM. After series of family discussion, akhirnya kami decide supaya dia masuk Kolej Matrikulasi. Lagipun saya memang dah lama berkenan dengan Kolej Matrikulasi Johor tu. Orang kata dah macam ada bonding sejak abangnya jadi alumni di situ. Maka, tanggal 5 Jun 2017 sekali lagi menyaksikan yet another baby leaving mommy's nest
First step ahead..... masih berkepit sebelah ummi lagi.

Ikut schedule kami kena register sebelah petang. So dalam kol 10 pagi kami keluar pi UM dulu ambik abangnya yang baru habis exam. Senang sikit kalau bawa alumni. Kebetulan abangnya dulu memang baik dengan fellow, dan hubungan itu masih kekal hingga lepas habis pengajian. Alhamdulillah jalan tak jamn. Kami tiba di tol Tangkak dalam pukul 1.00 tengahari. Dalam hati dah excited konon dapat tiba ke destinasi sebelum Zohor. Rupa-rupanya sangkaan kami meleset. Lepas sahaja exit tol Tangkak tetiba je traffic jamn hingga ke pintu masuk kolej. Perjalanan yang sepatutnya 15 minit jadi lebih 45 minit. Bercinta je lah dalam kereta. Apa-apa pun Alhamdulillah, perancangan seterusnya berjalan lancar. Despite ramai orang, kami dapat parking betul-betul depan blok A, Kolej Azzahrawi (betul ke ejaan tah?)

Biasanya selekeh,  mana gayanya nak ber'tie' bagai.....

Dayang pengiring yang terlebih excited.

Beratur untuk pendaftaran. (mark yang tinggi lampai itu)

Sementara Amin beratur untuk pendaftaran kami terus pi naik ke bilik asrama. Kami dah daftar online so nombor bilik semua dah dapat. Tak payah tunggu ambik kunci bilik. Suka hati je kami naik ke bilik sebab dah tahu bilik tu tak berkunci pun. Bilik dah agak rundown berbanding 3 tahun lepas masa hantar abangnya dulu. Habuk merata tempat. Nak pijak lantai pun tak lalu. Tapi biasa lah kan. Namanya pun asrama. Kami yang dah pernah merasa menghuni asrama ni, benda-benda habuk semua tu benda kecik je. Memandangkan kami orang yang pertama tiba, suka hati je pilih memana sudut (sepatutnya kena ikut nombor siri pendaftaran). Semua katil dan tilam dia sama je. Kepam dan penuh dengan peta universe. Kami pilih sudut tepi tingkap untuk keselesaan nak study nanti.
Kakak penyayang.... (mengimbau kenangan ler tu)

Seperti biasa semua benda nak kena lap. Saya cuma bawa kain buruk untuk lap sahaja. Alhamdulillah ada mak-mak dari bilik sebelah siap bawa penyapu sampah dan mop lantai. Bolehlah kami pinjam. Terima kasih orang sebelah. Ada juga yang siap bawa tikar dan karpet bagai. Kami keep it simple je. Yang penting wajib ada mattress cover. Lagipun Amin pasrah je berpada dengan apa yang ada.

Certified by mommy.....

By pukul 4.00 petang hal-hal berkaitan asrama semua dah setel. Lantai dah sapu. Perabot dah lap. Cadar dah siap pasang. Baju dah siap susun dalam lemari. Program seterusnya pelajar diarahkan berkumpul di Masjid untuk mendengar taklimat. 
Mommy pun sibuk nak bagi taklimat.

Alhamdulillah semuanya setel by pukul 4.30 petang. Kami tinggalkan Amin bersama alunan azan 'Asar. Lepas ni kami nak kena mengharung jalan jamn lagi sekali. Nak berebut dengan orang balik kerja dan kesibukan orang nak berbuka pula. 

"Babai Amin. Make the best out of Matrikulasi Johor....."

Singgah berbuka dulu di Restoran Mok Su Nab, Bangi....


PS: Bro Alumni not in the picture. Sebab? Merangkap cameraman for the day...... Fly high 1 (link)

No comments:

Moh ke Peghelih..... sekali lagi

"Flight ticket....checked" "Kereta sewa...checked"" "Bilik hotel.... checked." Dalam ke...