Thursday, 15 December 2016

Getah cermin tercabut

Selesai cerita Unser Terkunci hari tu, timbul pulak masalah lain. Masa depa dok tolong buka pintu hari tu habis depa cabut getah cermin sebelum depa jolok godeh-godeh cari punat yang tak jumpa-jumpa tu. Bila nak letak balik getah tu dah tak berapa nak lekat sebab gam pelekat tu dah kureng. Penyangkut asal tu pulak dah tanggal-tanggal. Makanya setiap kali nak buka cermin, getah cermin unser tu asyik tertanggal je. Cuba letak gam baru pun dah tak jalan. Bila nak naikkan cermin kereta, getah dia pun ikut naik sekali. Masalah pulak tiap kali nak turun naik cermin tingkap untuk touch card masuk taman rumah ni atau TnG kat tol. Hinggalah pada suatu hari ianya tetiba tertanggal, tercabut dan jatuh sendiri  di suatu hiway. Tak kan lah saya nak berenti tetiba nak pungut getah keramat tu tetengah hiway. Maka berlubanglah celah pintu tingkap unser saya tu sehingga menampakkan semua wayar berselirat kat dalam tu, kalau ada orang nak jenguk tengok la. Lagi timbul masalah apabila waktu hujan turun mencurah-curah, siap kena balut dengan plastik hitam untuk hadang air memasuki celah-celah pintu tu.

Maka pergi lah saya ke kedai eksesori kereta kot-kot boleh dapat on the spot. Hampa belaka......:(

So kebetulan ada masa free hari tu saya pun terus ke bengkel yang biasa saya pergi. Senang berurusan kat bengkel ni sebab mekanik tu baik-baik belaka. Tapi depa pun takde stok unser yang ori. So kena call center dia tanya harga dan sebagainya. Kalau kita setuju harga baru depa order. Sementara tunggu barang tiba boleh la balik rumah dulu. Dah ready baru depa call balik

Budak mekanik tu memang peramah. Dah alang-alang nampak wayar berselirat dalam pintu kereta tu depa check sekali wayar lampu yang berjuntai-juntai hari tu. Wayar tu sebenarnya untuk adjust side mirror yang putus masa cabut pintu untuk cat baru (link) hari tu. Cemana tah bengkel cat tu buat kerja. Side mirror tu jadi kaku je, tak leh adjust. Hanya sesuai untuk posisi pemanduan saya. Kalau orang lain nak drive kereta saya memang out. Malas nak ungkit sebab dah balik rumah baru nampak. Kerja mengecat nampak bagus tapi banyak benda lain jadi rosak, terutama bahagian sambungan wayar dan pemasangan skrew. Ada bahagian yang sepatutnya pakai skrew depa main letak gam mati. So menyusahkan kita dikemudian hari.  Apa-apa pun, benda dah jadi. Redha je lah. Rezeki masing-masing.

"Bahaya kak kalau side mirror kaku macam ni. Kita repair 5 minit je...." Apa-apa lah dik oi.

Nak pasang getah cermin tu sekejap je, tak sampai pun 10 minit. Lama sikit sebab depa dok adjust nak sambung balik wayar side mirror tu.


PS: Harga getah cermin tu RM290 untuk dua pintu. Tambah upah pasang dan repair wayar side mirror plus GST jadi RM325. Hmm...


No comments:

Melaka lagi.....

Selepas balik dari Phuket hari tu dah macam jadi rutin pulak, teman hubby pi out-station tapi masa orang sibuk berprogram kita buat hal sen...