Thursday, 17 September 2015

Mengukis cookies

Hari ni tetiba rasa nak makan cookies. Tadi kat sekolah ada kawan offer cookies. Sedap pulak tapi segan nak minta tambah. So balik sekolah tadi terus masuk dapur cari bahan-bahan apa yang patut. Alhamdulillah masih ada stok lebihan projek kuih raya baru ni.

So seperti biasa saya hanya suka kerja yang simple, nice and easy kata orang putih. Guna je apa bahan yang ada, campak je dalam oven. Setengah jam siap. 
Cookies in the making. 
Sedapnya cookies umi..Sekejap je licin sedulang. 

"Umi buat macamana?" Nina semangat bertanya.
"Guna je apa-apa bahan yang dah ada kat rumah. Guna resepi asas. Lepas tu ubah suai suka hati. Ikut cita rasa sendiri. Sebab sendiri yang nak makan. Sedap tak sedap sendiri tanggung."

Bahan asas:
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan butter
1/2 cawan minyak jagung
1 biji telur
Kacau semua bahan diatas kemudian masukkan bahan berikut:
2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar serbuk koko
Kacau hingga sebati, lepas tu tambahkan bahan di bawah:
1/2 cawan cokolat chip
1/2 cawan badam cincang (atau apa2 kacang yang disukai)
Gaul rata.


Last sekali sudukan dan atur atas kertas dalam loyang pembakar. Bakar pada suhu 170 darjah celsius selama 15-20 minit. Angkat dan sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.


PS: Alhamdulillah. Pertolongan Allah datang dalam pelbagai cara.

No comments:

Peghelih ke Ampang.

"Umi.... Nina boleh cuti awal dua minggu start hari Jumaat." Maka seawal pagi hari Khamis 8 November 2018 lepas kami turun da...