Hari ini hubby ada program gi UM dari pagi hingga tengahari. Maka duduklah cik puan di rumah seorang diri sambil me-time gitu. Sambil tu kita fikir-fikirkan apa menu untuk makan tengahari. Bila dah tinggal berdua ni, saya selalu masak yang simple sahaja. Kebetulan semalam dah masak ayam, hari ini kita buat menu ikan pulak. Maka kita datangkan bawal masak lemak cili api dengan buah mangga epal resepi campak-campak.
- 2 ekor ikan bawal putih
- Sebiji mangga epal muda (dari pokok tepi rumah)*
- Cili api (merah dan hijau) diketuk
- Sebatang serai, ketuk jugak
- Sehelai daun kunyit dikoyak-koyak sahaja
- Bawang besar (belah 4)
Masukkan semua bahan ke dalam periuk, masukkan santan dan jerang atas api sederhana. Bila menggelegak, masukkan garam secukup rasa. Tak perlu masukkan asam sebab mangga epal tu dah cukup memberikan rasa masam. Biar hingga ikan masak… (dalam 5 minit). Tutup api. Siap.
Bawal masak lemak cili api dengan mangga epal. |
*Sebenarnya mangga epal tu adalah dari saki-baki pokok mangga yang sudah ditebang haritu. Cerita tebang pokok boleh baca di bawah:
https://umminina.blogspot.com/2023/07/tebang-pokok-mangga-tepi-rumah.html
Sekian. 😊
No comments:
Post a Comment