Hari ini saya tidak bercadang untuk sediakan menu berat buat sarapan. Cukup nak buat sandwic roti sahaja sebab hubby dah order nasi dagang untuk makan tengahari sempena semua anak-anak balik untuk sambutan Aidilfitri tertunggak. Tapi bila tengok roti tinggal 3 keping sahaja maka terpaksalah saya ke plan B. Berbekalkan apa yang ada di rumah kita mencucuq dipagi yang indah ini.
Ikan bilis menantu punya... terbaik dari Tanjung Dawai.😘 |
Saya hiris 2 biji bawang holand, petik dan potong secekak daun kucai segar dari laman tepi rumah. Saya letak 2 senduk tepung gandum, sedikit garam dan gula sebagai perisa dan kacau dengan air hingga sebati. Lepas tu saya masukkan bahan-bahan hirisan tadi dan tambah segenggam jagung frozen dan ikan bilis. Kemudian saya potong kecik-kecik roti yang tinggal 3 keping tu dan campurkan dalam adunan dan kacau sebati. Lastly, saya biarkan adunan sebentar sebelum digoreng dalam minyak yang banyak.
Biarkan adunan 10 minit sebelum masuk dalam kuali. |
Cucur is done. |
Alhamdulillah... cukup untuk pagi ini sementara menunggu semua anak cucu pulang beraya.😊
No comments:
Post a Comment