Saturday, 31 August 2013

Rendang Daging Umi..

"Umi buat apa?" Dayah memang selalu sibuk tengok saya buat kerja.

"Saja tulis resepi rendang. Nanti umi tak de senang la Dayah nak masak."

Semalam sibuk merendang untuk hari ni. Bukan buat open house pun. Hubby jemput anak-anak saudara yang dok sekitar KL datang breakfast. Depa semua dah berkeluarga. Menu nasi lemak sambal sotong. Rendang untuk makan dengan lemang. Tambah makaroni goreng untuk cucu-cucu saudara. Seronok tengok budak-budak berkumpul ramai-ramai.

Cucu-cucu Kak Ani dan cucu-cucu arwah Che Kob. Dah masuk generasi second cousins dah.

Terbayang kerenah bakal cucu-cucu saya nanti. Huhu...dreaming lagi.

Dikelilingi anak-anak sepupu, bila la si Iman ni nak beranak. Adik beradik hubby semua dah bercucu.

"Sedapnya rendang umi..." Nina berkali-kali ulang-alik ratah rendang. Air tangan umi lah katakan. Tak pedas, sesedap rasa. Hmm.

***Jom merendang***

Bahan wajib:
1 kg daging ( potong kecil)**

Bahan kisar:
10 tangkai cili kering (Potong, buang biji,pastu rebus sampai lembut)
20 ulas bawamg merah
10 ulas bawang putih
1 inci halia
10 batang serai (hiris nipis - ambik bahagian putihnya sahaja)*
1 inci lengkuas*
1 inci kunyit hidup* (Kalau malas guna je 1 sudu teh kunyit serbuk)

Bahan lain:
1 bungkus (30g) rempah rendang Adabi (Brand lain pun okay je...)
2 mangkuk santan segera (beli je kat pasar/kedai runcit)
4 sudu kerisik (beli yang segera juga)
1 keping gula melaka
5 helai daun kunyit*( hiris nipis)
5 helai daun limau purut*

* Semua bahan kena ambik kat taman herba umi - perintah!

Campur semua bahan dalam periuk. Gaul rata. Biar atas dapur dengan api sederhana. Kacau sekali-sekali. Bila hampir kering tambah sedikit minyak masak supaya tak melekat kat periuk dan tak hangit. Lebih senang kalau guna periuk non-stick. Tambah garam dan gula secukup rasa. Kacau selalu hingga kering.

**Kalau guna ayam, tumis dulu bahan kisar sampai garing. Lepas tu baru masukkan ayam. Kacau sebati. Lepas tu baru masukkan bahan lain. Masak sampai kering.

Masak rendang memang lama. Kalau masak daging kena tunggu at least 3 jam. Memerlukan kesabaran. Sementara nak tunggu dia masak boleh la buat kerja lain sekitar dapur tu. Jangan pi jauh-jauh. Nanti lupa. Hangit pulak rendang tu.

No comments:

Rumah Homestay, Rumah Pencen

Beberapa kali balik beraya tahun-tahun lepas, beberapa kali jugak hubby dok repeat nak balik pencen di kampung. Dan beberapa kali jugak saya...