Friday, 24 July 2009

Yummy,yummy kerapu stim.


"Ummi, naper dia colour hitam? Biasa kalau masak stim kan colour putih.." Pandai jer Dayah komen. Tak bagi makan kang baru padan. Dayah memang rajin tolong saya kat dapur. Suka jer kacau. Sebenarnya ini resepi modified khas untuk hubby dan anak-anak saya jer.
2 ekor ikan kerapu sederhana besar. [ beli kat pasar Selayang, siap siang dan cuci sekali]
3 batang serai dipotong.
2 labu bawang besar belah 8
2 biji lada besar masak dihiris
1 inci halia dihiris nipis
10 ulas bawang putih [lagi banyak lagi elok....buang angin]
Garam, sos tiram, asam jawa etc secukup rasa.
Masukkan semua bahan beserta ikan ke dalam kuali. Tambah sedikit air. Tutup kuali. Pastu jerang jer atas api sederhana. Lepas 5 minit balikkan ikan. Masak lagi 5 minit. Pastu siap. Makan panas-panas. Pasti licin.
"Sedaplah ikan nih.." Komen Dayah lagi. Tu lah jangan pandang pada luarannya. Hitam itu menawan.......

2 comments:

Iman Abdul Rahim said...

tak sedap punn. HAHA

Masniah Said said...

sapalah yang perabih tuh

Rumah Homestay, Rumah Pencen

Beberapa kali balik beraya tahun-tahun lepas, beberapa kali jugak hubby dok repeat nak balik pencen di kampung. Dan beberapa kali jugak saya...