Hujan-hujan ni memang seronok layan cucuq sambil minum kopi. Kali ini kita mencucuq versi simple pulak.
Mula-mula saya hiris 2 biji bawang holland, rendam segenggam ikan bilis supaya lembut dan potong daun kucai segar dari laman.
Kemudian saya masukkan 3 cawan tepung gandum ke dalam bekas dan campurkan semua bahan tadi. Gaul rata dan masukkan garam secukup rasa. Masukkan satu setengah cawan air panas dan kacau laju-laju... (penat jugak la sebab dia jadi macam doh). Bila dah sebati masukkan setengah cawan air biasa dan kacau rata... jadi macam rupa adunan cokodok.
Lepas tu panaskan minyak dan goreng macam buat cokodok. Jemput-jemputkan pakai tangan je... tapi bila nak angkat haruslah pakai senduk/sudip/dsb... kang melecur pulak tangan tu.
Saya suka guna banyak bawang |
Goreng dalam minyak yang banyak, api sederhana. |
Lebihan adunan boleh simpan dalam fridge. Esok sambung goreng. |
Gorengan kali kedua. |
Sebenarnya haritu makan kat IJN. Depa jual RM7.90 for 7 biji. Tak puas makan sebab share 3 orang. So kali ini kita buat je kat rumah. Sendiri masak sendiri makan... Alhamdulillah.