Tuesday, 3 August 2021

Ayam butter milk brokoli

Saya jarang masak pelik-pelik sebab hubby sangat tradisional orangnya. Being absolute Kelantanis.. the best ever food yang dia suka haruslah nasi berlauk gulai ikan tongkol atau ikan aye kata depa. Gamaknya kalau terpaksa makan menu yang sama hari-hari pun takde masalah. 

Tapi, sejak pkp dan terpakasa berkurung di rumah susah nak dapat stok ikan tongkol yang kena dengan jiwa. Jadi, sesekali masuk dapur tengok lauk dalam fridge pun dah surut maka terpaksalah makcik fikirkan menu yang sesuai dengan stok yang ada. 

"Esok kita order barang online."

Berbekalkan dua keping dada ayam dan sedikit brokoli... itupun bunganya dah kekuningan... maka kita carilah saki-baki aksesori lain yang ada.

Mula-mula kita potong dada ayam. Gaul dengan garam dan kunyit serta tepung jagung. Biar sebentar, kemudian goreng dalam minyak panas. Kacau sentiasa supaya ayam garing dan tidak melekat.

Brokoli dah siap basuh, lesung batu keramat, ayam dah siap goreng dan bebawang.

Potong brokoli dan rendam dalam air untuk membuang anasir-anasir yang tidak diperlukan dari celahan bunganya. 

Cairkan dua sudu besar butter dalam kuali dan tumis bawang putih yang telah ditumbuk. Kemudian masukkan daun kari. Bila bawang kekuningan, masukkan susu cair. Bila mendidih, masukkan ayam diikuti brokoli. Tambahkan garam sesedap rasa dan kacau rata. Siap.

Tumis bawang putih dan daun kari.

Masukkan secawan susu cair.

Masukkan ayam.

Masukkan brokoli

Ayam butter milk brokoli is done.

Oleh kerana ayam butter milk brokoli ni bukan dalam senarai menu hubby maka kita tambah tenggiri masak kicap buat makan tengahari ni. Alhamdulillah untuk rezeki hari ini.

Semoga hari ini lebih baik dari semalam. Moga Allah bantu.🌹

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.