Sunday, 13 September 2015

Pulut Ikan Kering

Pagi tadi tetiba teringin nak makan pulut ngan ikan kering. Padahal dah siap buat nasi lemak untuk breakfast. Siap bersambal sotong lagi. Tu la padahnya buat kerja depan TV. Rancangan apa tah tunjuk makanan pulut ikan kering tu.
"Jom ayah pi R n R Nilai...." Tetiba pulak nak menyusahkan hubby. Kami pernah singgah breakfast kat situ masa on the way gi USIM. Boleh tahan juga rasanya. Sebenarnya pulut tu makanan pagi orang-orang Utara. Dah lama tak pekena makanan warisan ni.
"Ala..buat lah sendiri. Nasi lemak boleh buat, tak kan kukus pulut tak boleh."
Hmmm..

Kebetulan petang tadi hubby teringin nak makan dim sum so dapatlah saya penuhi hajat sendiri. 
Dim sum beli ready made kat Az Zain. Frozen. Balik rumah kukus je. 

Sementara kukus dim sum tu saya sukat beras pulut dalam 2 cawan. Mujur ada pulut lebihan buat nasi dagang raya puasa hari tu. Basuh dan rendam pulut tu lebih kurang setengah jam. Lepas tu sejat dan kukus hingga masak.
Alas lubang periuk ngan daun pandan supaya kurang tiris. Pulut pun akan berbau harum nanti
Guna kukus tradisional aje walaupun hari tu ada kawan offer beli periuk Noxxa..:) 
Saya guna ikan gelama. Rendam dahulu untuk mengurangkan masinnya. Lepas tu digoreng garing. Sebenarnya nak guna ikan apa pun boleh asalkan ikan kering. 
Pulut +kelapa parut+ikan kering (+sambal sotong+sambal ikan bilis+ bilis goreng leftover nasi lemak pagi tadi)

Alhamdulillah. Tercapai juga hajat nak makan pulut ikan kering. Biasanya orang makan pulut ni waktu pagi. Saya buat minum petang. Lajak sekali untuk dinner. 

Masa saya kecik-kecik dulu makan pulut ni time menuai. Kadang-kadang depa masak untuk bagi makan orang baca tahlil kenduri arwah. Pulut tu letak dalam piring kaca warna putih lapik daun pisang. Letak sejemput kelapa parut dan sehiris ikan kering goreng. Pastu bungkus piring tu dengan sapu tangan. Lepas tu agih-agihkan kepada jemaah yang baca tahlil tu untuk dibawa pulang. Sapa yang nak makan terus pun boleh. Tuan rumah akan jamu kopi 0 buatan sendiri bersama biskut empat segi yang orang sekarang panggil cream crackers

PS: Mungkin banyak lagi makanan tradisi yang semakin dilupakan...

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.