Friday, 24 July 2009

Yummy,yummy kerapu stim.


"Ummi, naper dia colour hitam? Biasa kalau masak stim kan colour putih.." Pandai jer Dayah komen. Tak bagi makan kang baru padan. Dayah memang rajin tolong saya kat dapur. Suka jer kacau. Sebenarnya ini resepi modified khas untuk hubby dan anak-anak saya jer.
2 ekor ikan kerapu sederhana besar. [ beli kat pasar Selayang, siap siang dan cuci sekali]
3 batang serai dipotong.
2 labu bawang besar belah 8
2 biji lada besar masak dihiris
1 inci halia dihiris nipis
10 ulas bawang putih [lagi banyak lagi elok....buang angin]
Garam, sos tiram, asam jawa etc secukup rasa.
Masukkan semua bahan beserta ikan ke dalam kuali. Tambah sedikit air. Tutup kuali. Pastu jerang jer atas api sederhana. Lepas 5 minit balikkan ikan. Masak lagi 5 minit. Pastu siap. Makan panas-panas. Pasti licin.
"Sedaplah ikan nih.." Komen Dayah lagi. Tu lah jangan pandang pada luarannya. Hitam itu menawan.......

2 comments:

Note: only a member of this blog may post a comment.